Jedna od većih dilema pri prilagođavanju veganskoj ishrani i veganskom pristupu pravljenja kolača jeste kako zameniti jaja u receptima.  Međutim, iako možda deluje nemoguće, postoji više mogućnosti za zamenu jaja, kako u poslasticama, tako i u slanim jelima. 

 

 

     Jedna veoma dobra alternativa jajima koju mogu koristiti kako vegani, tako i ljudi koji iz bilo kog razloga ne žele ili ne mogu jesti jaja, jeste mleveno laneno seme. Laneno seme pomešano sa malo vode ili tzv. laneno jaje je nešto što se može videti veoma često u veganskim receptima i nimalo nije komplikovano; potrebno je jednostavno pomešati jednu kašiku mlevenog lanenog semena sa tri kašike mlake vode i ostaviti da želira i nabubri, nekih 15 minuta. Ili, ukoliko je potrebno, koristiti vrelu vodu, proključalu i ostaviti svega 2-3 minuta, efekat će biti isti. 

   Važno je naglasiti da laneno seme mora biti samleveno, tako da se ili mora samleti u mlinu za začine ili jednostavno kupiti već mleveno laneno seme. Međutim, obratiti pažnju na to da se mleveno laneno seme mora čuvati u frižideru po otvaranju kesice, s obzirom na to da se može veoma brzo pokvariti, zbog sadržaja masti u samom semenu. Ukoliko ga je potrebno samleti, važno je ne preterivati, da se semenke ne bi pretvorile u brašno. Bolje je samleti pulsirajući, barem dok se ne stekne osećaj što se teksture mlevenog semenja tiče. Bitno je istaći da postoje i određena ograničenja što se zamene tiče. Laneno jaje može veoma dobor zameniti svega jedno ili dva jajeta, ne više. Ukoliko originalni recept zahteva mnogo više kokošjih jaja, bolje je izabrati neki drugi kolač, jer lan ipak ne može zameniti toliko jaja. 

 

 

   Za poslastice koje su brzo gotove i imaju dobar udeo brašna, poput američkih palačinki, keksića ili čak korica za tortu, laneno seme funkcioniše savršeno i razlike gotovo i da nema, ali to je krajnji domet ovog načina zamene. Nije ga moguće koristiti u filovima, tj. kao zamenu za jaja kuvana na pari, u koricama od belanaca, itd. Dobro je znati da se pomešani lan i voda mogu čuvati u frižideru kratko, ukoliko je baš neophodno, međutim, zbog brzine i lakoće spremanja, generalno se savetuje pravljenje po potrebi i korišćenje odmah. 

    Što se načina čuvanja tiče, celo laneno seme se može čuvati određeno vreme u relativno hladnim prostorijama, ali mleveno laneno seme se izuzetno brzo kvari. Ukoliko je kupljena ili samlevena veća količina, onda je najbolje čuvati ga na tamnom mestu, u kutiji koja se veoma čvrsto zatvara, ili u frižideru.  Kao osnovno pravilo nameće se provera da li se seme pokvarilo pre korišćenja. S obzirom na masnoće koje ima, miris mlevenog i celog lanenog semena se drastično menja ukoliko se pokvari i može varirati od kiselog mirisa poput sirćeta, do intenzivnog mirisa poput acetona. Ukoliko se iole sumnja da više nije upotrebnog kvaliteta, najbolje je baciti ga, s obzirom da je to najpravilnije po zdravlje. 

 

 

Piše: Tina Vesić

Fotografije: Canva

 

 

Povezani članci