Šta je isplativije- ulagati svoje vreme i sredstva u nešto što se jednog dana može nepovratno ugasiti ili pak posegnuti za starim sigurnim rešenjem?

 

 

    Padom Instagram mreže, Facebooka i WhatsApp desilo se više neprijatnih stvari. Neko vam je poslao poruku, zahtev, reklamaciju, pitanje, a vi ste pročitali i u tom trenutku je Instagram nestao sa interneta. Ne znate da li se samo vama desilo ili svima. Nenamerno ste ispali neprofesionalni.  Desilo se i da su neka pitanja zahtevala hitan odgovor. Probate Facebook, probate preko WhatsApp-a, ne rade kontakti i ničemu ne možete da pristupite, a hitno je. Imate tri različita kontakta i nijedan ne radi. Ne možete da vidite e-mail ako ga već nemate upisanog jer su svi podaci o tom kontaktnu na nekom od tih servisa. 

 

 

   Za profile koji vrše direktnu prodaju donelo je potpuni gubitak prodaje za taj dan koji se može nadoknaditi sutradan, a možda i ne pa će taj dan biti u gubitku.
Da je samo jedna mreža pala, bilo bi gubitaka, ali nešto manje nego kad padnu tri u vlasništvu iste kompanije što krajnjem korisniku govori da monopol nikada nije dobar.
Ne znam koliko se vas seća pojave društvene mreže Tsu koja se ugasila brže nego što se pojavila. Neverovatnom brzinom su se svi iz posla torti pojavili na toj  mreži i sasvim je moguće da i pad te stranice jeste uticao na averziju ka novim mrežama i migriranjem ka publici koja je tamo.

 


   Koliko se osećate ugroženo kad pomislite da treba da imate naloge i na TikTOk-u, YouTube, Pinterest, LinkedIN, Twitter, Вконтакте, WeChat, Line, Telegram l? I ne samo da imate naloge već redovno objavljujute. Meni je stresno. Svaka od navedenih ima svoju publiku i prirodu objava koje se nekad teško uklapa u vaše vreme. Dodavanjem novih mreža, morate više vremena ulagati u slike, video snimke različite minutaže, tačnije sekunde, rezolucija i formata i na kraju imate utisak da im robujete i prilagođavate na način koji vam oduzima vreme i ubija produktivnost. I svaka od njih na neki način zahteva redovnost u objavama. 

 

 

   Da bismo izbegli frustraciju i upadanje u spiralu samokritike što niste deset osoba već “samo” jedna, i ako odlučite da imate više naloga, potrebno je na svakih par meseci osmisliti strategiju objava koje neće ugroziti vašu dnevnu i nedeljnu proizvodnju.
Podsetiću vas da Help Centar za sve ove mreže ni malo nije dobar i da ako vam hakuju profil nemate nikakvu šansu da ga povratite osim ako imate druga iz škole čiji komšija ima tetku koja radi u Facebooku. Da, zaista je tako!

   Sve je to mnogo gore od pada mreže jer ste bespovratno sve izgubili i počinjete od nule. Bila sam svedok velikih i sjajnih profila koji se ni posle 3 godine nisu vratili ni na 10% prvobitne popularnosti što je sudbina svih koji sada naprave profil na mrežama a nisu infulenseri ili oni sa jeftinim šalama.

 

 


    Šta nas je naučio potpuni pad mreža? Šta smo izgubili - mogućnost da nas neko nađe i kontaktira i obrnuto. Izgubili ste vidljivost i prisutnost. Izgubili ste galeriju slika i video snimaka, svoj izlog. Izgubili ste kontakte i adrese ljudi koje pratite. Radnja vam se zatvorila i kupci ne mogu jednim klikom da kupe proizvod.
Rešenje je vrlo staro i ništa novo, a to je sopstveni website bar sa osnovnim podacima, e-mail, broj telefona, osnovne informacije o vama i galerijom slika koja je uvek tu.
Ako se nešto desi sajtu, popraviće se. Za to vreme imate društvene mreže. Ako padnu društvene mreže, imate sajt i kupci će znati kako da vas nađu i kontaktiraju.
Ne morate biti prisutni na sedam društvenih mreža jer morate i izmeriti šta vam koja donosi, a šta uzima (vreme, energiju i kreativnost) i da je poželjno da imate svoje lično mesto na internetu, a to je vaš website.

  

 

Moya magazin

Fotografije: Canva

Povezani članci