Kraljica minijatura

Nije potrebno biti veliki poznavalac prilika na regionalnoj sceni dekorativnog poslastičarstva, da bi došli do zaključka da radovi Lidije Brtke, kada bi bili od nekog drugog medijuma, uveliko bi krasila prostorije umetničkih galerija…Ovu predivnu damu iz Kovačice- malog mesta u Južnobanatskom okrugu, imali smo prilike da zapazimo u kolaboracijama Moya magazina, u čemu se izdvojila sa sjajnim radovima koji su čitaoce osvojili na prvi pogled zahvaljujući neverovatnim detaljima!

 

 

   Koliko dugo se bavite dekorativnim poslastičarstvom?

   U svetu dekorativnog poslastičarstva sam se našla potpuno slučajno- kada je za svoj 4-ti rođendan, sin Viktor poželeo tematsku tortu. U kućnoj radinosti sam napravila svoju prvu šećernu masu sa ratlukom i od momenta kad sam je uzela u ruke i krenula da bojim i vajam oblike, upecala sam se na udicu zvanu slatka umetnost. Od tog momenta, pa već 12 godina ne prestaje moja znatiželjnost za novim materijalima, tehnikama izrade, novim temama..

 

 

   Na koji način usavršavate svoje znanje i vještinu?

   Najviše se obučavam samostalno, po principu - ono što vidim pokušam da odradim sama. Treba raditi, truditi se i biti vredan ako se želi postići napredak u dekoracijama. Isto tako je potrebna pomoć i smernice koje se mogu steći na kursevima. Izdvojila bi kurs kod Marije Jevremović za izradu cveća od šećerne mase. Marija je neko ko mi je lično jako drag, sa kim sam u redovnom kontaktu i čije mišljenje i saveti su mi jako bitni. Upisala sam i kurs kod Denisa Zueva i pohađala kurs Swetlane Rüland sa kojom sam razvila prijateljski odnos i na proleće planiramo njen kurs u Srbiji, kod mene kao domaćina. Po meni, napredak zavisi i od lepe i iskrene saradnje sa kolegama koja se stiče na tim kursevima, među istomišljenicima, ljudima koji žele da nagrade svoje znanje da bi se na najbolji mogući način izrazili kroz ovu vrstu umetnosti. Takođe vrlo je bitan i  lep prijateljski odnos sa koleginicama iz mog kraja, gde se redovno savetujemo i pomažemo jedna drugoj. Naravno tu je i Moya magazin- koji za mene predstavlja mesto na kome mogu da nađem neku novu ideju i naučim nešto o novim tehnikama…

 

 

    Vaše minijature prosto ostavljaju bez daha! Šta Vas je privuklo da svoje veštine usmerite u tom smeru? 

    Moje minijature nastaju iz ljubavi, kao mala obožavala sam kućice za lutke i sve te malecke rekvizite koji idu uz nju. Nismo imali mogućnosti da priuštimo tako nešto pa sam sama sebi pravila od kartona kućice, nameštaj i sitne ukrase, bojila ih flomasterima ili temperama… Tada sam dekorisala sa kartonom, sada sa jestivim materijalima- iako godine idu, u duši sam ostala ona mala devojčica…

 

 

    Pošto je u našem regionu prava retkost, da neko toliko pažnje posvećuje detaljima, interesuje nas kako se nosite sa organizovanjem vremena za izradu?

    Organizacija je jako bitna, naročito u ovom poslu gde se dekoracije izradjuju satima. Najbitnije je krenuti na vreme, tada se sve lepo suši i ima vremena dodati po koji detalj. Ono što sam primetila, dekoracije koje se ističu su one koje imaju puno detalja, tako da se trudim baš to i ja da odradim. Sama sebi sam najveći kritičar tako da rad kod mene biva završen samo kad sam ja potpuno zadovoljna…

 

    Kada pogledamo Vaša dela, dobijamo utisak da im predhodi ozbiljna priprema, ne samo u nabavci materijala koliko i u istraživanju. Kojim smernicama se vodite u pripremi?

    Što se tiče pripreme za izradu radova, kod mene to nije ništa specijalno. Ako je nešto kompleksnije napravim skicu na papiru a sve ostalo u toku rada po osećaju kombinujem i bojim.

Što se istraživanja tiče, na društvenim mrežama pratim svetske poznate dekoratere, razne druge umetnosti, gledam jako puno filmova kako animiranih tako i sve druge žanrove. Jako sam vizuelna osoba, ideje kupim od svega pomalo i uvek imam predstavu šta bi sledeće htela da odradim i sa uzbuđenjem čekam priliku da ideje pretočim u dela. Ima toliko puno divnih tema koje bi želela da odradim kao što su teme iz nekog filma. Bajke su me oduvek fascinirale ili na primer prikaz unutrašnjosti neke radionice za izradu igračaka....

 

 

    Sa kojim materijalima i sirovinama se služite da bi verododstojno prikazali minijaturni svijet?

    Za izradu mojih minijatura, da bi postigla što realističniji finalni izgled, volim da mešam razne boje i time dobijam više nijansi. Takođe senčenje mi je jako bitno a isto tako volim da kombinujem razne materijale- od šećera (u prahu,kristal šećer,isomalt,šećerna pena....) čokolada, čokolada za modelovanje, onda pirinčani papir, dekor papir, štampa na fondanu, fondan, masa za izradu jestive čipke, royal icing, mikro bilje... što se više kombinuje materijala i boja to rad kvalitetnije izgleda.

 

 

    Čije mišljenje Vam je najbitnije? Da li praktikujete da se konsultujete sa kolegama vezano za neke detalje?

     Kada mi je potrebno mišljenje prva osoba sa kojom se posavetujem je moj sin Viktor. Njegovo mišljenje mi je najbitnije, iskren je i jako mnogo puta mi je pomogao sa savetima, idejama i proporcijama. 

Srećna sam što imam takve prijatelje i saradnike koje sam stekla od kako se bavim ovim poslom, kako u okviru države tako i van njenih granica. Prijatelje sa kojima se mogu konsultovati u vezi bilo čega, koji nesebično dele svoja iskustva i znanje sa mnom a isto tako i ja sa njima. Od samog početka sam se vodila motom - “Kolegijalnost ne konkurencija!”

 

    Za koji rad bi mogli reći da je kruna Vaše karijere?

    Radove koje bi izdvojila kao jedne od mojih omiljenih su definitivno one koje sam radila u okviru kolaboracija i sve one za Viktorove rođendane. To su radovi koji su bili malo veći poduhvati i tad nisam imala ograničenja u kreativnosti. Mada lično, najomiljeni je za moju prvu kolaboraciju pod nazivom Jugoslavija gde sam odradila unutrašnjost prostorije u doba Jugoslavije. Taj rad je po mom kriterijumu nesto najbolje što sam odradila do sada, što se tehnike i samog izgleda tiče. Nadam se da ću uskoro uspeti da ga spustim sa broja 1 sa nekim drugim radom!

 

 

    Neki planovi za budućnost?

    Sad trenutno svo svoje slobodno vreme posvećujem izučavanju figurica ljudskog tela, proporcija, izraza lica, pokretima tela, pronalaženju kombinacije idelnih masa za modelovanje….

 

 

Moyamagazin

Fotografije: Lidija Brtka

 

 

Povezani članci