Ukoliko i vi sa nestrpljenjem očekujete praznike kada ćete konačno svoje vreme posvetiti druženju sa porodicom, planiranje vam može omogućiti da svaki momenat iskoristite na najbolji način! Za tu priliku možete sami osmisliti kreativne radionice Oboji sam ili Uradi sam, po savetima edukatorke Kristine Munjes- Slatko od munje.

 

 

Njena ideja je da sačuva od zaborava stari zanat medičarstvo kroz kreativan rad sa decom. Upravo to i postiže kroz radionice koje održava u Valjevu i Beogradu, gde na vrlo zanimljiv način spaja tradiciju i nove trendove. Nakon dugogodišnjeg rada sa decom i odraslima, Kristina je došla na ideju da ponudi setove koji će svima omogućiti da u udobnostu svojih domova naprave male radionice za ukrašavanje medenjaka. Setovi Oboji sam i Uradi sam namenjeni su prvobitno deci, a može učestvovati i cela porodica. U setu dolaze 4 kolača, četkica kao i mini paleta sa bojama. Dovoljno je da pripremite malo vode, list ubrusa i radionica može da počne.

Što se tiče tehničke izrade, medenjaci su napravljeni od mednog testa, a motivi na kolačima od kraljevske glazure. 

 

 

Oboji sam - u setu dolaze 4 kolača 8x8, paleta sa bojama kao i četkica. Sa malo vode rastvore se boje od kraljevske glazure, pri čemu treba voditi računa da se posle svakog puta četkica posuši (na potpuno isti način bojenja vodenim bojama ili temperama). Šareno je prikladno za decu, tako da u paleti imaju 4 nijanse (plavu, žutu, narandžastu i zelenu)

 

 

Ukrasi sam set - podrazumeva ukrašavanje osnovnom tehnikom izlivanja medenjaka. U setu dolazi 4 boje gotove kraljevske glazure pripremljene u kesicama (Lorasweetclasic), ukrasi na temu Vaskrsa, takođe napravljeni istom glazurom (tehnikom izlivanja na pvc foliji - jaja, šargarepice) kao i 4 kolača raznih oblika za ukrašavanje. Ovakav vid dekorisanja zahteva preciznost i finu motoriku.

Potrebno je napraviti mali otvor na vrećici sa kraljevskom glazurom oivičiti ili konturisati kolač, a potom popunjavati od spolja ka unutra sve dok ne prekrijemo ceo medenjak. Može se koristiti kombinacija više boja. Nakon toga sledi dodatno dekorisanje posebno pripremljenim takozvanim posipom u temi. Sve je šareno, veselo i prigodno za ovu priliku.

 

 

Setovi su već napravili bum jer je ideja prepoznata kao kreativna zabava za celu porodicu! Najzanimljiviji deo je kada malci saznaju da zapravo mogu pojesti svoje remek delo, dok su drugi ponosni na ono što su napravili i žele da ga sačuvaju. Interesantno je da se tema može prilagoditi, pa to ne mora biti samo za vreme praznika. Primena im je zaista raznovrsna, recimo kao animacija na dečijim rođendanima, za radionice u obdaništima, školama, korporativne radionice za zaposlene i sl. 

Moya magazin

Fotografije. Kristina Munjes

 

 

Povezani članci