Jedna od najljepših tehnika ukrašavanja puterkremom

 

 

     Razne varijacije ukrašavanja torti prugicama, rađene slobodnom rukom, dobile su perfektan izgled pomoću takozvanih češljeva za puterkrem. Svi perfekcionisti su konačno mogli da odahnu i ovaj ne baš lagan zadatak prepuste alatu koji ima za zadatak da uz našu pomoć savršeno rasporedi široke, tanke, kombinovane pruge na puterkremu, koje kasnije možemo da popunimo nekom drugom bojom puterkrema.

     Za ovu tehniku su poželjne visoke torte, po mogućnosti 15 cm visine i više. Na njima prugice dobijaju najbolji izražaj. Što se tiče  puterkrema OVDJE možete izabrati neki koji vam ukusom najviše odgovara. Nakon što umutite izabrani puterkrem, potrebno je još jedno vrijeme ručno, lagano mješati silikonskom špatulom da bi koliko toliko istisnuli vazduh koji stvara neravnine i nedozvoljava da se puterkrem lijepo zagladi.

 

 

 

 Par savjeta za dobar rezultat:

 

  • Tortu dobro utegnite u kalupu i ohladite
  • Nakon skidanja kalupa skinite sav višak fila i kore
  • Prvo premažite prvi, tanak sloj takozvani crumb coat i stavite na hlađenje 15 minuta
  • Nanesite deblji sloj osnovne boje puterkrema i zagladite pazeći da postignete što ravniji izgled torte. Ponovo stavite na hlađenje 30 tak minuta.
  • Nakon hlađenja uzmite češalj sa razmacima po želji i okrećući tortu na postolju, čvrsto ga držite pod uglom od 45 stepeni i laganim pritiskom pravite usjeke na puterkremu. Češalj ravno naslonite na tacnu za tortu da se ne bi pomjerao gore, dolje. U početku će ići malo teže ali već kad okrenete dva tri kruga, udubljenja za štrafte će postati vidljivije. Višak puter krema će većinom ostajati na češlju (koji je potrebno povremeno skinuti i dobro ga očistiti prije nastavljanja udubljivanja puterkrem) a može se desiti da vrlo manji dio ostane i na ispupčenim štraftama (to nije potrebno posebno čistiti jer će sledeći korak sve izravnati). Nakon izdubljivanja kanalića vratite tortu na hlađenje još oko 15 minuta, dok ne postane hladna na dodir i pripremite boju za štraftice.
  • Kad se površinski sloj ohladi uz pomoć dresir kese nanesite drugu nijansu puter krema, pazeći da dobro popunite sve šupljine (možete kombinovati i nekoliko nijansi). Kada završite sa popunjavanjem šupljina, ravnalicom zagladite tortu, okrećući na pokretnom stalku. Prvo će djelovati jako neuredno ali kako budete više odmicali i skidali slojeve, konačno će se početi nazirati perfektna linija ovih prugica. Kada se prugice budu jasno videle, bez prelivanja drugih tonova, ukrašavanje je završeno!

 

Varijacije su nebrojene, u priloženim videima možete pogledati neke ideje koje smo pronašli na stranici The Sugar Alchemist, koje vas mogu inspirisati da napravite nešto slično ili da pronađete neku svoju omiljenu kombinaciju. 

 

 


 

 

 

 

Moyamagazin

Fotografije & video:The Sugar Alchemist

 

 

 

Povezani članci