Za ljetnje torte važi glavno pravilo - što jednostavnije to bolje!

 

 

         Sastojci za tortu:

400 g kisele pavlake

slatka pavlaka 500 ml (mlečna)

20 g želatina + 20 kašika vode

450 g šećera u prahu 

Vanila (po ukusu)

Uputstvo:
Pripremite posudu u kojoj ćete zalediti tortu, posudu / kalup  prečnika 20 ili 25 cm obloženu sa streč folijom ili sa acetatnom folijom .

Izmerite 20 kašika vode i razmutite 20 g želatina. Sačekajte par minuta da želatin nabubri zatim ga lagano i kratko otopite na ringli. Prebacite u posudu za misker. Počnite da mutite, pa dodajte šećer u prahu i vanilu. Mutite sve dok se masa ne stegne i dobije izgled šlaga. Na početku će se masa zgusnuti dok posle 5 minuta mućenja trebalo bi da izgleda kao šlag jer ćete jasno videti tragove od žica za mućenje. 
Dok se želatin muti sa šećerom, za to vreme pripremite pavlake. Umutite mlečnu slatku pavlaku*

zatim ubacite kiselu pavlaku i sjedinite. 

 

SAVET*: Budite oprezni prilikom mućenja mlečne slatke pavlake da se ne premuti i pređe u maslac. Najbolje je prekinuti mućenje čim se napravi pena. (Vrlo brzo iz stanja šlaga smesa postaje zrnasta, otpušta se tečnost i prelazi u maslac i putermleko).

 

U slučaju da  želite da koristite biljnu slatku pavlaku, izbacite malo šećera iz ukupne mere.

 


Kada je želatin dobio izgled šlaga, smanjite misker na najmanju brzinu i ulijte smesu sa slatkom i kiselom pavlakom. Mutite vrlo kratko dok ne dobijete kompaktnu smesu.


  Smesu preručite u kalup (silikon ne morate da oblažete) i stavite u zamrzivač da se zaledi.
Kada bude potpuno smrznuta, da je sa lakoćom možete izvaditi iz kalupa, ledenu tortu prebacite na tacnu koju ćete opet moći da vratite u zamrzivač. 

 

Secite parčad po potrebi koje možete poslužiti sa svežim voćem ili pireom od voća.  Ostatak vratite u zamrzivač. Torti je potrebno kratko vreme da se odledi isto koliko i sladoledu.


NAPOMENA: Voće služite odvojeno uz tortu. Ako ga stavite da se zaledi zajedno sa tortom ona će omekšati, a voće će dugo ostati zaleđeno.

 

 

Moya magazin Povezani članci