Oli cookies - Olivera Vlah

 

Jedan od omiljenih crtića iz tog perioda je bio o nesvakidašnjem naučniku Baltazaru, koji uz pomoć svojih izuma olakšavao život svojih sugrađana. Animirana serija Profesor Baltazar je pravljena u Zagreb filmu u periodu od ‘67. pa do ‘78. godine i objavljeno je ukupno 59 epizoda. Autor serijala je hrvatski animator Zlatko Grgić a prepoznatljivu uvodnu temu napisao je poznati kompozitor filmske muzike Tomislav Simović. Osim kod nas, crtić je postigao solidan uspjeh i u Danskoj, Finskoj, Holandiji, Norveškoj, Portugalu, Švedskoj i Iranu.

 

 

 

Olivera Vlah iz Zagreba, uspjela je da sa tehnikama rada sa kraljevskom glazurom i oslikavanja, na sjajan način prikaže Profesora Baltazara koji je uvijek spreman da svojim genijalnim izumima pomogne građanima Baltazar - grada!

Ljubav prema crtanju Olivera nosi iz djetinstva, koju je prenijela i na rad sa medenjacima. Za vrlo kratko vrijeme se izdvojila kombinujući reljefni rad sa kraljevskom glazurom i oslikavanje, predstavljajući svoje radove na veoma unikatan način. 

 

 

Fotografije: Olivera Vlah

Povezani članci