Kada ste poslednji put kupili neki alat za tortu, sekač, alatku za modelovanje, otiske, stensile, čipke i da ste ih upotrebili samo jednom ili čak nijednom? Svima nam se to desilo. Procenim da mi je nešto potrebno i počnem da se pitam kako sam živela pre bez toga, kupim, shvatim da mi uopšte ne treba i spustim u kutiju nezaborava… 

 

 

Početnici u poslu su najčešće žrtve ovakvog razmišljanja. Zbog toga je dobro konsultovati nekog iz posla šta vam je obavezno, a šta da izbegavate i ne zalećete se u kupovini. Možda su neki alati zaista po povoljnoj ceni, ali ako se skupi veliki broj nepotrebnog alata, suma nija mala.

Ne možemo reći ni da su profesionalci imuni od ovakvih povremenih izleta ali svakako veće znanje donosi i realnija očekivanja za uloženi novac. Ali činjenica je da bez obzira na povremene loše procene šta nam je potrebno i da li ćemo upotrebiti na tortama novu tehniku ili ukras, na kraju imamo veliki broj dodataka koji zauzimaju mesto, a ne koristimo  ih.

 


Postoje načini kako rešiti ovaj problem, naravno pre rasprodaje. Nešto ste kupili što vam se dopada, ali niste imali priliku da isprobate. Možda imate fantastičnu čipku ili otisak za neke ukrase od fondana međutim radite samo tekuće poslove za koje nisu potrebni ti alati. Rešenje je da izdvojite šta biste voleli da probate, stavite u posebnu kutiju blizu radne površine i iskoristite za prvih nekoliko torti koje su slobodne forme ili vam je prepuštena dekoracija. Bez obzira da li su to neke tehnike, silikoni ili možda i specifične perlice, ovo vam je prilika da iskažete svoju kreativnost i iskoristite šta imate, a svi imaju mnogo toga. Razgovarajte sa kolegama kako biste mogli nešto da upotrebite ili sednite i pogledajte razne torte kako biste dobili ideju. 


Kreativnost i inspiracija ne dolaze samo iz novih trendova već u kombinaciji sa starim. Nekada su to boja, ideja, a nekada i sam alat i kako mu naći što više namena. Uvek se oduševim kada vidim neku sjajnu tortu i prepoznam neki deo iz moje kutije nezaborava…
Ali to nije sve, ključ vašeg posla leži u vašem ličnom izboru alata. On može dosta toga da kaže o načinu razmišljanja koji je blizak vašem ličnom stilu. Iako mušterije nameću tempo po kome radimo torte koje su bliske njihovom stilu i razmišljanjima, vrlo je bitno da iskoristimo mirne periode u poslu i proverimo šta sve imamo od zaliha, kao i nacrtamo ideje koje bi mogli kasnije upotrebiti.

 

 

 

Moyamagazin

Fotografije: Canva

 

 

 Povezani članci