Ivana Sučić iz jednog malog sela po imenu Vrbanj, koje se nalazi na samom jugoistoku Slavonije u Hrvatskoj, izradom medenjaka se bavi oko godinu i po dana. Sve je započelo adventskim vijencem sa 3d kućicama koji je poslužio kao dekoracija tezge na Adventskom sajmu i time uljepšao njihovu prezentaciju pčelinjih proizvoda koje njena porodica proizvodi unazad 36 godina. Nakon adventskog vijenca, posvetila se istraživanju koje je u jednom trenutku odvelo i u svijet dekorativnih torti ali je ipak praktičnost i fleksibilnost prema vremenu, prevagnula u korist medenjaka. Između prelijepih Ivaninih kreativnih radova, koji svakodnevno nastaju u pauzama između posla i obaveza, posebno nam je privukao pažnju jedan u obliku neobične kućice od medenjaka.

 

 

Možete li nam reći kakvo tijesto je pogodno za ovakav vid medenjaka? 

U nekom periodu sam naišla na profil jedne gospođe Marije, koja mi je proslijedila recept za medenjake po kojem ona radi, otkrila neke trikove i bila velika inspiracija svojim radovima. Radim isključivo s tim receptom jer je dovoljno čvrst za kreacije poput kolijevki, kućica i topera za torte koje najčešće i radim... 

 

Ideja je veoma posebna, do sada nismo imali prilike da vidimo i unutrašnjost kućica od medenjaka, gdje pronalazite inspiraciju?

Svu inspiraciju nalazim na internetu - Pinterestu i Instagramu. Sve što mi je zanimljivo, sačuvam i čekam pogodan trenutak gdje ću dobiti priliku izraditi takav medenjak. Tako sam prije nekoliko mjeseci na Instagramu sačuvala i fotografiju 3D kućice, koja je bila ukrašena i iznutra i spolja. Kad me je jedna prijateljica pitala šta bi mogla napraviti kao poklon za useljenje njenoj prijateljici, znala sam da je došlo vrijeme za tu ideju.

 

 

Kako ste vi prilagodili svoju repliku 3D medenjaka?

Originalna verzija je u božićnom izdanju, ima okićenu jelku i girlande na kaminu. Moja replika umjesto toga ima cvijet. U mojoj verziji su kamin i fotelja izlivani od više slojeva guste kraljevske glazure kako bi se dobio 3D efekat. Kako često na vlastitim greškama učim, tako sam tek pri završnoj izradi shvatila da bi isti efekt ali na puno lakši način dobila sa posebno izrezanim, pečenim i bojanim namještajem koji bi na kraju zalijepila.

 

 

Koliko traje izrada ovakve dvostrane kućice od medenjaka?

Izrada ovakve „dvostrane” kućice traje toliko duže od ostalih, koliko je potrebno da se jedna strana potpuno osuši. Kako radim svaki dan do 15h, kod mene se to oduži na par dana. Pečenje, hlađenje, izlijevanje podloga unutrašnjih zidova i na dovoljno prosušenoj dekoracija unutrašnjosti. Onda sam ostavila da se potpuno osuši kako bi mogla završiti kućicu spolja. Uz dobar recept za tijesto, mala je opasnost od lomova. Kod ovakve je kućice važno precizno odrediti gdje se buše rupe za vezanje susjednih stranica kako bi se kućica pravilno složila. Osim toga, nekih posebnih zamki nema, niti je potrebno specijalno znanje.

 

 

Da li pripremate još neku nesvakidašnju medenu priču, šta možemo očekivati sledeće od MedArt-a?

Kako sam inače osoba koja voli izazove, što veći to bolji, sljedeće što je u izradi ovako posebno kao ova kućica je šah. Trenutno je na pola gotov, figurice su bojane s obje strane, ručno rezane svaka posebno... Slijedi im ljepljenje na podloge kako bi stajale kao figurice u pravom šahu i sklapanje ploče koja će služiti kao kutija.

 

Šta Vam je najprivlačnije u slatkom svijetu medenjaka?

Meni lično, najprivlačnije kod izrade medenjaka je to što na medenjak možete „staviti” sve. Tako se u mojoj kolekciji nalaze slika naše vrbanjske crkve, rodna kuća jedne bake, portret dvije djevojčice na koje sam baš ponosna, često radim replike motora, radnih mašina, sve ono što je nekome blisko i drago. Mogućnosti su neograničene i zato sam ja tek na početku jednog prelijepog puta...

 

 

Fotografije & video : MedArt.IS
Povezani članci