Ljubav prema fotografiji i grafičkom dizajnu, Lazar Milanović iz Kragujevca, kombinovao je sa predhodno stečenim iskustvom u porodičnoj radionici za izradu torti i kolača Nadalina. Upravo kroz taj inovativan način pristupa dekoraciji, osmislio je i brend Wafer & Art, koji dekoraterima može olakšati izradu ukrasa od vafer papira. 

 

 

 

 Privatni poslovi roditelja na neki način obeleže odrastanje njihove dece, kako je to izgledalo kod vas?

Ovaj posao je oduvek bio deo naše svakodnevnice, brat i ja smo uvek na neki način učestvovali u poslu i tako je on i postao naš porodični poziv. Jako rano sam počeo da pomažem majci u njenom poslu, od nekih osnovnih poslova kao što je bilo sklapanje kutija ili vađenje fondana iz modli ali i da na taj način zarađujem svoj prvi džeparac. 

 

 

Predpostavljam da je onda bilo logično da se školujete u tom smeru, da li ste osim toga, uspeli da obogatite neke segmente svog ličnog interesovanja?

 Ja jesam završio srednju školu za poslastičare, ali nakon toga sam se usmerio na informatiku koja me je oduvek najviše interesovala. Proizvodnja torti i kolača mi nije držala pažnju niti sam se u njoj pronalazio za razliku od same dekoracije, koja mi je uvek bila interesantna. Činjenica da sam svojim drugim pozivom i snalaženjem u raznim kompijuterskim programima mogao da pospešim dekorisanje, mi je samo otvarala nove ideje i izazove, tako da se danas trudim da se najviše usavršavam u spoju te dve vrste stvaralaštva, spajanjem te na izgled nesrodne grane. Štampa na jestivom papiru, pripreme štampe, 3d štampa, modelovanje, neke su od stvari na koje sam najviše fokusiran u poslednje vreme, naravno sve u cilju što detaljnijeg i interesantnijeg dekora torti. Ljubav i poznanstvo fotografije i grafičkog dizajna mi dosta pomaže prilikom sklapanja kompozicije i boja svakog rada.   

Koliko dugo se bavite dekorisanjem torti i koje tehnike su Vam omiljene?

Sa dekoracijom sam se jako rano susreo, još kao klinac sam pomagao u nekim osnovnim dekoraterskim poslovima, a nakon fakulteta sam se ozbiljno posvetio ovom pozivu i od tada mi je dekoracija primarni posao.

Što se tiče tehnika u poslednje vreme su mi interesantni čokolada za modelovanje i vafer papir, tako da pokušavam da otkrijem sve mogućnosti koje pružaju a to je jako širok spektar.  

 

Kažu da su period za nama, najbolje iskoristili oni koji su svoje vreme posvetili edukaciji, za koje obuke ste se Vi odlučili?

Karantin je rezultirao sa par online edukacija, kod svetski poznate Elene Gnut ,doduše na ruskom jeziku koji ne govorim. Nakon toga fenomenalni kurs kod Val Seitz i Isabel Tamargo, gde sam naučio osnove rada sa čokoladom za modelovanje i usavršio tehniku proizvodnje cveća od šećerne mase. Air brush sam koristio godinama ali sam svoje znanje mnogo unapredio nakon kursa kod Olje Branković koji bih takođe svakom preporučio.

 

 

 

Svi imamo neki određeni stil koji nam najviše leži,  koji je Vama stil najbliži i da li imate nekog uzora u radu?

Uvek mi se sviđao način rada Lorite Grgićević Klarić, Vasilija iz Naše male zavrzlame, dok u poslednje vreme pratim i rad Ana’s Cake studio Liverpool... Ima dosta kolega koji baš lepo rade. Ovo je posao koji voli kreativne ljude i koji sve nas koji se njime bavimo, vuče da se usavršavamo, razvijamo, pratimo jedni druge i probamo svašta novo ne bi li došli do još boljih rezultata. Koji rad smatrate kao najbolje urađenim do sada? 

Svaka naša torta je rezultat timskog rada, kada svako odradi svoj deo posla najbolje što ume razultati ne mogu da prođu nezapaženo. Najbitnije torte koje posebno planiram danima su torte koje ukrašavam za moju ćerkicu, i za koju izmišljam prilike ne bi li joj napravio novo iznenađenje. Možda bih kao najkompleksniji rad iz naše radionice izdvojio rotirajucu tortu, jer to je bio projekat koji smo radili par dana i zahtevao je mnogo planiranja i improvizacije.  

Za dekoratere je najveći izazov uskladiti posao i privatan život,  kako se Vi nosite sa tim?

Sve zavisi kakvi su poslovi na repertoru tog dana, kada su zanimljivi projekti ne osećam se da radim, posao te ponese i više imaš utisak da osvajaš izazov, igraš se i otkrivaš nove nivoe kreativnosti nego da je u toku nekakav radni dan. 

To što smo razrađen tim dosta pomaže da se sve bude brže gotovo, dobra organizacija je ključ kao i u svakom poslu. Pokušavamo da sve završimo u neko normalno radno vreme mada retko u ovom poduhvatu i uspemo. 


Na čemu trenutno radite i kakvi su Vam planovi za naredni period? 

Trenutno radim na jako interesantnom projektu, dugo mi je bila želja da ga realizujem i nadam se da ću je u skorije vreme i ispuniti, a onda i podeliti sa svima vama kroz moj prvi kurs. 

 

 

Fotografije: Lazar MilanovićPovezani članci