Sa dolaskom štampe na deko papiru (print na šećernom papiru) ukrašavanje poslastica je veoma olakšano!

Ovog puta predstavljamo jednu veoma kreativnu damu, Jelenu Šundov iz Splita, koja je zajedno sa svojim suprugom,  pokrenula interesantnu slatku priču. Iako do sada nisu imali nikakve veze sa poslastičarstvom, sasvim slučajno tokom boravka u Australiji, koja je inače predvodnik trendova, imali su prilike da vide koliko mogućnosti pruža štampa na jestivim prekrivkama što ih je veoma zainteresovalo. Krenuli su u istraživanje i odlučili da pored svog posla, oboje su diplomirani ekonomisti i rade u svojoj struci, uplove i u ovu kreativnu avanturu!

 

 

Šta vas je najviše inspirisalo da ponudite svoja idejna rješenja štampe za dekorativne poslastice?

Moja inspiracija je potekla iz zaključka da ako pričamo o profesionalnim poslastičarima, oni u današnje vrijeme imaju jako težak i zahtjevan posao. Naime oni moraju biti slikari, arhitekti, kreativci, matematičari, moraju znati razne tehnike, metode dobijanja raznih boja i nijansi, moraju pratiti trendove, pohađati obuke, usavršavati se... plus moraju biti trgovci, marketinški stručnjaci, a poželjno je da znaju snimati videa i montirati ih za društvene mreže. 

Ako pričamo o kućnoj radinosti ili home bakerima-i oni moraju biti vrlo kreativni, crtati, ukomponovati boje i ukuse, slijediti trendove da bi se istakli, a realno nismo svi za sve. Tako da jedan home baker može odlično složiti ukuse, ali većina nije vješta u ukrašavanju poslastica. 

Upravo zbog toga sam shvatila da je ovaj proizvod idealan za jedne i druge. Mnogo im olakšava barem jedan dio njihovog posla i štedi vrijeme. 

Jednostavno i brzo apliciraju jestivi papir, a krajnji ishod je uistinu impresivan! A i teško da netko rukom, ma koliko bio spretan, može oslikati portugalske Azulejo pločice ili guste šarene Božićne uzorke! 

 

 

Sa kojim pitanjima se najčešće susrećete tokom razgovora sa kupcima?

Iako razne jestive pokrivke postoje već odavno, ovo je ipak novina kod nas. Iz razloga što, usudila bih se reći, malo je onih koji su pokrivku vidjeli na način da ona bude omotač oko torte, ili pak sličica na keksima. Upravo su to glavna pitanja oko proizvoda: na koji način se aplicira, da li je predviđen i za amatere, šta sve mogu raditi sa njim itd. Pored toga naravno cijena, uzorci i dostava su najčešća pitanja. 

 

 

Danas se kvalitetno poslovanje ne može zamisliti bez web sajta, koliko vam olakšava što kupci jednim klikom mogu izvršiti kupovinu? 

Mnogo nam olakšava komunikaciju sa kupcima, iako mi imamo trenutno samo web site sa katalozima, ali u planu nam je pokretanje web shopa. Za sada imamo 6 kataloga sa uzorcima i mnogo je lakše da kupci u okviru sajta pogledaju ponudu, nego da ponaosob šaljemo tako velike dokumente.

 

 

Novogodišnja ponuda je odavno spremna, koje ste sve dizajne odabrali za ukrašavanje medenjaka, torti i ostalih poslastica?

Imamo čak 3 kataloga za blagdansko vrijeme – Premium Božićni, Božićni i dječji Kid'smas katalog. Trudila sam se da svako pronađe nešto za sebe. Najveće oduševljenje kod kupaca svakako izazivaju gnomovi, kao i neki šareni uzorci. 

 

 

Slogan vaše kampanje je #stvarajmocarolijuzajedno ?

Tako je. Htjeli smo da zajedno, i mi i kupci, pomoću naših veselih i posebno dizajniranih papira stvaramo čaroliju predivnih blagdanskih poslastica. Jer ipak svi mi prvo gledamo te poslastice očima, a onda zabodemo viljušku i jedemo. Htjeli smo da blagdanski stol bude vesel i čaroban baš kao i sam Božić.  

 

 

Kažite nam ponešto i o samoj proceduri slanja robe?

Proces narudžbe je dosta drugačiji od ostalih. Naime svakom kupcu pristupam individualno. Prvo pitam za što im treba određeni uzorak. Zavisno da li je za tortu, kekse, cakesicles... prilagođavam veličinu, sugerišem ako nešto baš nije pogodno recimo za tortu. Znači svaki uzorak je prilagođen kupcu i njegovim potrebama.  

Procedura slanja je vrlo jednostavna. Papiri su zapakovani u ziplock vrećicu i u tvrdu kovertu dimezije A4 da srećno stignu na odredište. 

 

 

Kolika je trajnost odštampanog deko papira, da li je bolje poručiti ranije i izbeći praznične gužve?

Jestivi šećerni papir je vrlo zahvalan. Ima rok trajanja od 12 mjeseci ukoliko se pravilno skladišti. Najvažnije ga je držati u ziplock vrećici na tamnom, hladnom i suvom mjestu, bez uticaja svjetla, jer na svijetlu može doći do blijeđenja jestive boje, a na vazduhu do presušivanjas. Kada se koristi, ukoliko vam ostane viška papira, samo ga spremite nazad u vrećicu, dobro istisnite vazduh i čuvajte ga za neku drugu priliku. 

 

 

Kakvi su utisci kupaca, da li imaju neke prijedloge i da li se vraćaju sa novim porudžbinama?

Kupci su oduševljeni! Moram priznati da svaki dan dobijam poruke u inbox da je ovo nešto predivno, zanimljivo, kreativno, da jedva čekaju isprobati, da su to vidjeli negdje vani, ali ne i kod nas. Oni koji su već kupili svoje primjerke takođe pišu da im je ovo otkriće i da su oduševljeni lakoćom postavljanja papira i na kraju izgledom same poslastice. Na tržištu smo prisutni svega dva mjeseca no već imamo kupaca koji se vraćaju, što je zaista divno.

 

Šta nam lijepo pripremate za narednu godinu? 

Pozitivne reakcije i oduševljenje kupaca su veliki vjetar u leđa. Imamo dosta ideja za iduću godinu, već dogovorenu proljećnu kampanju, a lično mi je cilj i saradnja sa nekim umjetnicima. Jako bi me veselilo vidjeti slikarska umjetnička djela na tortama, to neko spajanje različitih djelova kreativnosti. Takođe veselimo se svim novim kupcima koji žele isprobati ovu tehniku i otvoreni smo za nove saradnje i izazove. 

 

 

Moyamagazin

Fotografije: Jelena Šundov

 

 

 

Povezani članci