Tokom dugogodišnjeg rada u sektoru poslastičarstva imala sam prilike da se uvjerim kako jedan prstohvat soli ili nekih drugih začina od naizgled običnih sastojaka napravi pravi gastronomski užitak. Sama mjerna definicija prstohvata, koja kaže da je to količina koja može da stane između vašeg palca i kažiprsta, na prvi pogled ne djeluje kao nešto što može napraviti toliku razliku ali se u praksi pokazalo potpuno suprotno! U svijetu poslastičarstva, gdje je mjera izuzetno bitna rekli bi da upravo taj prstohvat nosi veliku odgovornost. Tradicionalno on na najbolji način povezuje sastojke, ističe njihove kvalitete i na taj način maksimalno doprinosi krajnjem ukusu poslastice.

 


 

Svi znamo da baš svaka poslastica, osim onih podrazumjevanih sastojaka, sadrži i one najzaslužnije zašto neki kolač baš tako izgleda i ima tako dobar ukus! To su: vještina, znanje, talenat i iskustvo.

Kada bi probali da baš od ovih sastojaka napravimo kolač koji bi oslikao naš karijerni put, šta mislite prstohvat čega bi mogao da poveže sva naša znanja sa vještinama, istakne sve naše kompetencije i doprinese da budemo uvaženi i poštovani od ostatka kolektiva?

Upravo jedan od prstohvata bi mogla da bude komunikacija!

A zašto je komunikacija toliko bitna?

Iz mog dugogodišnjeg edukatorskog iskustva problemi sa kojima su se suočavali moji polaznici, uglavnom su bili vezani za odnos sa kolegama, šefovima, mušterijama i određivanja vrijednosti sopstvenog proizvoda.

Svi oni su u svom radnom okruženju imali situacije u kojima apsolutno nisu mogli da se dogovore vezano za tempo rada, potrebne količine i podjele obaveza. Na kraju bi ostajali sami sa brdom posla i pitali se kako su se opet našli u toj situaciji. Ili bi se jedno dogovorili sa šefom, kolegom ili nekim iz firme koji čini dio njihovog tima a da je na kraju ispalo nešto potpuno drugo? 

Šta mislite da li je to vezano za neznanje, neiskustvo, pa i naivnost? U većini slučajeva uzrok je samo loša komunikacija!

 

 

U prilog tome govori i istraživanje da se većina otkaza dobije upravo zbog loše komunikacije sa kolegama ili sa pretpostavljenima, a tek u rijetkim slučajevima zbog nezadovoljstva radnim učinkom ili zbog nekih drugih razloga.

 Znači da bi smo bili uspješni na poslovnom planu danas nije dovoljno da završimo visoke škole i steknemo bogato iskustvo - rekli bi da rame uz rame sa tim idu i razne socijalne vještine u kojima komunikacija igra veoma bitnu ulogu. I ne samo na poslovnom planu jer danas komunikacija predstavlja osnov savremenog društva,  druženja, bliskih odnosa- znači svega!

U okviru novootvorene INOVA GASTRO ACADEMY u Podgorici,  uz jedan sasvim drugačiji vid podrške svim ljudima iz sektora gastronomije i ugostiteljstva, možete poboljšati svoje vještine komunikacije i unaprijediti odnose kako na poslovnom tako i na privatnom planu. I ne samo to! Uz korisne NLP alate i tehnike napravite korak ka većoj efikasnosti i ličnom zadovoljstvu.

Prva radionica je zakazana za 6. april sa početkom u 16h. Za sve koji bi željeli da se prijave mogu to učiniti na instagram stranici Panvel centra

 

 

 

Piše: Vukčević Branka

Fotografije: NLP Network

 

 

Povezani članci