Čarobnica slatke dekoracije

Jako nas raduje što smo imali priliku da zavirimo u svet jedne posebne dame, čiji talenat za izradu dekoracija za torte ne sme da pođe u zaborav!

Jedna od prvakinja u našem regionu kad je reč o izradi figura od šećerne paste, godinama dosledna svom autentičnom stilu, gospođa Mira Aničić podelila je sa nama priču o svom slatkom raju. Predivne ukrase za torte i figure od šećerne mase pravi u Beogradu, gde i živi, a svoj prepoznatljiv stil konstantno nadograđuje i svojim radom nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

 Otkrijte nam kada je počelo Vaše putovanje u svet slatkiša?

Sami početak bio je davne 2003. godine, u poslastičarnici Mali princ, koja je jedna od pionira kad je reč o tortama ukrašenim fondanom. 

 

 

U to vreme je bila izuzetno mala ponuda šećernih pasti i alata, koliko Vam je to bila prepreka za napredak u radu?

Na početku svog samostalnog rada materijal sam nabavljala kod Rade koja je radila u prodavnici Eurowilt. Oni su tada imali bogatu ponudu proizvoda za dekorativno poslastičarstvo. Manjkavost alata mi nije predstavljala veliki problem, jer mi i nije bio toliko neophodan. Koristila sam četkicu, nožić i delove igračaka. Kad se povežu ruke i glava, alat je najmanji problem. 

 

 

Da li Vam se na početku karijere ukazala prilika da budete deo neke obuke za izradu figura?

Rad u Malom princu je ujedno bio i obuka. Moje zaduženje bile su najčešće kompletne dekoracije, uglavnom iz knjiga Debbi Brown, majstorice iz Engleske. Takođe, moj zadatak je bila izrada većih delova na torti koji su se pravili od čoko lopte (ostataka od torti) kao na primer, motivi iz crtaća Tom i Džeri, glava od Toma i slično. Figurice kao što su princeze, vile, počela sam da radim tek kada sam otišla iz Malog princa. 

 

 

Već duže vreme sarađujete sa Ivanom, vlasnicom poznate radionice Slatki svet. Ispričajte nam kako je izgledala prodaja figura pre tog poznanstva i da li Vam je saradnja sa njom donela neke olakšice?

Pre Ivane iz Slatkog sveta imala sam priliku da sarađujem sa mnogim poslastičarkama, Nadalinom iz Kragujevca, Unom Jovanović iz Beograda i Gocom Miškić iz Novog Sada. Ivana mi je mnogo pomogla, imale smo odličnu saradnju i bila mi je veliki oslonac. Suočavala  sam se sa značajnim izazovima kad je reč o slanju pošiljki, nosila sam na stanicu sa periferije do centra. Uz Ivanu sam taj problem rešila, jer su sami dolazili po svoje figure. 

 

 

Verujemo da su zahtevi mušterija vrlo izazovni. Koliko je teško ispuniti razne želje Vaših kupaca?

Moram priznati da je to deo posla koji mi je najmanje drag, ima vrlo zahtevnih mušterija. Ja više volim da sam fokusirana na samu realizaciju, pa mi je Ivana i tu od velike pomoći. Ona prima porudžbine, a onda zajedno odlučujemo šta ćemo prihvatiti a šta ne. Ja odlučujem o dekoraciji, a ona donosi odluke o tortama koje ćemo praviti.

 

 

Da li ste na početku karijere imali nekoga ko Vam je bio zvezda vodilja, na koga ste se ugledali? I možete li da izdvojite nekog kolegu iz regiona čiji Vam se radovi danas posebno dopadaju?

Kod nas je tada ovo zanimanje bilo vrlo retko, pa se ne mogu pohvaliti da sam imala uzora na kojeg sam se oslanjala. 

Danas bi Iz regiona bih izdvojila Loritu Grgičević – Klarić, ona mi je uzor. U njenom radu se vidi da je nezaustavljiva i da nema granica, a meni se to jako dopada.

 Uživate li u eksperimentisanju sa drugim sirovinama i tehnikama?

Obožavam da eksperimentišem sa drugim sirovinama i tehnikama, zaista bih volela da mogu više time da se bavim. 

 

 

Koji Vaš rad izdvajate kao omiljeni i smatrate da je kruna Vaše karijere?

Ne bih upotrebila taj termin, pre bih navela svoje pomake i trenutke kada sam shvatila da idem napred i koliko sam napredovala. Upoznavanje koleginica na Forumu Krstarica- Unu, Daliborku i Ivanu bilo je vrlo značajno za mene. Obradovalo me samo saznanje da nas ima jako puno. Izrada torte sa princezama, torte kapetan Kuka i krune od izomalta, takođe izdvajam kao pokazatelje mog napretka. Posle dosta godina rada moram da naglasim da i dalje uživam u našem slatkom poslu i  preporučujem ga svakom ko ima volju i talenat.

 Moyamagazin

Fotografije: Mira Aničić & Slatki svet

 

Povezani članci