Priviđa mi se, priviđa…

     Ovaj mališan egzotičnog porekla može da vas odvede bukvalno u sasvim drugi univerzum. Naš egzota je zimzelen i dolazi nam iz indonežanske prašume, tačnije sa ostrva Moluka, poznatijeg kao Ostrvo začina. Vrele je naravi, što znači da voli toplo i najviše mu prija tropska klima, a može da naraste i do 18 metara. Njegov plod je veličine kajsije, koji se kad sazri seče i vadi mu se središnja koštica koju mi poznajemo kao muskatni oraščić. Inače rađa tri puta godišnje....

 

 

     Prvi put se spominje u I veku, dok se zna da su ga arapski trgovci u VI veku doneli u Konstatinopolj. Kasnije su Holanđani bili zaduženi da nadziru trgovinu ovog začina, od koga je i mala količina dostizala astronomske svote! Upravo zbog toga u srednjem veku i renesansi, muskatni oraščić je bio pojam bogatstva i moći. Bogataši su ga uvek nosili sa sobom u skupocenim posudicama!

    Monopol Holanđana prekinuo je Francuz po imenu Pierre Poivre, koji je tokom Drugog svetskog rata uspio prokrijumčariti nekoliko proklijalih semenki na Mauricijus. "British East India Company" uspešno je proširila uzgoj u Indiju, Šri Lanku, Singapur te na Zapadnoistočno ostrvo (Meksički zaliv), posebno Grenadu, gde je muškatni oraščić nacionalni simbol istaknut na crveno-žuto-zelenoj zastavi. Danas je Grenada drugi po veličini proizvođač i izvoznik muškatnog oraščića (nakon Indonezije).

 

 

    E sada, ovaj egzota ima svakolika svojstva. Može biti lek, začin, ali bogme i suptanca koja vas može izmestiti u druge univerzume. Naravno pogađate - reč je samo u dozi istog!

    Kao lek, koristi se takođe u širokom dijapazonu. Poboljšava imuni sistem, odličan je protiv mučnine i uopše kod svih gastrointestinalnih tegoba, sa njim akne možete da pošaljete u istoriju, brine se za zdravlje vaših zuba i desni, leči nesanicu, pomaže kod razbijanja kamenčića iz bubrega......jednom rečju – vaš najbolji saveznik! Love is in the air....ooo yeah! Muskatni oraščić je i afrodizijak!

    Kao začin vam pruža veliki potencijal da se razmašete u kuhinji i da sa njime eksperimentišete u raznim jelima. Muskatni oraščić je aromatičan, jako pikantni, drvenasti, slatkasti, gorki i blago ljutog ukusa. Nazivaju ga i praznični začin, zato što se koristi u tortama, kolačima, pecivima, medenjacima. Međutim nemojte se dati zbuniti- ovog egzotu možete da probate i kroz slanu varijantu. Recimo bešamel sos sa prstohvatom ovog začina dobija jedan sasvim novi oblik i to dobar! Može se dodati u čorbu, paštetu, kobasice....uostalom uvek možete da napravite eksperiment i tako proverite gde vam se ovaj začin najbolje uklapa.

 

 

    Ono na šta moram da vam skrenem pažnju je da ukoliko u jelo stavite veću dozu nego što treba, osetićete da je hrana prejaka i može da vam se desi da vam zbog toga otekne jezik. Usled prevelike upotrebe muskatnog oraščića može nastupiti i trovanje. Kod ovog egzote ne važi logika više je bolje, jer – nije!!!

    A sada dođosmo i do one druge dimenzije...Pre mnogo godina sam sasvim slučajno doznala da je samo jedan muskatni oraščić dovoljan da ubije konja! Što znači da je doza ovog egzote jako bitna! Jer, ako preterate zaista možete da budete izmešteni u drugu dimenziju i to za sva vremena.

 

 

    Psihotropska dejstva muskatnog oraščića su bila od davnina poznata, a nekada je naročito bio omiljen među zatvorenicima koji nisu uspevali da nabave druge narkotike. Supstanca miristicin koja se u njemu nalazi je glavni krivac za halucinacije koje izaziva (naravno u zavisnosti od doze) i te halucinacije su slične onima koje izaziva konzumacija marihuane. U prilog tome da je ovde doza najbitnija pokazuje činjenica da je čak i nešto veća doza od prstohvata rizična za dobijanje napada panike, preskakanja srca i njegov ubrzan rad, pojačano znojenje, a u najgorem slučaju i smrt.

    I na kraju – postoji jedno verovanje koje kaže da ako stalno nosite sa sobom u džepu muskatni oraščić da ćete postepeno naučiti da vidite budućnost....

    Pa probajte, ništa vas ne košta....

 Piše: Ivona Aladrović

 

Fotografije: Canva

 

 Povezani članci