Torta koja nas podseća na detinstvo...

Kora:

6 jaja, 6 kašika šećera, 125g mlevenih oraha i 2 kašike brašna

Umutite belanca i dodajte kašiku po kašiku šećera, umeštajte  žumanca. Pomešajte brašno sa orasima i varjačom lagano sjedinite sa jajima. Ispecite koru u velikom plehu na 180 C oko 15 minuta. Pripremite veliku vlažnu krpu, prebacite pečenu koru i urolajte da se ohladi dok ne završite fil.Fil:

4 jaja, 250 g šećera u prahu, 250 g maslaca,  125 g oraha, 150 g mlevenog grilijaša, 200 g čokolade (100 u 3/4 fila +100 i 1/4 fila za spoljni premaz)

Kuvajte na pari žumanca sa šećerom oko 15 minuta. U toplu smesu ubacite maslac isečen na kockice i izmešajte. Odmah izdvojite 1/4 fila za spoljno premazivanje torte i u njega dodajte 100g čokolade. Sklonite ga sa strane.

 U ostatak fila kojim ćemo filovati tortu dodajte: 100 g čokolade, 150 g mlevenih oraha i 150 g mlevenog grilijaša (ili od istih sastojaka napravite krokant, pa sameljite) .
Odmotajte koru, filujte, zarolajte opet i isecite u 3 ili 4 dale i složite drvo. Premažite sa filom koji ste sklonili. Izvucite šare da liče na koru drveta.

 

 

Ukoliko želite možete koru dodatno dočarati listovima čokolade (koju dobijete kada na pekpapir izlijete rastopljenu čokoladu, ostavite vrlo malo da se stegne, umotate u rolnu i kada se dobro ohladi izlomite da bi dobili listiće kore). Možete dodati i brusnice uvaljane u šećer, grančice bora i pečurke napravljene od puslica, koje će dočarati pravu šumsku priču!

 

 

 

Moyamagazin

Fotografije: Eduardo Contreras photo

 

 Povezani članci