Academia de Artă Dulce 

 

Za Rodica Bunea  bi rekli da je svestrani umjetnik u čijim rukama nastaju veoma posebna slatka djela. Nebitno da li su u pitanju medenjaci, torte, figure ili biste, svaki rad nosi neku posebnost pomješanu sa izuzetnom vještinom!

 

 

 

Njeni radovi su objavljeni u mnogim domaćim i međunarodnim časopisima, gostovala je na nacionalnoj televiziji i sudjelovala u mnogim međunarodnim kolaboracijama, gdje je imala slobodu izražavanja svoje kreativnosti (American Cake Decorating, Fondbites Magazine, Cake Masters Magazine, Sugar India's 1st Cake Art Magazin, Good Food, Saracino Cake Decorating Magazine…itd.)

 

 

 

Rodica je davne 2012. godine pokrenula i svoju školu - Academia de Artă Dulce, gdje svi zainteresovani mogu naučiti mnogo na temu dekorativnih keksića, dekoracije torti, rada sa izomaltom, izrade pralina i čokoladnih ukrasa. Iako su obuke prvenstveno namjenjene za ljude koji se već bave ovim pozivom, kako ona kaže svi zainteresovani su dobrodošli - pogotovo oni koji bi voljeli promjeniti svoj život iz korijena, kao što je i njoj pošlo za rukom. 

 

 

 

S obzirom da je iz bankarskog sektora u kojem je radila više od 15 godina, ali budući da je odmalena gajila goruću strast za umjetnošću i poslasticama, na kraju je napustila posao u bankarstvu kako bi se posvetila svojoj velikoj želji i odmah nakon toga diplomirala i na drugom fakultetu  (istorija umjetnosti).

 

 

 

Vrlo često je njena škola domaćin poznatih svjetskih dekoratera, koji su takođe i odlični predavači raznih tehnika, poput: Alan Dunn, Carla Puig, Carlos Lischetti, Catalina Anghel, Molly Coppini, Petya Shmarova… itd.


 

 

 

Koliko je Rodica posebna i za čega bi joj voljeli odati posebno priznanje je pomak koji je napravila prema ovoj slatkoj umjetnosti u njenoj domovini. Naime Rodica je 2016. godine uspjela uvesti stručni naziv - “dekorater torti” u rumunsku terminologiju zanimanja, a danas je nakon 5 godina, ovo zanimanje implementirano i priznato u njenoj zemlji!

 

 

 

Moyamagazin

Fotografije: Rodica Bunea

 

 

 

 

 

Povezani članci