Iz prelaska iz zime i stabilne klime u radionicama sa grejanjem, očekujemo radosne objave jer ulazimo u proleće. Prestaje grejanje i sada zavisimo od raspoloženja atmosfere. Isto se dešava i na prelasku iz leta u jesen pre nego što počne sezona grejanja. Nedovoljno je toplo da se hladimo, nedovoljno je hladno da se grejemo. Da li će biti sunčano, da li će biti kišno, koliko dugo će kiša padati, danima, nedeljama ili mesecima? Zašto je sve mokro, a kiša nije pala nedeljama? Čitamo prvo tužne pa panične objave na društvenim mrežama. Ne znaju da li da greju ili da hlade prostorije. Sve se topi, sve se krivi, ruke postaju rahitične, glave otpadaju, osmesi se mrljaju spremni da snime horor film.  Dolazi kraj svetu kakvog poznajemo. Ukućani se sklanjaju i beže u sigurnije krajeve dok ne prođe oluja. Hrabri koji ostanu dobijaju ili toplotni udar zbog mikroklime u radionicama ili se prehlade jer je hladnije nego na ulici.

 

 

    Ne, ne govorim o poslu meteorologa niti novinarima koji pišu naslove jeziv / šok / apokalipsa / foto +video – sutra će padati lagana kišica. Obucite se slojevito.
Govorim o dekoraterima torti.  Kako krene period sa vlagom, tako pola društvene mreže krene da pojačava već nepodnošljivu vlagu sa svojim suzama. Ne zna se ko više plače, oni koji presvlače tortu sa fondanom, oni koji prave figurice i cveće ili oni koji su sve uspeli da urade i na kraju shvate da ne smeju da pipnu tortu nešto da dorade jer se sve lepi i tegli, a dolazi i stres isporuke. Smišlja se šta da se kaže da se ne zvuči neprofesionalno. Sudbina torte je u pitanju!

 

 

    Verovatno ste primetili da ne plaču svi. Nisu problem ni niska ni visoka temperatura već visoka vlaga koja je ne zna se da li je gora kad je hladno ili toplo.
Da ne bismo previše ulazili u hemiju, objasniću samo koliko je potrebno. Kristalni šećer ima tačku topljenja između 140 i 160 stepeni Celzijusa što je daleko od naše sobne temperature. Ne postoji jasno utvrđena tačka topljenja kao kod metala ili kristala  zato što iako ga zovemo kristalni šećer, on se ne ponaša kao kristali i ne topi se već se raspada. Metali i kristali zagrevanjem prelaze u tečno stanje i hlađenjem vraćaju u prvobitno stanje što sa šećerom nije slučaj. Razlika u temperaturama između 140 i 160 je kojom brzinom ga topimo, na kojoj temperaturi i koliko dugo i koliko je vlage u vazduhu. Za više detalja ovome prilažem link za dva kratka teksta koji su važni za sve vas koji radite sa topljenjem šećera, pravljenja ukrasa i bombona ili aroma.
Šećer prelaskom u tečno stanje prolazi faze mekane kugle, tvrde kugle i karamelizovanog šećera.


https://www.sciencedaily.com/releases/2011/07/110725123549.htm
https://phys.org/news/2011-07-scientists-startling-truth-sugar.html

Šta je onda problem? Problem je visoka vlaga bez obzira na temperaturu. Fondani u sebi imaju glukozu i glicerin koji su humektanti i u fondanu služe da privlače spoljnu vlagu kako se fondan na torti ne bi potpuno osušio kao dekoracije koje trebaju da budu suve. Privlačenjem vlage iz spoljne sredine i iz same torte, ostaje danima mekan da bismo mogli da sečemo parčiće torti. Kada je vazduh prezasićen sa vlagom i u kombinaciji sa hladnom tortom ako je temperatura viša, dobijamo smesu sa kojom se veoma teško radi. 

 


Imate dve opcije, jedna je dovoljan broj klima koje su uključene na prosečno propisanu radnu temperaturu za radionice za hranu, ali sa opcijom za sušenje vazduha „dry“ na daljinskom upravljaču ili da kupite najmanju građevinsku mašinu koja izgleda kao samostojeća klima. Izvlači vlagu. Ulaganje je cena klime i vredi svaku suzu i izgubljeno vreme. Nikakvo samo hlađenje i grejanje prostorije ne može da se uporedi sa 10 minuta isušivanja vazduha. Bez obzira da li je proleće, leto, jesen, 15 ili 40 stepeni, imaćete kontrolisanu atmosferu u radionici gde vam se neće topiti ukrasi pod rukama, sušiti sedam dana duže ili torte koje ne možete da presvučete i koje se znoje.
  Takođe, obratite pažnju ukoliko vlaga nije prevelika, vazduh može postati vrlo brzo presuv pa će vam fondan pucati i sušiti se prebrzo. Sami ćete proceniti kad i koliko treba da radi i kad treba da ga isključite.
Javite nam kakva su vaša iskustva sa vlagom...

 

 

 

Moya magazin

Fotografije: Canva

 

 

 Povezani članci