Skorašnji pad društvenih mreža pokazao nam je koliko ne smemo svoje poslovanje da oslanjamo na Facebook, Instagram i servis za poruke WhatsApp. Iako su u poslednjih par godina ti problemi učestali, ovogodišnji višesatni pad je ukazao na problem zavisnosti malih biznisa od njih, ukoliko je to jedini način da vas kupac kontaktira ili kupi vaš proizvod.

 


      Facebook je iznenadnim promenama u načinu kako funkcionišu grupe i pojavom stranica uveo  izdvajanje poslovnih profila od privatnih. Dok su neki odmah napravili svoju stranicu sa tortama, mnogi su se tvrdoglavo držali profila zbog velikog broja prijatelja na njima. I pored upozorenja da će se brisati svi profili koji su vidno biznis profili i praćenja u realnom vremenu da se to dešava, ostali su pri svome i na kraju nemoćno gledali nepovratno gašenje profila. Ne možete se boriti protiv sistema.
Facebook je nudio da unesete svoj sajt, kontakt telefon i privatne poruke gde će vas kupci kontaktirati. Pre dve godine je uvedeno, ne za sve zemlje, i Facebook market, online radnja sa ponudom za direktnu prodaju. Mi smo svi ovde zemlje trećeg sveta i tako nas tretiraju. Uvek imajte na umu da su poslovi u SAD i još nekoliko zemalja bar 10 koraka ispred i da nemate iste uslove i tretman na mreži.

 

 

   U početku je sve koliko toliko i solidno radilo. Kako je vreme prolazilo i više puta menjali algoritmovi za profile, stranice i grupe tako smo gledali šta nam izlazi na početnoj strani, a još više šta nam ne izlazi. Veliki broj promena se dešavao svaka je bila gora od prethodne. Jedno vreme je postojala ikonica raketa gde su izlazile samo stranice koje pratite. Da ne bismo ulazili u objašnjenja algoritma koji ne drže vodu, kao što vam izlaze stvari koje najviše pratite i slično, poenta algoritma je da očisti početnu stranu od previše informacija i kontakata i uvede prostor za reklame. Ako je meni sa 120 prijatelja, dve grupe i nekoliko stranica napravio konfuziju i da mi skoro ništa ne izlazi po nedelju dana i pojavljuju jedno te iste objave, mogu zamisliti kako je profilima sa nekoliko hiljada prijatelja i nekoliko stotina stranica i grupa. Kad u to uključite reklame, a objave nisu u vremenskom sledu gde ćete vi tačno znati šta pratite i šta ste videli, dolazi do sveopšte konfuzije kad vam izlaze objave od pre 7 dana pomešane sa ostalim i tako u svakom trenutu. Viđate jedno te iste objave, a ne izlaze vam stvari koje pratite. Neke da, neke ne. 

 

 

   Stranice su u problemu već od 2017. godine. Sad dobijate obaveštenja, sad ne, vidite poruke, ne vidite, pucaju, ne rade, instalirate, deinstalirate. Jedno vreme sve radi, a onda ste opet nedostupni.  U jednom trenutku nisam uopšte mogla da nađem opciju da pošaljem poruku stranici sa kojom sam do skoro sarađivala. Bila sam ekspert za sva podešavanja. U nedostatku vremena, vrlo je frustrirajuće ako ne možete da nađete nešto što je ključno. Ne znam koji je razlog takvih komplikacija, ali rezultiralo je  kompletnim gašenjem svega i izlaska sa fejsbuka. Polako smo gledali kako se mnoge popularne stranice potpuno gase. Na papiru bi one trebalo najbolje da rade zato što je na fejsbuku najveći broj ljudi. Želja fejsbuka je bila da vidimo samo stranice koje se reklamiraju dok istovremeno guše vidljivost objava koje nisu finansirane. Da li je realno da finansirate svaku objavu? Nije.
Reklame su skupe i tu je bilo mnogo problema u razlici šta nude i šta se na kraju dobije. Sada ne znam kako je, ali vrlo brzo su ukinuli opciju da se reklamirate nepoznatim profilima i da vaša reklama dođe do novih klijenata.  Na kraju se reklamirate ljudima koji vas već prate. To ima smisla za ogromne komercijalne firme koje žele reklamom da predstave novi proizvod svojim kupcima. Baš je u tome problem što je kompanija Facebook sve gledala kroz prizmu velikih firmi, a ne malih biznisa.
Poželjno je da bar dva puta godišnje pokrenete reklamu jer se podrazumeva za svaki posao i mala marketing strategija. Ako ste već probali, videli ste i dobre rezultate i nepovratno bačen novac.

 

 

   Kako je rok trajanja bilo koje društvene mreže sve kraći  i da je želja svake nove mlađe generacije da napravi svoju mrežu gde će biti samo njihova generacija ili zato što im sve staro dosadi, svedoci smo da Facebook gubi klijente (da, mi smo njihovi klijenti) i zbog toga i još više zbog redovnih loših izmena. Od mesta zabave postao je mesto velike frustracije. Sa privatnim profilima ćemo lako, odlazite manje na njih ili se isključite. Vi kao posao gubite jer imate slabu kontrolu nad stranicom, vidljivost je malo bolja od nule, mnoge funkcije često ne rade, a i privatni profili, vaši potencijalni klijenti se gase. Ako uzmete u obzir da mlađe generacije ne otvaraju profile, dovodi se u pitanje i skorašnja budućnost vašeg posla zato što ti mladi samo za 3 ili 5 godina postaju odrasle osobe koje bi trebalo da budu vaši klijenti.
Iako ovo nije bio prvi pad, pokazalo se da monopol jedne firme donosi veliku nestabilnost za sve koji imaju profile na njihovim mrežama jer ako padne jedna, padaju sve. Sada je jasno da nešto mora da se menja. Nije isto kada ste privatni profil i nedostupni ste nekoliko sati, što može biti problem ako želite nekog da kontaktirate a to vam je jedini vid komunikacije. Možda ih imate na Instagramu i Whatsapp. Desilo se to da istovremenim padom svih mreža niste nikako mogli da stupite u kontakt iako je delovalo da ste pokriveni sa svih strana.

Sledi nastavak...

 

 

Moya magazin

Fotografije: Canva

 

 

 

 Povezani članci