Posao pravljenja torti i dekoracija po porudžbini je po mnogo čemu specifičan posao bilo da ga radite sami ili ste deo tima. Svaka porudžbina je drugačija, ako ne po ukusu, onda je po dimenzijama i dizajnu. Dovoljno je da malo izmenite boje ili dekoracije da biste dobili nešto novo. Iako zvuči vrlo kreativno i lepo, postoji ta strana posla koju kupac ne vidi. 

 

 

Veliki je broj promenljivih činilaca u poslu, od prepunog rasporeda, malo sna, neizvesnosti da li ćete dalje u nekom periodu imati posla i koliko, dolaska novih trendova i kupovine novih alata, problema sa vlagom, uređajima, željama kupaca - da li su zadovoljni sa ukusom, izgledom, veličinom, visinom, jednostavnošću, pretrpanišću, da li će torta pasti, da li ste upisali sve porudžbine, da li ste pomešali datume, šta je ovo i kako se pravi i koliko mi vremena treba?

Pitanja je mnogo, a glava je samo jedna! 

 

 

Imate mnogo posla, a istovremeno utisak kao svaki put da počinjete ispočetka. Uvek postoji nešto što morate da tražite satima i danima i da niste sigurni da li ste našli pravi recept ili rešenje za neki problem. Verujem da ste uhvatili sebe da o svom poslu ukućanima, familiji i rodbini govorite mnogo više nego što želite i da oni uglavnom ne pričaju o svom poslu. Vrlo lako popunite raspored koji se iz punog prelije u prepun da nemate prostor za slobodni dan ili za bolovanje i druge nepredviđene okolnosti. 

Nije lako otkazati porudžbinu jer donosi ozbiljne posledice. Svaka porudžbina je lična i ne znate da li će klijenti naći zamenu. Imamo rešenje za vas. Sprijateljite se sa nekim iz posla, istog mesta, zemlje, kontinenta ili sa druge strane planete.

Mnogi od vas su članovi javnih grupa gde se razmenjuju ideje, kritike i rešenja. Iskustva su različita, od članstva u 20 grupa do izlaska iz svih zbog netrpeljivosti prvom prilikom kad naiđu na neke neprijatne nesuglasice ili da im ne prijaju komentari, po njima, nekompetentnih osoba. Ostavimo na strani nešto što bez problema možete da ignorišete, grupe su i mesta gde možete naći svog prijatelja. Druga mesta su sajmovi, grupni kursevi, nekada davno i internet forumi, sada fejsbuk i instagram stranice. Počeli ste ili tako što ste se razmenjivali nekoliko rečenica, komplimenta, odgovarali na pitanja i iskreno se divili nečijem radu. Mnogo brže idu uživo poznanstva jer komunikacija teče prirodnije i opuštenije. Odjednom osetite olakšanje. Neko vas napokon razume. Završavate jedni drugima rečenice, muče vas iste brige, imate slične vizije. Našli ste jednog ili više prijatelja iz posla.

 

 

Postoji samo jedna vrsta loše konkurencije, a to je nelojalna konkurencija obaranja cena i obesmišljavanja posla. Prava konkurencija je vaš uzor, idol i u slučaju našeg posla, velika podrška. Bez obzira da li živite u istom mestu i da nekome, ko gleda sa strane, deluje da ste neprijatelji i da im je šokantno da uopšte komunicirate, istina je potpuno drugačija. Nemate istu ponudu ni ukusa, iako postoje neka poklapanja, nemate istu estetiku ukrašavanja čak i kad volite iste stvari nemate ni isti kapacitet rada.

Prepuni ste sa porudžbinama. Nezgodno vam je da odbijate i nove, a još teže stare mušterije. Već ste napunili i prepunili raspored, a ne želite da ih izneverite. Gde ih šaljete? Kod svoje prijateljske i najomiljenije konkurencije. Šalje i ona vama kada se nađe u istoj situaciji. Idete na odmor i sve morate da odbijete? Šaljete opet kod nje.

Imate dilemu koji mikser ili frižider da kupite? Kakav je recept? Prijatelj je tu da zajedno nađete rešenje. Prijatelju je nešto krenulo naopako? Imate odgovor jer se vama već desilo. Kome šaljete poruke u vreme kada nikome ne šaljete, u 14 sati ili 1 noću? Svom prijatelju. Znate da je budan i da radi.

 

Neko od vas dvoje se iznenada razboleo. Ko uskače u pomoć do jedine osobe koja zna sve da radi, ako okolnosti to dozvole. Zajedno putujete, posećujete sajmove, idete na kurseve, stalno pričate o tortama i razmenjujete ideje, komentarišete radove kolega, trendove, varijacije, šta vam se dopada a šta ne, šta biste izmenili, šta ne umete da radite i kako da savladate probleme i tehnike izrade i ukrašavanja.

Takmičite se kome je nešto bolje, a nekada i kome je gore. Sve zavisi od vrste humora koji negujete.

U najvećem broju slučajeva, vi ste jedan drugome podrška, slušate jedan drugog, smejete se zajedno, žalite kako ste legli u 4 i ustali u 6  dalje da radite. Dogode se situacije gde dobijete porudžbinu koju ne možete sami da odradite ili zbog količine ili kompleksnosti izrade ili ako se neko od vas razboleo, a otkazivanje porudžbine ne dolazi u obzir. Tada možete imati zajednički projekat koji će biti vaša prava kreativna radost u kome ćete otkriti i neki novi pravac u vašem radu.

 

 

Moya magazin

Fotografije: Canva

 

 

Povezani članci