Potrebno:

 

- bijeli fondan

- gel boje: šampanj, roza, crvena,

braon, žuta, plava, bijela i crna

- dast boje za sjenčenje: braon, narandžasta i crvena.

- kokosovo brašno

- četkice za sjenčenje i crtanje

- mala oklagija

- papir za pečenje

- mali nož-skalpel

- lenjir

- dresden alatka

- jestivi lijepakPripremite dvije torte:

- okruglu - prečnika (fi) 15 cm, visine 14 cm, sa poluloptom na vrhu (precnika 15cm) presvučenu sa bijelim fondanom

- četvrtastu - dimenzija 19x19cm, visine 13cm, presvučene sa fondanom u šampanj nijansi (možete presvući iz djelova da bi vam bile što ravnije ivice)

 

Rastanjite malo debljeg fondana u boji šampanjca i isjecite pravougaonike - 20x4,5 za dvije bočne strane i 21x4,5 za prednju i zadnju stranu. Zalijepite pri vrhu da bi dobili ivice dimnjaka

(prvo lijepite bočne strane).

Krećemo na pripremu cigli , obojite tri dijela fondana u 3 nijanse braon boje, od svetlije do tamnije. Promješajte zlatno žutu, šampanj i braon da bi dobili toplije nijanse.

 

Pripremljene fondane rastanjite malo deblje zatim uzmite izgužvano parče pek papira, pa ga utisnite sa malom oklagijom da bi ostavi otisak nepravilnih šara. Isjecite pravouganike na dimenzije  8 x 4 cm. Prstima blago zaoblite ivice i ćoškove svake cigle. Biće vam potrebno oko 7 - 8 cigli za svaku stranu torte.

 Sa silikonskom alatkom napravite usjeke (kao na slici) da bi cigle djelovale što rustičnije.

 

 Nalijepite cigle na tortu (kao na slici). Vodite računa da ostavite razmak između njih i pripazite kod slaganja nijansi. Da bi cigle imale realistični izgled, osjenčite ivice sa bojama u prahu. Možete koristiti braon, crvenu i narandžastu boju za sjenčenje. Sredinu cigle možete osjenčiti sa krem nijansom dast praha.

 

Da bi završili dimnjak, razblažite malo braon boje sa alkoholom i nasumično obojite razmake između cigli i čitav gornji dio dimnjaka. Pažljivo nanosite boju, koncetrišući se više na ivice torte.

 

Krećemo sa izradom snijega na tacni: rastanjite malo šire, deblji bijeli fondan i isjecite jednu neravnomjernu traku. Ublažite joj ivice pa je pažljivo namjestite u dno dimnjaka da jednom stranom prekrije tacnu a drugom da pređe preko polovine donjih cigli (na ivicama da bude malo odignuta kao na slici). Tacnu predhodno namažite sa malo vode da bi se zalijepila. 

Lagano je utapkajte prstima da bi dobili nepravilne “gomilice” snijega.

Vlažnom četkicom pređite preko bijelog fondana da bi postao lijepljiviji i lagano kašikicom posipajte kokosovo brašno da bi vaš snijeg delovao što realističnije. Višak kokosovog brašna lagano skinite da ne bi otpao tokom transporta torte.

 

Pronađite sliku kako bi željeli da vaš Djeda Mraz izgleda. Uporedite veličinu lica na slici sa pripremljenom tortom (potrebno je pripremiti odgovarajuću veličinu lica). Stavite parče pek papira i preslikajte konture lica (fokusirajte se na oblik lica, obraze, bradu nos, oči i usta).

  Obojite dio bijelog fondana, kombinujući šampanj i malo roze nijanse da bi dobili ton kože. Deblje rastanjite, pa na to stavite isječeni pek papir. Namjestite tako da malim nožem obilježite gdje se nalaze oči, usta, nos kao i oblik glave. Višak odsjecite, oči i usta udubite dresden alatkom.

 

Napravite od istog fondana dvije deblje gliste (za obraze) i jednu kuglu (za nos). Obavezno uporedite veličinu obraza i nosa sa glavnim crtežom pa zalijepite na izrezanu glavu. Vrlo je bitno namjestiti ispravno obraze i nos, ako niste sigurni izmjerite lenjirom razdaljinu.

 

 Koristeći dresden alatku ublažite prelaze između obraza i nosa u odnosu na lice. Lagano izoblikujte nozdrve i prijelaz na lijevom obrazu.

 

Dodajte dvije tanje gliste iznad obraza, da bi dobili podočnjake i jednu iznad Djeda Mrazovog nosa. Prilijepite glavu na sredinu torte, kao na slici, jer kasnije ne možemo namještati lice na zaobljenoj formi - izobličilo bi se.

 Sa zaobljenim djelom dresden alatke nastavite da modelujete lice direktno na torti, pritiskajući fondan u dijelu usta oko obraza i nosa. Napravite linije sa oštrim dijelom dresden alatke na čelu i oko očiju da bi dobili bore.

 

Umetnite malo bijelog fondana u šupljinama za oči, pa sa zaobljenim dijelom dresden alatke ublažite ivice beonjača.

Da bi nacrtali oči, pomiješajte bijelu i plavu gel boju sa malo alkohola. Ivica kruga neka bude tamnija da bi oko djelovalo što realističnije. Crnom razblaženom gel bojom i tankom četkicom nacrtajte gornju liniju oka i trepavice.

 

Stavite zjenice od crnog fondana (pripazite u kom pravcu ide pogled).

Dodajte jezik u istom tonu kože Djeda Mraza pa ga obojite (i njega i usnu) u malo tamniju nijansu boje kože. Kad se boja osuši, predjite sa malo razblažene bijele boje po sredini usne.

Da bi formirali bradu, napravite duže oblike kao na desnoj slici od bijelog fondana koji rastanjite deblje i oštrim dijelom dresden alatke utisnete linije. Donje krajeve malo izvući da bi bili špicastiji.

 

Krenite sa lijepljenjem brade od dijela ispod usta, ka obje strane lica , ispod ivice na bijelom dijelu fondana.

 Lijepljenje ponovite još jedanput ali ovaj put od obraza prema ustima do ivice nosa. Slobodno dodajte na mjesta koja djeluju praznjikavo da bi dobili što bogatiju bradu. 

 

Iznad glave na polulopti torte obilježite gdje ćete dodati crvenu kapu (blago ukoso skroz oko torte) zatim ispod tog obilježenog djela zalijepite kosu Djeda Mraza.

 Dodajte ispod obraza djelove za brkove (po dva sa svake strane- duži koji viri izvan obraza i kraći koji je dužine kao i obraz) tako da mali dio ispod nosa ostane prazan (krajevi brkova trebaju da budu izvijeni prema gore). Ostalo je još da dodate kratki dio bijelih brkova ispod nosa, tako da zaklonite gornji dio usta a da ostavite da se malo vide donja usna i dio jezika.

Rastanjite crveni fondan u oblik kruga i prekrijte vrh torte da bi formirali oblik kape (blago ukoso, kao na slici. Možete izmjeriti koliki da bude prečnik kruga od sredine kape do predvidjenog djela gdje se crveni deo završava).

 

 Napravite deblju glistu od crvenog fondana (izmjeriti od vrha kape do dna ivice dimnjaka) koju u donjem djelu napravite špicastu a u gornjem zaobljenu (kao na slici). Sa prstima pažljivo pritisnite na par mjesta - sa lijeve strane da bi napravili neravnine.

 

Namjestite dio kape sa lijeve strane Djeda Mrazove glave, tako što onaj zaobljeni dio zalijepite za vrh kape, pa lijepite uz glavu tako da se vidi vrlo malo kose - blizu obraza i kad stignete na dimnjak malo špic okrenete prema spolja (prstima namjestite da taj dio kape ima volumen u djelu čela i zaobljenim djelom Dresden alatke poravnamo u čitavom onom djelu gdje smo spajali sa crvenom poluloptom.

 

Napravimo veliku bijelu fondan kuglu, koju blago navlazimo sa vodom da postane lijepljiva i uvaljamo u kokosovo brašno. Kuglu namjestimo na kraj špicastog djela kape i sa čačkalicom pričvrstimo za tortu.

Deblje rastanjimo bijelu traku oko 6,5cm širine, malo utisnemo sa strana da bi dobili neravnine. Navlažimo sa vodom i kašikicom pospemo kokosovo brašno. Višak očistimo pa namažemo sa jestivim lijepilom dio torte na koji treba da nalijepimo traku. Traku lijepimo od početka gdje je zalijepljen crveni dio kape - oko čitave glave/kape i završimo sa druge strane. Da bi preciznije  odredili kolika traka treba da bude, izrežite bilo kakvu traku i sa njom izmjerite obim glave (pripazite na razmak izmedju očiju i donjeg djela trake. Vrh trake nije skroz zalepljen za kapu nego blago odstoji da bi sama traka djelovala masivnije).

Istim postupkom kako smo radili bradu i brkove napravimo i obrve (pripazite kolika je udaljenost obrva od oka da ne bi promjenili izraz lica).

 Na kraju osjenčite obraze sa malo crvene dast boje i dodajte crvene bobice sa lišćem, kojem ste pozlatili ivice.

 

 

Moyamagazin

Fotografije: Vukčević Branka

  
Povezani članci