Marina Obradović iz malog primorskog grada Sutomora, razmišljajući između posla i porodice, nakon godina rada u struci (ekonomista)  ipak je odlučila da napusti posao i posveti se deci. Raspolažući sa viškom vremena, pre malo više od dve godine, na nagovor sestre, odlučila je da proba da napravi novogodišnju kućicu od medenjaka. Uz internet i razne tutorijale, izabrala je kućicu jedne mađarske poslastičarke koja joj se na prvi pogled dopala. Nije joj predstavljao problem što je tutorijal na mađarskom, s obzirom da taj jezik zna kao maternji,  tako da je sve instrukcije ispoštovala i napravila svoju prvu snežnu, novogodišnju kućicu. 

 


 

Marina da li je teško potpunom početniku postići da za kratko vreme unovči svoj rad i trud?

Isprva sam mislila da će proći dosta vremena do momenta kada ću moći da vrednujem svoj rad. Međutim već posle nekoliko tura ukrašenih medenjaka, prijateljice koje nisu krile svoje oduševljene, nagovorile su me da se upustim u prodaju i pomogle mi svojim preporukama. To je bio period pred novogodišnje praznike, tako da sam baš imala jako puno porudžbina i trudila se da ih što korektnije odradim. Nakon toga sam uvidela da postoji mnogo toga što ne mogu naučiti preko interneta i odlučila da odem u Beograd, na obuku kod Drača Marine, čiji rad me je već duže vreme oduševljavao.  To iskustvo mi je mnogo pomoglo, rešilo mnoge nedoumice koje sam imala vezano za samu izradu kao i za ukrašavanje. Danas bi svima preporučila da ako žele da napreduju za vrlo kratko vreme, da iskoriste znanje profesionalaca i preskoče deo učenja na svojim greškama… Upravo tako su moji medenjaci vrlo brzo postali neizostavni deo raznih zabava po celoj Crnoj Gori.  Marina nam je pripremila tutorijal za ukrašavanje medenjaka na temu ljubavi. 


 

   Zamesite testo za medenjake. Osnovni sastojci mojih medenjaka su med, maslac, cimet, šećer u prahu, jaje, soda bikarbona i brašno.  Po receptu koji ja koristim, testo mora da odstoji par sati u frižideru. Zatim ga izvadite iz frižidera, sačekate malo i testo je spremno za rad. Nakon toga rastanjite oklagijom testo na papiru za pečenje i sa modlom izvadite oblike koji vam trebaju.

Modle možete staviti malo u brašno kako bi oblik bio lepše isečen. Kolačiće stavite u zagrejanu rernu da se peku oko 12 minuta. Kad su pečeni lagano ih odvojite od pekpapira i ostavite da se potpuno ohlade. 

Pripremite  belu, plavu, rozu glazuru u dve konzistencije, gušću koja se koristi za okvire i ređu koja se koristi za popunjavanje veće površine medenjaka. Pripremila sam još malo crne i crvene glazure srednje konzistencije.  

Na medenjaku u obliku mafina prvo crnim jestivim flomasterom nacrtajte srce, zatim nanesite malo crvene boje pa razmažite četkicom..  
 

Zatim sa gušćom plavom / rozom bojom, tankom linijom uokvirite konture donjeg dela mafina i srce. Gornji deo kolačića, sa belom gušćom bojom, podelite na tri dela kao na slici

 

 

 

Kad se konture malo osuše sa plavom / rozom ređom glazurom popunite donji deo mafina i sa belom ređom glazurom popunite srednji deo. Sve stavite u dehidrator da se suši 30 minuta. 


 

Kasnije popunite ostala dva dela, na gornjem delu kolačića, sa ređom belom bojom i vratite u dehidrator da se suši 1 h. Kada se potpuno osuše, sa crvenom bojom sam tačkicama uokvirila srce kako bi bilo lepše i kapicu mafina ukrasila sa nekoliko crvenih, plavih i rozih srca. 


 

Medenjak sa talasastom ivicom, oivičite tankom linijom sa belom gušćom glazurom. Kada se malo prosuši unutrašnjost popunite ređom glazurom i pomoću iglice ravnomerno rasporedite glazuru da bi uklonili zaostale mehuriće. Medenjak stavite u dehidrator da se suši oko 2 sata. Kad se potpuno osuši.  pomoću iglice, grebanjem, preslikajte sliku koju želite da obojite. Ja sam izabrala rozi autić.. Sve konture malo pojačajte jestivim flomasterom. 

 

Zatim popunjavate popunjavate deo po deo. Prvo sa rozom gušćom bojom popunite gornji deo auta i jedan balon u obliku srca a belom popunite farove od auta i dve linije od branika. 


 

Stavljamo ga opet u dehidrator na oko pola sata, nakon toga obojimo rozom gušćom bojom deo iznad srca. Kada se i to malo prosuši ispunite srednji deo na braniku belom gušćom bojom kao i dva retrovizora i šoferšajbnu. Rozom gušćom bojom ispunite ostale delove auta i crnom označite oba točka.  Crvenom bojom ispunite još dva balona u obliku srca. Sledi ponovo sušenje u dehidratoru oko 30 minuta. Kad se ti delovi osuše, ispunite srce crvenom bojom. 

 

 

Razblažite srebrnu boju u prahu uz pomoć alkohola pa ofarbajte sa četkicom branik i retrovizore. Crne gel boju razblažite sa malo vode i tankom četkicom  iscrtajte konture auta, balona i na kraju crnim jestivim flomasterom ispišite natpis love.  

Na ostalim medenjacima (srce, slova..) koje možete pripremiti uz ovaj set, u zavisnosti od boje, najpre tankom gušćom bojom uokvirite oblike. Nakon što se to malo prosuši, ređom bojom popunite celu površinu medenjaka i poravnajte iglicom. Posle dva sata sušenja u dehidratoru, medenjaci su spremni da obraduju neki zaljubljeni par...

 

 

 

Povezani članci