Nadalina - Lazar Milanović

 

 

‘75 godine,  pet novih crvenih ZASTAVA 101, 4 sa ukrasnim nalepnicama, bez zadnjih sjedišta i jedna u punom fabričkom sjaju – sa nadimkom ’’Salonac’’ krenulo je iz Kragujevca putem konačnog odredišta Kilimandžara!  

Ekspediciju Kragujevac – Kilimandžaro je osmislio Milan Rakočević dok je pešačio pustinjama Afrike, dok mu je u sačinjavanju nacrta ekspedicije pomogao Branimir Perić–Džo, šampion reli sporta. Dragan Drakulić, tadašnji direktor Komercijale Crvene Zastave uvidjeo je da je predlog o ekspediciji idealna prilika za promociju najboljeg modela jugoslovenske auto-industrije, ali i šansu da se Stojadin isproba u eksploataciji pod nenormalnim uslovima. 

Velika olakšica tokom ove velike avanture je bio postojanje saveza Nesvrstanih, a Jugoslovenski pasoš je otvarao različita vrata i omekšavao stavove lokalnih vlasti, pa su svi učesnici ekspedicije ispraćani uz pozdrave Titu.

 

 

 

 

Inspiracija Lazara Milanovića iz Kragujevca je bila upravo ono što je bio i ponos njegovog grada. Na savršen način prikazana priča jedne fantastične ekspedicije pokazala e vještine ovog umjetnika koji nas je podsjetio koliko smo tada bili dobrodošli u svim državama svijeta. 

Lazar se dekoracijom bavi poslednjih 15 godina u porodičnoj firmi koju je osnovala njegova majka. U poslu kombinuje svoja znanja iz informatike sa ljubavlju prema putovanjima i fotografiji. Upravo sve to mu je pomoglo da na ovako realističan način dočara svoj rad. Više o njemu možete pročitati- ovdje.

 

 

Fotografije: Lazar Milanović

Povezani članci