Medenjaci u rukama Olivere iz Zagreba postaju mala remek djela! Uz njena uputstva i vi možete naučiti, kako se izrađuje medeni zeka, korak po korak …

 

 

 Za izradu zeke medenjaka je potrebno:

-Kraljevska glazura (Royal icing) u dvije konzistencije

-Jestive gel boje bijela, žuta, jagoda, siva i ljubičasta (za smeđu boju možete koristiti kakao u prahu)

-Jestive boje u prahu za senčenje

-Malo votke

-Iglica za kraljevsku glazuru

-Kistove

-Vrećice za glazure

-Pettit beure keks za efekat mahovine

 

Kraljevska glazura se izrađuje od bjelanjaka u prahu, šećera u prahu (Frank je idealan), par kapi limuna i vanilija ekstrakta. Sve sastojke umutiti mikserom od 8-10min. Napravljena glazura se čuva u dobro zatvorenoj posudi.

 

 Ispecite medenjak, ručno izrezanog oblika kao na slici. Pripremite glazuru -flooding konzistencije, pa sipajte u vrećice za glazuru i sa škarama odrežite vrh kako bi dobili otvor otprilike 2mm. Iscrtajte vanjski dio medenjaka sa kraljevskom glazurom i nalijte cijeli medenjak. Sa iglicom za kraljevske glazure izravnati nepravilne djelove i probiti mjehuriće koji se znaju pojaviti pri nalijevanju glazure.

Glazura se mora osušiti djelimično. Ako nemate dehidrator možete osušiti u pećnici na 50C oko 45min, i nakon toga ostaviti da se osuši na zraku u cjelosti.

 

 

 Iscrtajte sa tankim kistom sliku zeca sa jestivim gel bojama, uvijek koristim sivu gel boju pomiješanu sa votkom a možete iscrtati i sa jestivim flomasterom koji ima tanki vrh.

 

 

Za izradu zeca koristite konzistenciju kraljevske glazure za pisanje, ona najviše izgleda kao pasta za zube, od koje posebno pripremimo bijelu, žutu, jagoda, ljubičastu i smeđu boju.

Za cijeli proces izrade djelova zeca koristi se "PREASSURE PIPING" tehnika, sa kojom detalji dobijaju volumen (ispupčenja). Svako “punjenje” počinjemo od sredine određenog djela, tako što istiskujemo kraljevsku glazuru i pravimo ispupčenje prema krajevima narednog detalja. 

Prvo ispuniti dijelove zeca kao na slici pa sačekate nekoliko minuta kako bi se vanjski sloj glazure blago osušio. Nakon toga ispunite rep i ostatak dio lica zeca, osim očiju.

 

 

Nastavite popunjavati ruku, zadnji dio noge, stopalo, rep, oči, kragne i dio kravate. Uvijek sačekajte par minuta nakon nalijevanje djelova kako bi se vanjski dio sloja glazure blago osušio, tako da se ne bi susjedni segmenti sjedinili.

 

 

Izraditi košulje zeca i sakoa. Rukav sakoa ne popunjavati odmah, te sačekajte 1 min i popuniti ga, tako da krenete od sredine i vršite pritisak vrećice sa glazurom i dobijete još veći volumen. Izliti dio košarice, leptir mašne, druge noge kao i rukav sakoa tako da bi noga dobila veći volumen od prije naljevenih dijelova tijela. Izraditi dio leptir mašne, šaku zeca i ručke od košarice.
Stopalo zeca izraditi sa istom tehnikom kao i rukav sakoa. U međuvremenu dok se suši sve naliveno, popunjavate jaja i čokoladnog zeca u košari. Podlogu za košaricu izradimo sa istim postupkom "Pressure pipping" u bjeloj boji i oblikujemo je uz pomoću kista. Izradite ostatak leptir mašne, djelove sata i nosić.

 

 

Kao na slici, na košarici izraditi horizontalnu crtu i preko nje vodoravne male crtice sa razmakom izmedju njih. Postupak odraditi do kraja, tako da bi košarica dobila pleteni efekat.


 

Mahovina efekat dobijemo tako da u vrećici složimo keks i sa okaglijom izmrvimo keks. U istoj vrećici dodamo malo zelene gel boje i obojimo keks (pettit beure). 

Sa kistom nanijeti kraljevsku glazuru i pospite obojenim izmrvljenim keksom. Ostaviti par minuta da se osuši tako da bi se keks zaljepio. Sa kraljevskom glazurom iscrtamo obrve zeca. Popunite i sat prvo sa unutrašnjim dijelom, pa kad se malo posusi cca 2min, vanjski dio sata.


 

 Pripremimo boje u prahu za senčenje tako da bi naglasili detalje zeca.

 

 

Sa kistom nanesite sivu gel boju pomiješanu sa malo vodke po rubovima, da bi ste osjenčili zeca. Kada se siva boja posuši, na svaki dio sa kistom dodamo boju u prahu žuta na košulji, ljubičastu na hlačama, jagodu na sako, siva na tijelo zeca i iscrtamo oči i obojimo obrve sa crnom gel bojom pomješanom sa par kapi vodke. Osnove očiju obojite blijedo rozom bojom i sa sivom bojom docrtajte dva mala kruga.

 

 

Osjenčite ostale dijelove zeca. Sa kraljevskom glazurom iscrtajte naočale zeca, dva mala koluta koje prije bojenja se moraju posušiti. Naočale obojite sa kombinacijom sive, bijele i vrlo malo plave gel boje.

 

 

 Nakon sto obojite uskršnja jaja, iscrtajte kazaljke na satu. Još je ostalo da dodate sa bijelom gel bojom i tankim kistom točkice na oči i nos i Vaš zeka je gotov!

 

 

 

Fotografije: Olivera Vlah Povezani članci