Inspiracija je svugdje oko nas, posebno pred praznike kad nas sve poziva da zakoračimo u magičnu zimsku čaroliju…

      Iako ćemo ovu godinu ispratiti skromnije nego inače, ništa nas ne sprečava da svoje ukućane počastimo ukusnim medenjacima ukrašenih u duhu praznika.

        Oliveru iz Zagreba nije potrebno posebno predstavljati, s obzirom da već 4 godine uživamo u prelijepo ukrašenim keksićima brenda “Oli cookies”. Iako samouka od početka je voljela izazove i naizgled komplikovane projekte jer tako najbolje uči i otkriva nove mogućnosti izrade i dekoracije medenjaka. Skoro smo na društvenim mrežama imali prilike da vidimo slike medenjaka koje je radila prije dvije godine a koji i dalje djeluju toliko inovativno i drugačije od dosada viđenih. Inspiraciju za izradu ovih magičnih medenjaka je dobila od papirnate kutije “ Shadow boxes”, koja ju je oduševila i nagnala da proba tako nešto al na drugačiji, slađi način.  “Shadow boxes”  papirne kutije se rade po principu slaganja slojeva izrezanih papira koji imaju mali razmak između. Kad se slože svi djelovi dobija se višedimenzionalna slika. 

        Po tom pricipu je radila i medenu “Shadow boxes”, prvo je potrebno napraviti “kutiju” od medenjaka, pa osušiti slojeve kraljevske glazure i na kraju sve ukrasiti. Najbitnije je da se pripazi na dimenzije da bi sve bilo simetrično. Unutrašnjost kutije je izrađena od 4 sloja kraljevske glazure, predhodno osušene na sobnoj temperaturi oko 6h ili u rerni. Nakon sušenja ih vrlo pažljivo složimo na ukrašeno dno, jedan po jedan i zalijepimo glazurom. Nije nam potreban neki poseban recept za ovakav vid medenjaka i kraljevsku glazuru, možete se poslužiti standarnim sa kojim svakodnevno radite.

       Najbitnije od svega je da se naoružamo stpljenjem jer nam je potrebna velika preciznost. Ali kada vidimo krajnji rezultat i pomislimo na blisku osobu za koju bi to bio predivan poklon, vrijedi se potruditi, zar ne?

Povezani članci