Jedinstvena i pretalentovana majstorica koja stoji iza brenda Marija Sugarart, umetničke radionice za obuku i izradu cveća od jestivih materijala, osnovane 2017. u Požarevcu, Srbija. Ono po čemu je karakterističan Marijin način izrade je što je vratila tradicionalni metod izrade cvetova bez sekača čime se ubrzava vreme izrade. Svojom estetikom i izradom brojnih varijacija cvetova, uticala je na pomeranje trendova u izradi cveća u svetu i time ponovo postavila prirodu kao uzor u svojoj savršenosti i nesavršenosti lepote i pokreta latica. Svoje znanje je prenela na grupnim i privatnim časovima učenicima iz Mađarske, Švajcarske, Nemačke, Hrvatske, Južne Koreje i Srbije, Izraela, Gvatemale, Češke i Tajlanda. 

Marija već dugo imamo priliku da uživamo u Vašim realističnim radovima od šećerne mase, možete li nam reći nešto više o Vašem prvom susretu sa ovom umetnošću?

Cvetove od šećera počela sam da pravim na nagovor prijateljice jer joj je bila potrebna torta za veridbu. O ovom poslu nisam znala ništa pa čak ni kako da nađem informacije o potrebnim alatima. Iako sam bila upoznata sa pravljenjem torti i izradom dekoracija još u ranom detinjstvu, nisam ni pomišljala da će mi to od 2014. postati i profesija koju ću zavoleti i biti uspešna u njoj. 

Ono što me je privuklo šećeru kao medijumu za umetnički izraz, a ne neki drugi lakši i u nekim slučajevima i realističniji materijali, papiri, svila, porcelanske gline, jeste lepota koja se dobija postavljanjem cveća na tortu. Svaki cvet sam gledala i pažljivo procenjivala kako bi se uklopio na torti i krajnjem dizajnu.

Jedini pravi uzor je priroda jer samo posmatranjem biljke ostvarićete sopstveni umetnički izraz. 

 

Sve dekoracije na torti dopuštaju različite stilove, pojednostavljenje ili skraćivanje procesa jer su torte ipak komercijalni proizvod koji ne zahteva detalje koji se ne vide, botanički vernu dršku ili besprekorni prelazi između cveta i drške ili listića i drškice, vlakna ili polen. Takve vrsta detalja se izrađuju za specijalne projekte ili za sajamska takmičenja. Postoji pravilo u izradi dekoracija da nije ono što je vrhunsko istovremeno i sporo i nenaplativo. Često je, uz pravu tehniku i prosečnu brzinu, sasvim suprotno. Sa vežbom dolazi i brzina.

 

Da li je cveće od šećerne mase jestivo?

  Smesa od šećera za izradu cvetova jeste jestiva i iako se koriste boje odobrene za upotrebu u hrani ili za spoljne dekoracije, zbog žica koje su nosači celog cveta, latica i listića, cveće od šećera nije jestivo. Ne možemo ga reklamirati kao jestivo zbog mogućih povreda. Ono služi da može da dođe u dodir sa hranom na isti način kao što se izrađuju posuđe, escajg i sve drugo što služi za pripremu i posluživanje hrane. 

Koja je mana a koja prednost cvetova od jestivih materijala?

  Šećer je vrlo nezahvalan medijum koji loše reaguje na vremenske uslove. Kontrolisanjem mikroklime u radionici izbegavate sve potencijalne probleme koji dodatno otežavaju već osetljiv proizvod. Kad je suv, krt je i lomljiv i treba ga prihvatiti kao takvog. Već godinama ne reagujem kad slomim neku laticu jer je sve tanko i delikatno da se to i ne vidi, na isti način kao što je sveže cveće izloženo vremenskim surovim uslovima, pa su latice oštećene na razne načine.

    Prednost je da možete da pravite sve što zamislite. Najpopularnije cveće, kao što je ruža, dostupno je i van sezone u cvećarama, ali sa ograničenjem u bojama i vrstama. 

Svake godine botaničari prave nove vrste i ako ih pratite, po uzoru na fotografiji možete napraviti novu vrstu cveta istog dana kada je i objave. Na taj način ne samo da pratite trendove i pravite nove kombinacije cveća, već i sami kreirate neki novi trend. 

Na primeru ruža vidimo da smo korak napred i za uvek dostupno sveže cveće koje bismo voleli da imamo u vazi. Isto se odnosi na otrovne vrste, cveće koje cveta vrlo kratak period ili ga je nemoguće i uzgajati ili kupiti na našem tržištu. 

Koje savete dajete polaznicima Vaših obuka, šta je po Vama najbitnije da usvoje osim tehnika izrade?

  Na svim časovima potenciram važnost urednog rada. Najjednostavniji ukrasi i torte su lepi samo kada je sve uredno i savršeno. Bolje je imati manji broj ukrasa, nego previše neurednih.  Nemojte se demoralisati ako nešto ne ispadne kako ste zamislili. U ovom poslu se podrazumevaju pokušaji, greške i zaključak - sledeći put ću drugačije

Dobro procenite vreme kada nešto pravite prvi put. Procenjeno vreme uvek pomnožite sa 3.
Kada dobijete tortu sa cvećem kao ideju, probajte da pronađete originalno cveće sa slike jer će vam biti lakša izrada. Videćete sve detalje. Pronađite najbolje tehničko rešenje i dobićete svoju verziju pravog cveta. Podrazumeva se da kada kopirate nečiji rad, da je mala verovatnoća da bude isto. Kopiranje može doneti samo nesporazume i nema potrebe da objašnajvate različite dimenzije torti i sve ostale faktore koji utiču da torta ne izgleda isto kao na slici. 

Budite svoji i jedinstveni.Smatram da za lepotu bilo kog aranžmana, listići, grančice, bobice i sitno cveće daju poseban pečat  i lepotu. 

 

 

Koji cvet je Vama omiljeni i koja vrsta Vam predstavljala najveći izazov?

 

     Nije lako izabrati omiljeni cvet. Ne sećam se koji je prvi cvet koji sam napravila, ali među prvim jesu bile bobice i sitno cveće. Torta ne mora imati mnogo cveća. Mogućnosti su bezgranične sa kombinacijom od jednog cveta do kombinovanja sitnog cveća ili stavljanju na tortu listića različitih nijansi i tekstura.                                                                          

 

Ruže su uvek popularne i veliki izazov za rad. Postoji veliki broj vrsta i posebno uživam u pravljenju različitih boja, postavljanju latica na različite načine. Ruža je istovremeno i najlakši i najteži cvet za pravljenje. Na njoj naučite mnogo pravila, tehnička i umetnička. Najlakša je jer je možete pojednostaviti, da pravite mini ruže, male, srednje i velike. Prilagodljive su i kada procenite koliko vremena imate, takve ruže ćete i napraviti. Svojim učenicima naglašavam važnost sagledavanja ruže kroz veličine i prednosti različitih veličina. 

    Svaka nova vrsta je izazov i u tehničkom smislu jer između pojedinih vrsta nekada ne postoje nikakve sličnosti. Tehnička konstrukcija je potpuno drugačija u izradi ruže, božura ili dalije.  

Fotografije: Marija Jevremović

 

 

Povezani članci