Proslavimo zajedno ponovno buđenje prirode uz tutorijal za ove vesele prolećne lukovice. Nadam se da ćete uživati!

Snežana Aranđelović iz Smederevske Palanke, dugo se divila pravim remek delima drugih poslastičara pre nego što se usudila da se i sama okuša u ovom poslu. Izrada i dekorisanje torti i medenjaka za Snežu je još uvek samo hobi. Posebno uživa u osmišljavanju, dizajniranju i posvećivanju pažnje sitnim detaljima pri izradi. Figurama voli dati pokret i karakter. Da bih to postigla prvo izrađuje žičane konstrukcije koje zatim presvlači pastom za modelovanje. To ume da bude jako delikatan posao koji zahteva dosta strpljenja i istrajnosti. Tako da je i sam tutorijal, koji je imala veliku čast da pripremi za naše čitaoce, bio jos jedna velika lekcija.


 

Figure su izrađene od paste dobijene mešanjem fondana i gum paste, u odnosu (približno) 1:1, uz dodavanje CMC-a. Kako je veličina glave proporcionalno velika u odnosu na telo, u svrhu smanjenja težine, glave figurica su izrađene oblaganjem stiropor kuglica (prečnika 4cm) pastom. Svi delovi su pričvršćeni uz pomoć jestivog lepka (gumarabika). Kako izrada pojedinih delova zahteva prilično vremena za izradu, da bih sprečila lepljenje za ruke, isušivanje i pojave pukotina, ruke i površinu paste možete namazati margarinom. Ovo nije uticalo na kasnije bojenje i senčenje bojama u prahu.

 

 Na silikonskoj podlozi za izradu listova i latica (na strani sa urezom) pospite malo gustina i  rastanjite malu količinu gumpaste. 

 

Zatim, uz pomoć sekača iseći listić.

 

 Pomoću jestivog lepka pričvrstiti žicu 22".Na sunđeru za cvetove, pomoću alata sa kuglom na vrhu, istanjiti ivice.

 

Koristeći se sunđerom, utisnuti žilice na silikonskom veineru za listove. Gotove listiće ostaviti na formi (možete koristiti komad aluminijumske folije koji je zgodno oblikovati prema potrebi).

Napomena: za ovakav redosled, prvo istanjivanje ivica, pa zatim korišćenje veinera, odlučila sam se jer sam želela da žilice listića više dođu do izražaja, ali je na taj način listić malo izgubio na "pokretu".Uzeti lopticu paste za modelovanje, nešto manjeg promera nego sto je stiropor kuglica (što je dovoljno za presvlačenje tankim slojem). Pastu malo istanjiti rukama, a zatim jednu njenu stranu namazati jako tankim slojem lepka i staviti kuglicu. Prstima razvući pastu da potpuno prekrije kuglicu. Kotrljanjem i stiskanjem između dlanova ugladiti površinu. Ukoliko se pojavi neki mehurić sa vazduhom, istisnuti ga uz pomoć tanke iglice.

 

Alatom za modelovanje, kao na slici (mogu poslužiti i drveni štapići) napraviti udubljenja za oči i usta. Pomoću lepka pričvstiti maleni nosić.Od crne paste napraviti dve kuglice za oči, popuniti otvor usta i napraviti obrve (obrve se mogu dodati i kasnije posle izrade gornjeg dela glave). U belu pastu dodajte malo crvene pa  napravite jezik. Skratiti žicu sa listom, ako je potrebno i zabosti je u "teme" na glavi.

Komad paste razvući rukama oko vrha glave i dela žice koji se vidi. Prstima pritiskati pastu nadole i dati grubu definiciju.

Alatom za modelovanje, pokretima na dole i na gore, dati konačan oblik i strukturu. Ostaviti da se osuši.

 

Za izradu tela uzeti komad paste i dati mu grubi oblik. Prineti uz glavu i proveriti veličinu. Po potrebi dodati ili oduzeti pastu dok se ne postigne željena veličina. Formirati prvo oblik kapljice, pa je malo spljoštiti prstima sa gornje i donje strane. Ubaciti ražnjić štapić i doraditi, pomoću ruku definisati stomačić i leđa. Ostaviti da se osuši.

Napomena: Štapiće za ražnjić skratiti na željenu dužinu ili pre ubacivanja ili kasnije. Štapiće sam takođe ubola u glavu da bi se sušila bez kontakta sa podlogom (da ne bi gubila oblik). Pri pričvršćivanju glave za telo, izvadila sam onaj iz glave. 

 

Vrh štapića premazati lepkom i pričvrstiti glavu.

 

Počevši od valjkastog oblika, oblikovati ruke. Prvo prstima istanjiti šake i oko zglobova. Posle toga preciznim skalpelom odseći deo između palca i ostatka šake i zaseći između prstiju. Konačno, uz pomoć alata i samim prstima doraditi ruke i prstiće. Istanjiti deo u predelu ramena koji će biti pričvršćen za telo.

 

Pomoću lepka pričvrstiti ruke za telo i dati im neku potporu dok se ne osuše. Recimo komadići ubrusa…

I konačno (meni omiljeni deo) bojenje! Za izradu ovih figura krišćene su boje u prahu. Za intezivniji efekat i bojenje veće površine koristim sunđer, pa čak i vrhove prstiju. Na taj način boja ne može dospeti u utisnute žilice, što se dešava korišćenjem četkice. Ostalo je obojeno uz pomoć četkica. Tankom četkicom ili flomasterom sa jestivom bojom nacrtati trepavice. Ukoliko je boja dospela tamo gde nije trebala, obrisati vlažnom četkicom. Boje fiksirati blagim parenjem.

 

Na ovaj način možete pripremiti različite figure- poigrajte se sa oblicima i dobit ćete lukovicu koja viri ili pak onu kojoj se spava. Figure postavite na čokoladne mafine-koje smo predhodno posuli sa mrvicama čokoladnog biskvita (da bi podloga izgledala kao zemlja)  pa svaki mafin  smestite u male zemljane saksije.

 

Fotografije: Snežana Aranđelović

 

 

 


 

 

 

 

Povezani članci