Milene Habib, samouka umjetnica iz Portugala, svoju slatku priču započela je prije više od deset godina. Torta koju je napravila za prvi ćerkin rođendan, probudila je u njoj želju da nastavi da istražuje i stvara šećerna remek djela. Kako kaže, danas ne bi mogla da zamisli svoj život bez torti!

Vremenom je pokrenula svoj biznis - Sweet MI - Cake Design by Milene Habib i postala edukator modelovanja figura i raznih tehnika ukrašavanja torti.

 

 

Potrebno:

Torta fi16, 18 cm visine

Saracino Pasta Top - obojena u svijetlo plavu nijansu

Saracino Pasta za modelovanje - crna, bijela, crvena, žuta i plava

Saracino Pasta za izradu cvijeća

Boje za sjenčenje - braon, ton kože, roza, žuta, narandžasta, zelena i kraljevsko plava

Najsitnije perlice

Kliješta

Makaze

Drezden alatka

Mali skalpel

Čačkalice

Alatkica sa kuglom za rastanjivanje

Spužvasta podloga

Sjekač za karanfil

Mali sjekač za božur

Žice 24” i 28”

Cvjećarska traka

Rezač za krug

Ražnjić štapići

Mekana četkica

Paleta za miješanje boja

Alkohol

Silikon sa otiskom lista

Slamčice

 

Za početak obojite Saracino pastu za presvlačenje torti u svijetlo plavo nijansu i presvucite tortu.

 

Za cvetiće pomješajte rozu i zelenu pastu da bi ste dobili različite nijanse. Isjecite žice 28" pa savijte vrhove sa jedne strane. Rastanjite mali dio paste zatim isjecite cvjetić - sjekačem za karanfil. Uz pomoć alatkice sa kuglicom na kraju, rastanjite ivice dok ne postanu talasaste.

 

Stavite cvjetić na žicu, zatim uštinite oko zakačenog kraja žice da bi ste formirali oblik kao na slici. Napravite nekoliko i stavite sa strane. Zatim isjecite desetak latica za božur, umetnite žicu, stavite u otisak i prije stavljanja na sušenje, rastanjite ivicu. 

 

Zarolajte mali komad Saracino paste i pričvrstite ga na vrh žice 28" kao što je prikazano. Zalijepite najsitnije perlice na gornji kraj da napravite cvijetne prašnike.

 

Tanko rastanjite Saracino pastu za cvijeće zelene boje, pa isjecite veće listove slobodnom rukom ili uz pomoć sjekača. Dodajte žicu 24" za podršku listu. Druge listove pravimo tako što modelujemo oblik lista direktno na žici 28". Blagim pritiskom izravnajte masu tako da žica ostane u sredini lista (kao na slici). Napravite linije na listu uz pomoć Drezden alatke ili čačkalice.

 

Koristeći zelenu, žutu, narandžastu i braon boje za sjenčenje, nijansirajte list da bi postigli efekat prelamanja svjetlosti. Roza, žuta i narandžasta boja za sjenčenje će vam poslužiti za nijansiranje latica cvijeta. Tamnije boje u dnu latice, cvijetu će dati posebnu dubinu i djelovat će realističnije, kao što je prikazano. Uz pomoć cvjećarske žice, spojite tučak (koji ste predhodno osjenčili sa žutom bojom) i pet latica. Dobit ćete jednostavan ali lijep hibiskus.

 

Od cvijeća i listova napravite dva buketa, spojena cvjećarskom trakom, zatim ih uz pomoć kliješta postavite na tortu.

 

Koristeći intenet za inspiraciju i Saracino pastu za modelovanje, krećemo u izradu ptica. Eksperimentišite sa bojama, ovoga puta sve kombinacije su dozvoljene. Iskoristite odštampanu sliku da bi prenijeli oblik na Saracino pastu za modelovanje. Debljina tijela treba okvirno da bude 1- 1,5 cm. Modelujete tako što crnu masu oblikujete u ovalni oblik, zatim uštinete na jednom kraju da bi dobili rep.

 

Rastanjite bijelu pastu za modelovanje, koristeći mali skalpel izrežite željeni oblik, kao na slici. Zalijepite na crni dio. Nakon toga ponovite postupak za lice, direktno na bijelom djelu, ovoga puta u boji kajsije. Ne zaboravite da ublažite ivice, da bi prelazi bili što manje uočljiviji.

 

Uz pomoć sjekača izrežite dva kruga, plavi i crni, kao što je prikazano. Prilikom lijepljenja pripazite da lijepo zagladite ivicu da oči ne bi "štrčale". 

 

Stigli smo do kljuna. Uzmite pastu boje kajsije i istanjite je sa jedne strane. Blagim pritiskom izravnajte, kao što je prikazano, da bi postigli približnu debljinu.

 

Skratite kljun, odsjecanjem viška, kao i mjesto na kome ćete ga prilijepiti. Koristeći Drezden alatku, napravite simpatični osmijeh na kljunu, kao što je prikazano i rupicu u gornjem dijelu kljuna.

 

Dodajte deblju traku između lica i kljuna kao i tanku trakicu iznad oka od crne paste za modelovanje (kao na slici).

Krećemo sa šminkanjem! Osjeničite osmjeh i vrh klljuna sa mješavinom žute i naradžaste boje u prahu da bi dobili 3D efekat.

 

Kraljevsko plavom osjenčite dio oka ispod crne linije. Napravite od crne paste trepavice, kao na slici.

 

Zalijepite trepavice, kao i malo bijele paste za efekat sjaja u oku. Osmijeh pređite sa crnom gel bojom, rastvorenom u alkoholu, uz pomoć precizne četkice. Takođe obojite i vrh kljuna i rupicu. Narandžastom nijansom napravite linije na kljunu kako je prikazano na slici. 

 

Modelujte dva manja dijela crne paste u oblik suze, da bi napravili krila. Zalijepite ih na tjelo. Za repić, oblikujte tri listića na kojima ćete napraviti linije sa Drezden alatkom ili sa čačkalicom (pripazite da ne pretanjite).

 

 

Postavite ih kao na slici, ukoliko je potrebno postavite čačkalicu da bi se bolje fiksirao rep za tijelo. Još su ostale noge, napravite tri gliste od plave boje, zaobljenih vrhova.

 

Nožićem napravite usjeke i presjecite na pola. Nalijepite na donji dio tijela, zatim osjenčite kraljevski plavom bojom.

 

Prelazimo na izradu grane. Urolajte parče boje kajsije, da bi dobili oblik kao što je prikazano na slici. Drezden alatkicom izvucite linije da bi dobili izgled kore. Osjenčite granu kombinovanjem braon i ton kože u prahu, da bi dobili realističniji izgled.

 

Postavite štapić u figuru tukana (pažljivo da ne bi deformisali oblik). Dok napravimo malenog kolibrija, tukan će se potpuno osušiti. 

Opet ćemo iskoristiti sliku da bi oblikovali tijelo malene ptice. 

 

Na isti način dodajemo i zeleni dio za leđa, s tim da ovoga puta isjecamo direktno na figuri.

 

Zatim rozi i plavi, kao što je prikazano na slici. Zagladite ivice svaki put da bi se ljepše uklopilo. Napravite udubljenje za oko, zatim izvucite Drezden alatkom teksturu na čitavoj ptici. Od vrlo malog parčeta roze mase dodajte perce na repiću.

 

Postavite oko u kajsija boji Saracino paste za modelovanje, kao i traku za trepavice, tačku i trepavice, sve u crnoj boji. Nakon toga dodajte kljun i sićušne nogice.

 

Napravite krila od roze paste za modelovanje, opet Drezden alatkicom napravite teksturu, nalijepite uz tjelo i dodajte po još jednu zelenu glistu na vrhu svakog krila.

 

Ostaje još da osjenčimo malenog kolibrija, po istom principu kao i tukana. Kad završite dodajte bijele tačkice za sjaj u oku.

 

Postavite granu, jednim dijelom iza cvijeća, kao što je prikazano na slici. Preko nje namjestite tukana, ubadajući štapić u tortu. Malenog kalibrija zalijepite sa strane. Pripazite da ne stavite previše jestivog lijepka da ne bi skliznuo.

Iiiiiiiii torta je spremna da postane kraljica proslave!

 

 

Moyamagazin

Fotografije:We love pastry

 

 

 

 

 

 

 

Povezani članci