Predstavljamo vam drugačiji puterkrem na bazi mleka i jaja. U grubom opisu, pravimo poslastičarski krem u koji dodajemo maslac. Pun ukus je odličan kao fil, za punjenje korpica, kao fil za kapkejk. Varijacije ukusa postižemo ubacivanjem aroma u mleko. Preporučujemo espreso prah, kakao, vanilu, lavandu, narandžu...

 

Sastojci:

500 ml mleka

4 žumanceta

150 g Šećera

+ 70 g šećera u prahu koji se muti sa maslacem

3 kašike gustina

3 kašike brašna

Na vrh kašičice so

500 g maslaca sobne temperature

Vanila 

 

Razmutite šećer i žumanca u mleku, dodajte malo soli. Polovinu sipajte u šerpicu, a u ostatak stavite gustin i brašno. Razbijte sve grudvice, pa takođe dolijte u šerpicu. Ringlu uključite na srednju temperaturu i konstantno mešajte. Krem će se postepeno zgusnuti. Nemojte kuvati na jakoj temperaturi jer može da zagori i da sa nataloži na dnu. U trenutku kad ugledate mehuriće, odmah smanjite temperaturu na najnižu i kuvajte još 2-3 minuta. 
Krem sklonite sa ringle i i procedite ga kroz finu cediljku kako bi ste odstranili bilo kakve grudvice. Prebacite na metalni poslužavnik, pleh ili u staklenu činiju i pokrijte krem direktno sa folijom kako se ne bi napravila kora dok se hladi. Hlađenje možete ubrzati ako posudu stavite u šerpu sa ledom i uz dodatak kašike soli koja značajno obori temperaturu leda. Neprestano mešajte.
Ako vam je krem potreban za sutra, ohlađen i pokriven ostavite u frižider. Pre sjedinjavanja sa maslacem, ostavite ga da se ugreje do sobne temperature.
Maslac sa sobne temperature dobro umutite u trajanju od oko 15 sekundi. Dodajte šećer u prahu i mutite još pola minuta na srednjoj brzini.
Kašiku po kašiku krema ubacujte u maslac dok lagano mutite. Kada ste završili sa stavljanjem krema od jaja u maslac i sve lepo umutili, možete dodati vanilu.
Možete ga obojiti i odličan je za sve nastavke sa špricom jer pravi stabilne šare.

 

Moya magazin

Fotografije: Mighty Fine Thing

 

 Povezani članci