Ujedinjeni u zajedničkom poslovnom projektu, supružnici Tanja i Branimir Kovač iz Zagreba, sva svoja znanja pretočili su u sjajnu priču o receptima...

Web brend Recepttura možete pratiti na blogu, Youtube kanalu i društvenim mrežama, od kojih na facebook-u posjeduju grupu koja je najpoznatija gastro zajednica u regionu! Tanja kao zaštitno lice Receptture, zadužena je za kreativni dio - osmišljavanje i pripremu slasnih jela i poslastica, dok njen suprug Branimir, posvećen je tehničkom dijelu posla- snimanjem i montiranjem video recepata kao i fotografijom i održavanjem web stranica. 

 

 

Na početku bi vas priupitali da li se sjećate kada ste napravili prvu poslasticu / video? 

Tanja: Koliko se sjećam, prve su na redu bile palačinke. Mama bi zamijesila smjesu, a ja bih pekla za sve nas. 

 Branimir: Prvi video koji smo snimali je bila zapečena blitva s jajima i sirom. Jelo nam je bilo dobro poznato i relativno jednostavno, pa je bilo idealno za početak dok još nismo imali nikakvog iskustva u snimanju i montaži. Danas kad gledam taj video promijenio bih apsolutno sve, ali svejedno mi je jako drag jer je to bio početak Receptturinog putovanja.   

 

 

Da li je u porodici postojao neko, ko vas je još kao dijete inspirisao svojom posvećenošću ili načinom izrade poslastica / nekih kreativnih uradaka? 

 Tanja: Moja mama obožava praviti kremaste kolače, odrasla sam uz princes krofne u enormnim količinama, za čiju izradu moja mama može napisati knjigu. 

 Branimir: Fotografija i video su mi oduvijek bile hobi, a web mediji posao, pa se to nekako logično spojilo u ovom projektu. Posebnih uzora nisam imao, ali rado gledam kvalitetne kulinarske kanale gdje se uvijek nešto može naučiti. 

 

Koje vi poslastice lično preferirate, koliko su vam se promjenili ukusi nakon isprobavanja raznih kombinacija...? 

 Tanja: Volim baš sve! Kremasti kolači i sladoledi su mi draži ljeti jer osvježavaju, ali zato prhki kolačići i miris cimeta zimi daju jednu posebnu toplinu. 

Branimir: Budući da Tanja odlično kuva, imao sam prilike probati najrazličitija jela. Preferiram raznoliku i uravnoteženu ishranu u kojoj se ničega ne odričem, ali ni ne pretjerujem. U zadnje vrijeme definitivno mi najviše prijaju mesna jela s umacima, a najviše volim kad se na stolu nađe Tanjina dalmatinska pašticada. 

 

 

Šta vam je najbitnije da dočarate kroz recept / video...? 

 Tanja: Najvažnije je da svako ko gleda naš video može samostalno napraviti neko jelo ili poslasticu slijedeći naš postupak. Trudim se uvijek biti jasna i precizna, iako kuvanje nije uvijek egzaktno, nego je potrebno i puno ljubavi, te se u hodu uvijek malo treba prilagoditi namirnicama.  

 Branimir: Uvijek je pitanje koliko detaljno ići u objašnjavanje, jer nije isto obraćate li se početnicima ili iskusnijima u kuhinji, ali mislim da smo našli neki balans kojim je većina gledalaca zadovoljna.    

 

 

 Vrijeme je ključan faktor svakog posla, koliko traje sama priprema i snimanje izrade / montiranje videa? 

 Tanja: Priprema ponekad može potrajati, pogotovo ako je riječ o novom receptu kojeg prvo treba isprobati. Što se snimanja tiče tu smo Branimir i ja već dobro uvježbani, a neko generalno pravilo je da se vrijeme potrebno za izradu jela ili poslastice množi s dva.     

 Branimir: Montiranje je nešto dugotrajnije i skupa s postprodukcijom obično potraje koji dan. Uzme li se u obzir da svaki recept s fotografijama objavljujemo i na našem blogu, najugodnije nam je kad radimo jedan recept nedeljno.  

 

 

Koliko ste zadovolnji povratnim informacijama koje dobijate od pratilaca? 

Tanja: Dobijamo jako puno pitanja na svim našim platformama i trudim se odgovoriti baš na svako od njih. Drago mi je kad mogu pomoći savjetom, jer smo uostalom zato i pokrenuli Receptturu.  

 Branimir: Reakcije su zaista odlične. Mnogi Receptturini pratioci nalaze se i u našoj Facebook grupi Fini recepti za svaki dan gdje čak 315.000 članova dijeli svoje recepte i savjete, te zajedno čine jednu od najaktivnijih gastro zajednica u regionu.  

 

Da li je teško biti u ljubavi i sarađivati na ovako sveobuhvatnom konceptu? 

 Tanja: U principu nije teško jer se jako dobro poznajemo i uglavnom se nadopunjujemo, kako u životu, tako i u Receptturi. Ponekad se malo zaboravim u nekim stvarima jer mi treba vremena da se prebacim u mod snimanja, ali na kraju uz Branimira sve bude baš onako kako treba.  

 Branimir: Kad ste u vezi zajednički rad ponekad zna biti malo neobičan jer je naša dinamika drugačija nego kad je u pitanju poslovni odnos. Velika je prednost što se savršeno dobro poznajemo, a budući da smo već i dobro uigrani možemo biti i opušteniji dok radimo.   

 

 

 Šta nam sprema Recepttura u budućnosti? 

 Tanja: Odgovor je najbolje potražiti u našim budućim video receptima...  

Branimir: YouTube kanal je nedavno prešao 100.000 pratitelja i to nam je veliki podsticaj da budemo još bolji. Želimo još malo podići produkcijski nivo naših video recepata i fotografija tako da smo u tu svrhu ove godine nabavili i kvalitetniju opremu i nadamo se da se to već vidi na YouTube kanalu i blogu.  

 
 

Fotografije: Recepttura

 

 
Povezani članci