UKRAS ZA TORTU OD IZOMALTA

Mira Aničić, koja nas svakodnevno oduševljava sa svojim figurama od šećerne mase, pre par godina je počela da se bavi i izradom ukrasa od izomalta. Smatra da je taj posao veoma zahtevan, traži koncentraciju, smirenost i strpljivost ali su zato sjaj, providnost i lepota dobijenih ukrasa - očaravajući.

 

     Rad sa izomaltom može biti opasan ako se ne poštuju određena pravila. Jedno od najvažnijih je OBAVEZNO nošenje rukavica jer njegova vrelina može napraviti ozbiljne opekotine. Čak i kada imate već skuvan (pripremljen) izomalt i pomislite da ćete vrlo brzo napraviti nešto od njega - rukavice su obavezne.

    

     Vlažnost vazduha mora biti ispod 45% - u suprotnom ne radite

Za izradu jednoroga potrebno je sledeće:

 

     - izomalt - u zavisnosti od veličine figure sipati odgovarajuću količinu (otprilike  200 - 250 gr a ako bude viška možete ga iskoristiti za sledeći put)

 

     - metalna šerpa za kuvanje sa duplim dnom (ako je obična veće su šanse da izgori dno)

     - silikonska (armirana) podloga

 

     - silikonska špatula za mešanje

 

     - fleksibilni PVC - možete koristiti PVC debljine 3mm, koji između ostalog služi i kao mušema za sto

 

     - gel boja - na vrh čačkalice

 

    - termometar (nije obavezan)

 

     Izomalt se topi tako što se dovede do ključanja na temperaturi do 175 - 180°C. Kada proključa skloni se sa vatre, doda gel boja, promeša i ostavi da se ohladi do radne temperature (130 - 140°C) nekada i niže. Tada je izomalt gust, bez mehurića i lepo se razliva.

     Nikada ne radite sa tek proključalim izomaltom.

 

 

 

 

     Postupak:

 

 Izaberite motiv koji želite i prenesite crtež na PVC

 

 Pažljivo skalpelom isecite oblik koji ste precrtali i delove koje želite da budu u drugoj boji

  Postavite kalup na silikonsku podlogu sa delovima PVC-a u koje ćete kasnije sipati izomalt. Ulijte polako prohlađeni izomalt. Kada se prvi deo sipanog izomalta stegne skloniti deliće PVC-a i sipajte ostatak kojem predhodno dodate boju ( u ostatak zagrejanog svetlijeg izomalta dodate još boje, promešate i koristite)

 Ako ima suvišnih mehurića,  brenerom ih se možete  rešiti. Sačekati da se ohladi i skloniti PVC.  Linije sa crteža ( po stomaku, grivi...) dobijate  povlačenjem zagrejanim nožem po površini.

 

 

      Gotovu figuru pažljivo skinuti sa podloge. Možete je koristiti odmah za dekorisanje ili čuvati u plastičnoj dobro zatvorenoj kutiji. Tako će ostati dugo providna i upotrebljiva. Ako iz nekog razloga niste zadovoljni rezultatom ili se figura polomi uvek je mozete pretopiti i napraviti ponovo isti ili neki drugi oblik.

       Na ovaj način možete praviti razne dekorativne oblike - leptire, balone, cveće…

 

 

 

 

Povezani članci