Naš sagovornik, harizmatični pastry chef Petar Zuljević, godinama unazad nas upoznaje sa malim tajnama poslastičarstva, kroz autorske emisije na Kitchen TV. 

 

 

Koliko su jake dečije želje, shvatimo tek kada krenu da se nižu projekat za projektom. Kako sada gledate na svoj put i šta je sve uticalo da postanete ovo što ste danas?

Već kao mali znao sam da ću se baviti ovim poslom, uživao sam u gledanju, pravio sve što sam mogao i maštao kako ću jednog dana, baš ja, biti neko ko će usrećivati druge slatkišima, kao što su tada oni mene činili srećnim. Sa ove tačke gledišta to možda i nije bila samo mašta već vrlo dobar plan koji je išao svojim tokom svih ovih godina i doveo me u ono što danas jesam. Nije bilo lako, ali posle 19 godina profesionalnog bavljenja ovim poslom, mnogu da kažem da sam zadovoljan. Kroz svo to vreme bilo je mnogo ponuda, a u određenom trenutku svoje karijere sklopio sam saradnju sa Kitchen TV i napravio svoju autorsku emisiju “Sa slatkim na Ti” nakon čega smo nastavili uspešnu saradnju sve do danas, kada se emituje šesta sezona a u pripremi je i sedmi serijal moje emisije. Isto tako počeo sam i novi projekat na Kitchen TV-u sa mojom koleginicom i prijateljicom Marijom Stanić. Snimili smo novi format za sladokusce “Slatki Atelje” koji je premijerno prikazan ove zime, a u pripremi je i nastavak istog. Danas radim u jednom od najpoznatijih planinskih hotela “Gorski&Spa” na Kopaoniku što je još jedno predivno iskustvo za mene, jer mi je zaista zadovoljstvo sarađivati sa divnim ljudima i profesionalcima kakav je tim u Gorskom. 

 

 

 Nadogradnja znanja je sastavni deo svakoga ko želi da napreduje, koje bi Vi edukacije izdvojili kao siguran put do zvanja profesionalnog poslastičara?

Poslastičarstvo je posao koji je izuzetno kreativan, posao koji ne može da radi svako, jer je to baš jedan od onih poslova koji mogu da se rade isključivo iz ljubavi. To nije posao koji se uči, već talenat koji se godinama i iskustvom nadograđuje. To je posao u kome se stalno pojavljuje nešto novo, a mi smo ti koji treba da pratimo, osmišljavamo i uživamo u stvaranju novih ideja.  Međutim jedna od važnijih stvari je upravo edukacija. Želja za novim saznanjima, želja za uspehom, i nadgradnjom svog talenta.  U mom slučaju posle završenog školovanja bilo je veoma važnih edukacija koje su mi pomogle i motivisale upravo na postizanje onoga što danas jesam. Akademija čokolade u Milanu,  kao i u Atini, gde sam imao prilike da završim usavršavanja, su posebno iskustvo koje bih preporučio svakom ko želi profesionalno da se bavi ovim poslom.  Nakon toga se desio online masterclass, svetski poznatog poslastičara, Antonia Bachoura koji je zaista nesto posebno.  Velika je privilegija i čast slusati i nadograđivati svoje znanje od čoveka koji je svetsko ime u našem poslu. 

 

Koji svetski pastry chef Vas najviše inspiriše?

Kao sto sam već predhodno pomenuo, Antonio Bachour je definitivno broj jedan u ovom poslu, neko od koga iznova i iznova možete da uvidite nove ideje, inovacije i taman kada pomislite da više ne može da nadmaši sebe i svoje zamisli on vas potpuno demantuje. To je čovek kojem se ja iskreno divim i koga poštujem, jer uspevati da konstantno držite svoj posao na vrhu i budete broj jedan, nije ni malo lako i najbolji je dokaz kvaliteta. Svoje radno iskustvo sticali ste na raznim mestima, možete li napraviti kratak osvrt gde ste sve radili do sada? 

Moja karijera je počela baš davno, u mom rodnom mestu, Golubincima, u poslastičarnici ”Maestro Nikola”. Toga se uvek rado setim jer sam tu napravio prve korake u poslastičarstvu i naučio one možda najteže početne korake. Kako je moje znanje raslo tako je rasla i moja karijera, pa sam tako radio u jednoj od najboljih poslastičarnica u Beogradu u poslastičarnici ”Mali Princ”. Zatim moja karijera nastavlja u smeru hotelskog poslastičarstva gde počinjem da radim u ”Crowne Plaza” gde upoznajem divne ljude. Ali željan napredovanja i novih izazova prihvatam poziciju pastry chefa u hotelu ”Mama Shelter”. Zatim dobijam priliku da budem pastry chef u hotelu koji je izgrađen na prvoj Srpskoj fabrici čokolade, u pitanju je hotel ”Mona Plaza”.  I evo me sada na Kopaoniku u jednom od najlepših hotela na planini, ako ne i jedan od najlepših u Srbiji. 

 

 

 Pretpostavljamo da 19 godina karijere čuva i mnoge anegdote, da li bi podelili sa našim čitaocima neku?

Kada je reč o meni, i mom radnom iskustvu sigurno da je bilo veoma puno angdota za svo ovo vreme, ali negde je teško kada sami morate da izdvojite nešto, siguran sam da bi moj tim mogao više da priča o tome i pronađe neku specifičnu koja bi nas sve nasmejala, pa možda bolje to da ostavimo za neki drugi put. (Smeh) 

 

Omiljena kombinacija ukusa?  Za koju bi se najpre odlučili?

 Pa ljudi koji mene poznaju, siguran sam da bi rekli da je svaka kombinacija ukusa moja omiljena, zato što jako volim da se igram sa ukusima, eksperimentišem i stalno dodajem nešto novo. Često dođem u situaciju da me pitaju- kako si baš to uspeo, kako si se toga setio... i odakle crpim ideje, ali upravo odgovor leži u onome što sam vam prvo i naveo, kada svoj posao radite kako trebe, kada se posvetite i uživate u njemu, radite ga sa puno ljubavi i osećaja, onda su rezultati zagarantovani.  Ali ja ću vama otkriti jednu od mojih omiljenijih kombinacija a to su višnje kuvane sa tonikom i ameretom, u kombinaciji krema od bele čokolade i filadelfija sira, a kada sve to prelijemo čokoladnim genažom sa medom dobijemo kombinaciju ukusa kojoj svakako retko ko odoli. Ja sam neko ko obožava kombinacije kiselog i slatko-gorkog ukusa, a ako ste i vi jedni od tih onda je sigurno da ćete uživati. Šta Vas najviše pokreće i motiviše u poslu?

Kreativnost je nešto što bi trebalo da bude pokretač ovog posla. To je upravno ono što ti dozvoljava da kroz jedan kolač možeš da preneseš i pokažeš emociju, ljubav i to je nešto što se oseti u ovom poslu. Posvećenost svakom novom kolaču iznova i iznova jer svaki kolač je novi projekat koji zaslužuje svoje mesto, svoju priču i poruku. Dobra stvar u ovom poslu je imati stalnu želju za takmičenjem sa samim sobom, želja da sve što radite, radite savršeno i sa 300 % uložene energije, na kraju sve to spojiti sa maštom i čuda su moguća. 

 

 

Kako Vam se čini smer u kojem ide današnje poslastičarstvo?

 Ono što je jako dobra stvar i što me raduje je to da je današnje poslastičarstvo veoma napredovalo u odnosu na poslednjih 10-15 godina. Razvile su se nove tehnike i dostupni su nam novi alati a ono što ne možemo da zaobiđemo je to da je u današnje vreme internet izbrisao granice i učinio da su nam sve informacije dostupnije. Pa tako kolač koji ste nekada mogli da vidite samo u nekim svetskim restoranima, vrlo brzo možete pronaći i kod nas, što je veoma dobra stvar. Neko bi rekao da je u tom pogledu lakše i “kopirati” konkurenciju, kolege... ali ja ne bih to nazvao kopiranjem, već je lepo kada mi kao kolege, pa i putem drustvenih mreža, možemo da inspirišemo jedni druge novim idejama.  Jer zapamtite jednu stvar, kada imate svoj lični pečat, svoju prepoznatljivost i osetite želju mlađih kolega da se ugledaju na vas, onda ste sigurni da radite pravu stvar. 

 

Pandemija je obesmislila velike planove ali ipak da pitamo kojim putem bi voleli da nastavite dalju karijeru?

 Kao što sam već na početku naveo trenutno radim u hotelu na jednoj od naših najlepših planina, gde sam se vrlo dobro uklopio i sa svojim timom i šefom kuhinje Aleksandrom Novitovićem, uneo kako kažu velike promene u tom “slatkom” delu, što mi je bilo posebno zadovoljstvo. ​Što se tiče dugoročnih planova u našem poslu je to vrlo teško planirati jer posao uglavnom ide baš redosledom kako i treba. Uvek imam neke planove koji su vezani za blisku budućnost a to je svakako usavršavanje i nadogradnja znanja, pošto se naš posao uči ceo život. Za sada sam veoma zadovoljan, ali poznavajući sebe uvek sam bio neko ko je jurio za novim idejama, a nove ideje su me uvek vodile ka višim ciljevima, novim izazovima i iskustvima. 

  

 

Povezani članci