Yohan Ferrant

 

 

   U potrazi da dobrim pekarskim štivom naleteli smo na knjigu originalnih korica, simbolično nazvane Oh là là! francuskog stručnjaka Yohana Ferranta, koji je stekao iskustva u Parizu, Londonu i Sjevernoj Africi. Kada je 2017. godine preuzeo mjesto direktora Baking School Barcelona Sabadell u pokrajini Barselona, mnogi su predvidjeli da će napraviti veliki kvalitativni iskorak u obukama iz pekarstva! 

 

 

    Zahvaljujući njegovoj strasti i nekonformizmu, kroz učionice ove katalonske škole prošli su mnogi vrhunski međunarodni profesionalci. Osim unapređenja stručnog usavršavanja, ovaj majstor pekarstva puno je učinio i na popularizaciji upotrebe kiselih tijesta i brašna od starih vrsta pšenica.

 

 

   

   U saradnji sa Grupo Vilbo, 2020. godine pokrenuo je ambiciozan izdavački projekat - knjigu koja nas upoznaje sa njegovim posebnim načinom razumijevanja trgovine i služi kao priručnik za profesionalce koji žele dublje ući u svijet tijesta na praktičan i pragmatičan način. Nakon dvije godine rada, Grupo Vilbo danas izdaje Oh Là Là!, prijeko potrebnu knjigu koja može pomoći  povratku sjaja pekarskom zanatu i postati koristan alat u svakoj školi i radionici. Ovaj jedinstveni priručnik je vrlo velikodušan i u svojim receptima i uputstvima korak-po-korak.

 

 

     Trenutno je dostupna u dvojezičnom formatu (španski i engleski) u internetskoj knjižari Books For Chefs. Osim pregleda sastojaka i temeljnih aspekata izrade peciva kao što je osnovna temperatura ili pečenje, detaljno opisuje korak po korak i recepte za 25 vrsta hljeba podjeljenih u četiri dijela: komercijalni, s dodatom nutritivnom vrijednošću, dekorativni i tradicionalni. Oh la la! takođe uključuje poglavlja posvećena panettoneu, briocheu i lisnatom tijestu, budući da je “hljeb vrlo cijenjen, ali rijetko kada kupovinu zapvršavamo samo sa njim” kaže Ferrant.

 

 

Moyamagazin

Fotografije & video: BooksforchefsPovezani članci