Cakes by Lynz

 

Ukoliko bi tražili neki univerzalni ukras koji može upotpuniti svaku priču, bilo za djevočice ili dječake, rođendanske ili svadbene torte, definitivno bi to bili leptirići… 

 

Potrebno:

rezači za leptire po mogućnosti sa otiskom 

bijela gumpasta

crna gumpasta

Četkice (za bojanje i sjenčenje)

Jestivo ljepilo

dresden alatka

alatka sa kuglicom za rastanjivanje ivica

čvrsta podloga za tanjenje

nožić 

tučkovi za cvijeće 

dust boje u plavim nijansama (svjetlije i tamnije)

crna gel boja

alkohol

žica obložena papirnom trakom - 24’

kartončići (može da posluži i aluminijumska folija)

 

 

Rastanjiti bijelu gumpastu na 1mm debljine, pažljivo utisnuti otisak za leptira i izrezati oblik nožićem. Tokom rezanja ukloniti središnji dio - tijelo leptira, preokrenuti oba krila i pažljivo utisnuti šaru i sa druge strane. Nakon toga prebaciti krila na podlogu i alatkom sa kuglicom na vrhu, malo rastanjiti ivice (srednji dio, gdje ćemo postaviti tijelo leptira ne treba rastanjivati). Pripazite da prilikom rastanjivanja, ne pritiskate previše, da ivica ne bi postala talasasta. 

 

 

Da bi istakli šare, leptira obojite tehnikom blendiranja uz pomoć dust boje i četkice. Krenite sa svetlije plavom od sredine pa završite sa tamnije plavom bojom, prema spoljnim ivicama krila. Isti postupak ponovite i na drugoj strani. 

 

 

Ostalo je još da pažljivo obojite ivicu i dio teksture sa crnom bojom, koju ste predhodno razblažili sa vrlo malo alkohola. Za to će vam savršeno poslužiti otisak koji ste utisnuli ali ukoliko nemate takav sjekač, možete i sami dočarati šaru gledajući kako krilo treba da izgleda na kraju. Kada se šara osuši, ponoviti isti postupak i sa druge strane.

 

 

Ovako dvostrano obojen leptir, savršeno će izgledati sa koje god strane pogledamo u tortu. 

Kada se krila potpuno osuše možete preći na dio sastavljanja leptira. Prvo je potrebno napraviti tijelo leptira od crne gumpaste - modelujući od kuglice do oblika koji je sa jedne strane zaobljen a sa druge špicast. Pažljivo uz pomoć dresden alatke, napraviti usjeke koji će odijeliti glavu i napraviti par pregiba na tijelu. Tučak za cvijeće isjeći na 5mm, postaviti na dio glave i obojiti u crno. 

Ukoliko planirate leptira da postavite direktno na tortu, možete ga sastaviti na dva načina u zavisnosti od toga da li želite da krila budu ravnija ili uspravna. 

 

-kod prve solucije, prvo pripremite kartončić i postavite krila tako da se dodiruju na sredini, gdje ćete dodati malo lijepka da bi se spojila u tom položaju. Nakon toga dodati i vrlo malo ljepila po vrhu i pažljivo namjestiti tijelo da bi se što boje fiksiralo za obje strane krila.

Ostaviti leptira na kartončiću, prije nego što ga postavimo na tortu, da bi se dobro osušio*. 

-druga solucija je da na presavijeni kartončić prvo postavite tijelo, na kome ćete uz pomoć dresden alatke napraviti usjek sa gornje strane. Krila leptira, u središnjem dijelu, namazati sa lijepkom pa lagano postaviti u usjek na tijelu i blago pritisnuti. Krila namjestiti, tako da ovoga puta stranice kartončića budu više podignute (postaviti nešto ili kao na snimku zavezati kartončić da bi ostao u željenom položaju). Takođe ostaviti leptira da se dobro osuši*, da bi krila ostala u željenom položaju. 

 Ukoliko želimo da leptiri budu iznad torte, da izgledaju kao da lete iznad nje, prilikom izrade tijela potrebno je umetnuti žicu debljine 24’ (na ⅔ tijela). 

*Za svaki slučaj, da bi izbjegli reakciju gumpaste na vlagu iz vazduha, leptiriće ostaviti dva, tri dana da se dobro osuše ili sušiti u dehidratoru. 

 

 

  Gotove leptiriće na tortu možete zalijepiti uz pomoć kraljevske glazure (u boji podloge) ili ubosti direktno u tortu. 

Igrajte se i obavezno nam pošaljite slike vaših leptirića (na mail - office@moyamagazin) 

Voljeli bi da vidimo kako su vama ispali i da izaberemo par slika kao primjer za tutorijal! 

 

Ukoliko vam je potrebno nešto od sirovina,alata ili boja - u našem Poslovnom adresar-u možete pronaći sve što vam je potrebno za izradu ovih leptirića!

 

 

Moyamagazin

Fotografije & YouTube: Cake by Lynz

 

 


 

 

 

Povezani članci