VIDEO TUTORIJAL

Medenjaci naše sugrađanke Tanje Stamenković nesumnjivo spadaju u najljepše u Crnoj Gori. Kada je davne 2014. godine napravila svoje prve medene keksiće sa svojim ćerkicama, nije ni slutila da je započela jednu slatku priču koja će svakodnevno uveseljavati dječije rođendane. Pored omiljenih likova iz crtanih filmova i bajki, Tanja podjednako uživa u stvaranju medenjaka za svadbene proslave i razne druge prilike. Najveći kompliment je kada joj kažu da su medenjaci pored lijepog izgleda i vrlo ukusni. Od skoro je pokrenula i svoj YouTube kanal  -Medenjak na dar- na kojem prezentuje razne tehnike ukrašavanja medenjaka.

 

 

Za kraljevsku glazuru:

1  bjelance

200g secera u prahu 

1 kašičica limunovog soka

Bjelance mutiti samo par sekundi pa dodati šećer u prahu i kašičicu  limunovog soka i mutiti mikserom oko  15s. Dodati boju po želji. Ako nam je potrebna gušća smjesa za neke detalje, odvojiti u jednu zdjelicu malo smjese, dodati malo šecera u prahu i promješati kašičicom a ako je pregusta kap dve vode da razredite.

 

 

U tek ispečeni medenjak staviti štapić pa sačekati da se potpuno ohladi da bi krenuli sa ukrašavanjem. Pripremiti bijelu kraljevsku glazuru, i sa njom napraviti ivicu oko medenjaka kao na slici. Kada se ivica osuši ispunite unutrašnjost glazurom i ostavite da se suši oko 8h na vazduhu ili 3h u dehidratoru.  Isjecite od papira oblik LOL  lutkice (kao na slici),  stavite na medenjak i polako izgrebite iglicom glazuru da bi obilježili konture  (možete nacrtati i jestivim flomasterom, ali ja rađe koristim iglicu)

Pripremite bijelu, plavu i crnu glazuru iste gustine. Prvo iscrtajte oči tako što prvo napravite bijeli, plavi pa crni krug. Bijelom glazurom stavite tačkice u crni krug, pa ostavite da se osuše

Tankom linijom nacrtajte konture lica, a noge odmah popunite glazurom u boji kože. Roze bojom iscrtajte i odmah ispunite dio haljine, pa pospite malo šljokica po njoj. Cipelice iscrtajte prvo rozi pa bijeli dio, zatim bež bojom popunite lice. Ostavite da se suši 30 minuta. Braon glazurom popunite dio kose pa sačekajte par minuta, kad se malo osuši popunite dio gdje su šiške i sve pospite sa šljokicama. Za tih par minuta dok čekamo, glazurom u boji kože popunite ruke.

   Nježno roze bojom iscrtajte čarapice i gornji dio haljine, pa pospite šljokicama. Bijelom glazurom iscrtajte rub haljine a rozom glazurom popunite mašnu. Ostavite da se osuši oko 30 minuta. Bijelom glazurom iscrtajte kragnicu i mašnice na cipelicama, a rozom glazurom mašnicu na haljini. Ostavite da se osuši oko 20 minuta.

Jestivim crvenim flomasterom iscrtajte usne a braon flomasterom obrve. Stavite malo crne gel boje na paletu i razblažite alkoholom. Tankom četkicom uokvirite usta i nacrtajte nosić. Crnom bojom iscrtajte oči i tankim linijama iscrtajte ostale dijelove kao na slici. I na kraju sa četkicom nanesite na obraze malo puder boje i LOL lutkica je spremna da razveseli neku djevojčicu.

Povezani članci