Blog Daj kolačić je prava riznica znanja za one koji vole savremeno poslastičarstvo. Popričali smo sa njegovom kreatorkom Lorenom iz Rijeke, koja na jedan vrlo sofisticirani način inspiriše sve one koji bi voljeli da isprobaju neke nove ukuse.

 

 

Koji period je bio presudan da svoja interesovanja prema poslasticama, uklopite u jednu finu priču koju prezentujete na svom blogu Daj kolačić i društvenim mrežama?

Što se tiče početka ljubavi prema slatkome, to je oduvijek bilo u meni. Jako sam voljela jesti kolače, no ne bilo kakve. Posebno su me fascinirale prefinjene i lijepo dekorisane poslastice koje nije svako imao mogućnosti i živaca praviti u svojoj kući. Budući da sam većinu svog vremena tokom trudnoće provodila kod kuće, počela sam se ozbiljnije interesovati za tehnike izrade mousseva, krema, te biskvita i glazura. Učila sam preko online tečajeva i knjiga, pa pretočila to u djelo u svojoj kuhinji. Kroz rad sam primijetila da neke stvari i savjeti nedostaju u svim tim edukacijama, pa sam osnove koje sam stekla sama nadogradila kako bih sebi olakšala posao. Bitno je imati dobar temelj, a kasnije se to znanje gradi kreativnošću! 

 Kad pogledamo Vaše poslastice, djeluju kao da ste učili od velikih majstora ovog zanata. Da li je to zaista tako?

Nažalost, nisam pohađala nikakve konkretne edukacije, nisam bila u mogućnosti. Može se reći da sam sama sebi bila edukator, što je povremeno bilo frustrirajuće jer je bilo nebrojeno bačenih biskvita, krema i tako dalje. Većina toga je išla metodom pokušaja i pogrešaka, i moram vam reći da je to najbolji način da naučite.  Puno truda je uloženo da bih dobila zadovoljavajući rezultat! Mislim da se nikada neću stati unapređivati, jer smatram da je znanje ključ uspjeha u svemu! Jako sam predana svom poslu i istinski uživam u njemu, stoga mi nije teško peći isti biskvit po treći put ako je potrebno da ga dovedem do savršenstva.

 

 Da li je neki poslastičarski uzor uticao na Vaš pravac, u kojoj ste poslastici uživali dok ste bili dijete?

Nisam imala baš poslastičarski uzor, ali sam svakodnevno voljela gledati 24 Kitchen i sve kulinarske emisije koje su tada bile dostupne.  U djetinjstvu sam uživala isključivo u čokoladama, a to mi je i dan danas ostalo očito duboko ukorijenjeno, budući da mi u svakom kolaču fali ono nešto... čokoladno! 


 

Vaše recepte predstavljate na jedan poseban, inovativan način, možete li nam reći kako sortirate ono što mislite da je bitno za čitaoce?

 Ono kako ja vidim svoju prezentaciju recepata prikazanih na blogu je posve jednostavno. Trudim se pisati što prostije i tačnije, bez predugog uvoda kako bi čitaocima bilo lakše pratiti uputstva za rad. Takođe, uvijek sam dostupna za informacije i pomoć putem društvenih mreža i odgovaram zaista svima čim stignem. Većinu recepata koje kreiram čuvam za sebe i svoj posao, jer se bavim isključivo time, a kroz postojeće objave na blogu uvijek detaljno napomenem temelj za izradu određenih komponenti, te na taj način pružam osnovu čitateljima za razvoj vlastitih recepata.   

Oblasti iz poslastičarstva koje Vas najviše privlače i koje bi u budućnosti voljeli da istražite?

Dio slastičarstva koji me posebno zanima i nikada mi neće dosaditi je izrada višeslojnih entremet torti. Toliko je puno mogućnosti i kombinacija ukusa i tekstura, da mi je to velika inspiracija i cilj da ih sve dovedem u savršenu harmoniju. 

 

Sa kim degustirate poslastice koje vidimo na prelijepim fotografijama na Vašem blogu?

 Sve poslastice degustiram prvo sama, a zatim dijelim prijateljima i poznanicima koji kažu svoje mišljenje i prijedloge. Zanimaju me tuđi ukusi jer često radim po vlastitom nahođenju, a to ne mora uvijek ispasti dobro i svidjeti se svakome. U tome i je čar, da se za svakog pojedinca stvori poslastica koja će ga oboriti s nogu, zato uživam ovo raditi! 

 

 

Možete li nam reći nešto više o trendovima što se tiče kombinacija ukusa kao i šta možemo očekivati sleće na Vašem blogu? 

Nažalost, što se tiče sljedećih objava na blogu, vremenski sam vrlo ograničena za to i moram priznati da nemam vremena za pisanje postova kao ranije. Trenutno radim na bezglutenskoj ponudi, pa sam se fokusirala na takve slastice. Vidjeti ćemo gdje će nas budućnost dovesti, nadam se nekim online i live radionicama gdje ću svo svoje iskustvo i znanje prenijeti prekrasnim ljudima koji dijele sa mnom strast.  

Fotografije: Lorena Mihelčić

Povezani članci