Po prvi put, na takmičenju za svetskog majstora čokolade koje će se održati u oktobru u Parizu, region jugoistočne Evrope će imati svog predstavnika! 

 

 

      Poslednje polufinalno klasifikaciono kolo World Chocolate Masters -a , čiji je domaćin Cacao Barry po 8. put, održano je u potpuno novoj Akademiji čokolade u Atini, na čelu sa slavnim poslastičarom Philippe Marandom - menadžerom Chocolate Academy  za istočnu Evropu, Bliski istok i Afriku. 

 

 

 

 

 Izazov pred kojim su se našli takmičari, zahtevao je veliki talenat, majstorstvo i puno mašte. Za dvanaest sati kroz pet različitih zadataka, takmičari iz našeg regiona, Bojana Bukvić, Dražen Zeljković, Veljko Spasić i Dušan Jeličić pokazali su zavidno znanje i umeće! 

 

 

Pet članova žirija, među kojima su i poznati svetski majstori čokolade (Emmanuel Rion svetski šampion Pastry Cup-a , Christophe Morel poslastičar, Krsto Radović vlasnik Mandarine, Elias Krassas vlasnik poslastičarnice, Christos Lambrou Cacao Barry ambasador Grčke i Ledra foods konsultant.) imali su veoma težak zadatak da kroz ukus, dizajn i maštovitost odaberu 20- tog finalistu svetskog takmičenja.

 

 

 

 

Između sedam izuzetno talentovanih čokolatera, titula najboljeg pripala je harizmatičnom Nikolasu Nikolakopouosu iz Atine, koji se poslastičarstvom bavi već 12 godina. Iako je diplomirao hemiju na univerzitetu u Solunu, strast prema poslastičarstvu, odvela ga je na poznati kulinarski institut u Grčkoj - Le Monde, gde danas svoje znanje prenosi drugim studentima! Osim toga, usavršavao se u Maison Lenotre - u, pariskoj školi poslastičarstva. 

 

 

“Ova pobeda mi je neverovatno važna. Od svojih prvih godina u svetu poslastičarstva, uživao sam u umetničkom aspektu čokolade. Posao čokolatera je izuzetno važan jer samo oni kroz naporan rad mogu da predstave čarobni spoj umetnosti i čokolade! Nažalost, ovaj aspekt se vrlo malo razume u Grčkoj i mnogi ga smatraju viškom ili nepotrebnim. Pobeda na ovom takmičenju donela mi je još više želje i entuzijazma da nastavim dalje  ”- kazao je za Moyu Nikolas Nikolakopouos - naš predstavnik na takmičenju za svetskog majstora čokolade!

 

 

Moyamagazin

Fotografije: Chocolate Academy Athens
Povezani članci