Godina za nama je donela preokret u mnogim poslovanjima. Zatečeni celokupnom situacijom, kako kod nas tako i u svetu, ono što je do juče predstavljalo dobru poslovnu strategiju, postalo je besmisleno. Kažu da u ovakvim vremenima prvenstveno moramo biti jako fleksibilni. Reagovati ako ne odmah, onda što prije…  Sačuvati brend, nastaviti komunikaciju sa mušterijama i prilagoditi se novonastalim uslovima. Upravo to je uradila Biljana Šolc iz Negotina, koju je pandemija pokrenula da napravi svoj YouTube kanal - Miss Yummy Cakes.

 

 

Kada ste se prvi put susreli sa poslasticama?

Celo svoje detinjstvo sam pravila kolače i torte sa mojom majkom, upravo nam je to bila omiljena zajednička aktivnost. S obzirom da sam sladokusac kao ona, nije bilo veliko iznenađenje kada sam pored svog posla, radim kao psiholog već 10 godina, započela svoju slatku priču. Pamtim da sam kao mala uvek imala lepe torte, Popku Bebić, korpu sa cvećem, ježa... a naročito pamtim sa koliko su truda roditelji pripremali svaki moj rođendan. Danas, suprug i ja isto činimo za našeg sina. Sva ta euforija, pripremanje, iznošenje torte izazivaju isto uzbuđenje i posle toliko godina. 

Prvu tortu sam napravila za našu svadbu, koja nije bila ukrašena fondanom već buter kremom i dan danas sam jako ponosna na nju. Sada , posle 5 godina iskustva u dekoraciji i izradi torti, ona bi isto tako izgledala. Bila je sva u rozetama ukrašena sa par ruža, mislim da takve dekoracije nikad neće izaći iz mode. Nakon svadbe, napravila sam tri-četiri torte za prijatelje i tu ova slatka priča počinje. 

Kako ste uspevali da uskladite obaveze oko majčinstva i posla, da li ste imali neki vid podrške na samom početku?

 

Nijedan početak nije lak, imala sam veliku podršku i pomoć roditelja a verujem i malo sreće. Nakon godinu dana rada sam dobila veoma izazovan zadatak, raskošnu visoku tortu sa puno cveća i to me poguralo još više da se ozbiljnije posvetim ovom poslu i tako je nastao Bibi Cakes.  Naravno, već tada sam morala da se okružim pravim saradnicima koji su izrađivali figure i velike količine cveća, jer sama više nisam mogla da postignem. Sin je bio mali, svakog dana sam išla na posao, noću pravila torte, dobra organizacija je bila nephodna. Kada je krenula potražnja za slatkim stolovima, za koje smo osmislili program slatkiša koji ćemo ponuditi (popse, mafine, mini eklere, medenjake itd.)  naš tim se proširio. 

 

Koje ukuse torti imate u ponudi u Vašoj radionici ?

Vremenom se povećao broj ukusa torti, isprva smo radili samo sa par, ali smo vrlo brzo proširili ponudu, kako za one torte koje se pokrivaju fondanom, tako i za one kojima odgovara samo šlag dekoracija. Od Reform torte, Moskve do puslica ili Pavlove torte. Torte koje u najvećem broju pravimo preko leta su voćne, ali kod višespratnica, donje torte su obavezno čokoladne, najčešće Kinder, Čoko-lešnik, Snikers, Grčka torta. Na osnovu dosadašnjeg iskustva, modifikovali smo recepte mnogih torti, jer nam je osnovno načelo u radu da odličan izgled torti prati još bolji ukus. Zato se trudimo da stalno napredujemo na tom polju, pa u ponudi imamo i torte za koje smo recepte sami osmislili.  

 

 

Pokretanje YouTuba kanala nije ni malo lagan posao, kako ste se snašli u tim vodama?

Za vreme pandemije, posao se znatno smanjio. Najčešće su se tražile male torte, obično za prve rođendane ili jubilarne. Tada smo prvi put počeli da razmišljamo o YouTube kanalu. Raspitivali smo se šta nam sve treba od opreme, konsultovali fotografe i snimatelje i na kraju smo se upustili u tu ideju. Suprug je najviše uradio oko montiranja snimaka dok sam ja bila dekorater i sufler, koji sugeriše šta treba da se vidi na snimku i koliko. Inače, obožavam fotografiju, tako da se trudim da na slikama moje torte izgledaju odlično, jurim dobro dnevno svetlo, sređujem pozadinu i neke detalje koje nekad zna svetlo da „izgori“ … uglavnom snalazim se. U svakom slučaju sam zadovoljna sam kako funkcionišemo kao tim.

 Kanal na YouTubu se tek razvija, na početku smo, verujem da će jednog trenutka dostići pravu popularnost. Pratioci su sami došli, uglavnom se povremeno reklamiramo u grupama koje se odnose na torte i kolače. Ali ne forsiramo, ništa na ovom polju nismo započeli sa napetošću, pa nećemo ni sada. Nikada nismo platili reklamu niti napravili vizit kartu. Pratioci i kupci su kod nas uvek sami dolazili i na to smo veoma ponosni.  

 

U kom smjeru bi voleli da se razvija vaš YouTube kanal i kako ga vidite za par godina?

Najvažnije nam je da nas prepoznaju po radu i kvalitetu jer bi smo voleli da se još dugo bavimo ovim divnim zanimanjem. Što se planova tiče, sjajno bi bilo da napredujemo na polju snimanja i montiranja tutorijala, da taj segment učinimo još interesantnijim za gledanje. Viziju imamo, potrudit ćemo se da je vremenom sprovedemo u delo.  

 

 

Fotografije: Biljana Šolc

Povezani članci