Iako mislimo da je odgovor vrlo jednostavan, došli smo do zaključka da većina dekoratera nije konkretno definisala koliko vremena se realno odvoji za kompletno dekorisanje jedne torte. A gde nemamo odrednice vrlo često dolaze i zablude koje se plasiraju i kupcima, što usmeno što kroz izuzetno nerealne cene takvih proizvoda. 

 


 

         Dekorisana torta je kompleksan proizvod. Potrebno vreme za izradu dekoracija i njeno postavljanje na tortu je uvek duže u odnosu na izradu same torte! Uvek je potrebno da računate ukupno vreme izrade, od potrage za idejom, osmišljavanjem, pripremom boja, potrebnih masa i alata, izradom krupnijih i sitnijih ukrasa i na kraju dekorisanje same torte. Čak i ako pravite nešto što već znate, što ste ranije imali prilike da napravite - vreme se meri u satima. A ukoliko imate više dekorativnih elemenata, figura, cvetova, natpisa, detalja... onda se već vreme meri u danima, što razjašnjava nedoumicu zašto je dekoracija skuplja od same torte...

         Vreme kao glavni faktor vrlo lako isklizne iz kontrole, tako što se redom nameću svi drugi poslovi i na kraju se često desi da se sva dekoracija pravi u poslednjem momentu. Verujem da se mnogima desilo nešto slično (ili se konstantno dešava).

        Tako da bi najkoristniji savet za svakog početnika u poslu izrade torti, dekoracija ili vas koji sami pravite tortu za neko vaše slavlje, bio - počnite na vreme!

 

 

       A kako tačno da predvidimo potrebno vreme za izradu?

      Predlažemo da temeljno osmislite izradu i organizaciju onih delova koji se vrlo lako mogu predviditi. Taj proces se sastoji iz pet delova:

  1. konačna komunikacija sa kupcem (minimalno 15 dana pre slavlja)
  2. osmišljavanje ideje i nabavka materijala 
  3. izrada ili nabavka potrebnih dekoracija (uvek je poželjno 7 dana unapred)
  4. Izrada torte (pečenje i priprema fila, filovanje, hlađenje)
  5. finalno presvlačenje sa fondanom ili nekim od puterkremova sa postavkom dekoracije.

 

     Izradu torte i možete donekle vremenski da predvidite. Profesionalci tačno znaju da odrede koliko im je vremena potrebno da ispeku serijski sve kore i da pripreme sve filove. Vrlo je interesanto da se u toku izrade male i velike torte potroši isto vreme - što je i glavni razlog zašto male torte nemaju srazmerno malu cenu!

     Nego da se vratimo konkretno vremenu koje bi svrstali u izradu dekoracije...

     Jedna od ne baš korisnih navika pojedinih koji se bave ovim pozivom je da paralelno peku tortu i prave dekoracije, misleći da su na taj način “pametnije” rasporedili vreme. To je vrlo često veoma stresno i na kraju donosi veliki psihofizički umor - koji rezultira da postajemo sporiji, “trapaviji” i da sve mehanički odrađujemo, što je veoma nepoželjno za nekoga ko se bavi ovako kreativnim poslom!

 

 

       Ono na čemu svi padnu kod procene vremena, bez obzira koliko godina iskustva imaju, su konstano različiti zahtevi kupaca, nove tehnike, novi trendovi... Da ovaj posao je takav da kada se pojavi neka nova tehnika, neki novi crtani lik ili nešto sa čime se dosada nismo sretali, jedino nam preostaje da sami predvidimo vreme. Odmah ću vam reći da je formula je 3 x predviđeno vreme! Svaki put kad pomislite da vam je potrebno "samo" dva sata ili pet sati, pomnožite sa 3!
      Svašta može krenuti naopako, nov materijal se ponaša drugačije, iz prvog pokušaja morate biti ekspert što nije realno, ne znate kako da ispravite ako nešto krene kako ne treba i morate sve ispočetka. Istina je da ste procenili vreme izrade na osnovu sličnih stvari koje radite, razlika je u tome što ste u prethodnom uvežbani a u nečemu novom niste. 

      Najbolje je dekoracije napraviti minimum 7 dana pre samog slavlja, zato što sve dekoracije mogu dugo da stoje na sobnoj temperaturi i većina njih treba biti potpuno suva. Počnite i mesec dana pre ako nemate iskustva, a samu tortu ostavite za kraj. Mnogima sada prolazi kroz glavu koliko su puta pravili dekoraciju noć pred slavlje ili neposredno pred isporuku. Neke bolne lekcije su i sastavni deo napredovanja jer se lako isklizne iz kontrole zbog same kompleksnosti posla, tako da iz njih najbolje učimo. Iz tog razloga, uvek stavite plan na papir.

 

 

      S obzirom da je posao izrade torti takav da se uvek pojavi nešto novo, vrlo je važno da dobro isplanirate svoj radni raspored i ako je moguće da samo u retkim situacijama radite prekovremeno. Neiskustvo, loša procene vremena i niske cene su glavni razlozi redovnog prekovremenog rada. Bilo da pravite tortu za svoje ukućane, da ste samostalni u svojoj radionici sa tortama ili imate tim od nekoliko ljudi, podela posla i dobra procena vremena je obavezna.

      Ne zaboravite da uračunate u minutažu i satnicu pripremu materijala. Prošle nedelje mi je trebalo punih sat vremena samo da umešam sve boje za cveće. Tačno sat vremena. 

      Računajte u vreme izrade i kratke pauze koje su sastavni deo svakog poziva. Bez obzira na vašu možda i izuzetnu brzinu, računajte na sve procese rada od uzimanja fondana, traženja boje,  sekača, trake, perli i kutija, rasklanjanja i ups! Već je prošlo 15 minuta. Pranje ruku, čišćenje stola za pripremanje druge dekoracije, pranje alata, vraćanje na mesto...i to ulazi u vreme za izradu.  Pa i samo pakovanje torte takođe traje duže od nekoliko sekundi... Ne bi trebalo da radite kao da ste na pokretnoj traci jer niste mašina a ova vrsta posla je većim delom umetnička ili zanatsko majstorska - takoreći nije nešto što se obavlja serijski!

 

 

      Na kraju da sumiramo, radi što kvalitetnijeg rada i rasterećenijeg rasporeda, probajte da izmerite izradu dekoracija od samog početka do kraja sa svim prekidima, ako ih imate jer i oni ulaze u to ukupno vreme pod uslovom da su to uobičajene situacije u radnom danu. Vodite dnevnik rada u danu i izvucite neki nedeljni prosek koliko torti možete da ispečete i posložite, a koliko dekoracija možete da napravite. Veoma je važno da radite normalno radno vreme - jer odmoran radnik je i srećan radnik.


Ne budite ja od pre nekoliko godina...

18 sati uveče: -samo da spojim i posložim, gotova sam do 21 h lagano...
8 ujutru:- završila!

 


Moyamagazin

Fotografije: Canva

 

 

 

 

Povezani članci