Majstoricu iz Italije, imali smo priliku da upoznamo kroz učešća u raznim kolaboracijama svjetski poznatih dekorativnih poslastičara. Ovoga puta, posredstvom Saracino- We love pastry magazina, imamo prilike da saznamo nešto više o njoj!

 

 

    Kako ste se obreli u magičnom svijetu poslastica?

    Moje prvo iskustvo s dizajnom torti bilo je potpuno slučajno. Oduvijek sam voljela umjetnost, ali sam većinom svoju kreativnost izražavala uglavnom kroz rukotvorine. Svekar me tada uveo u pripremu i ukrašavanje kolača i to je bio moj prvi susret sa šećernom pastom. U početku mi je to bio hobi i uglavnom sam izrađivala torte i ukrase za torte, za prijatelje i članove porodice. Onda sam krenula i sa takmičenjima i kada su počele da stižu prve povratne informacije, sa velikim pohvalama  za tehniku i kreativnost, više nisam mogla sebe da zamislim u nekoj drugoj ulozi! Uz puno truda, odricanja i upornosti dizajn torti je postao moj novi poziv.

 

 

    Odakle crpite inspiraciju za rad?

    Jednostavno me inspiriše neka moja dnevna rutina. Internet, čitanje časopisa ili razgledanje dok šetam su mi najveći izvori inspiracije. Sve me potencijalno može inspirisati…Pošto sam izuzetno metodična osoba, kad god sam inspirisana, vadim svoje olovke u boji i skiciram svoj budući rad. Onda odaberem proizvode koje ću koristiti i tek nakon što sve pomno isplaniram, krećem u kreiranje.

 

 

     Da li imate neku kreaciju koju bi izdvojili u odnosu na ostale?

     Da budem iskrena, ne postoji nijedna posebna kreacija koju preferiram u odnosu na druge. Sve ih jednostavno volim jer svi imaju mali dio mene u sebi i kad se moram odvojiti od njih, nije mi ni malo svejedno…

 

     Koji je savjet zlata vrijedan koji bi mogli preporučiti svima koji se bave ovim pozivom?

     Uvijek preporučujem da slijede svoj način rada i prije svega da koriste provjereno najbolje proizvode i profesionalne alate, jer vjerujem da su to dvije stvari koje čine veliku razliku.

 

 

     Koje Saracino proizvode obično koristite i zašto?

     Uglavnom koristim Saracino Pasta Model i Pasta Top. Pasta za modelovanje je vrlo podatna i savršeno se prilagođava mom načinu rada tako da mogu realizovati šta god mi padne na pamet. S druge strane, obožavam ukus paste za prekrivanje torti i njenu elastičnost koja mi omogućava da prekrijem tortu bez problema bez straha od pucanja.

 

 

     Kako provodite slobodno vrijeme, šta Vas opušta?

     Volim čitati fantastičnu literaturu. Veliki sam obožavatelj Harija Potera pa kad god imam vremena, volim pročitati neku od tih knjiga. Također volim video igre i filmove! Nisam baš ljubitelj zabave i slobodno vrijeme radije provodim kod kuće. Posljednjih nekoliko godina istražujem svoju potencijalnu novu strast: šivanje krpenih lutaka i pravljenje figura od polimerske gline.

 

     Ima li neka poznata osoba kojoj bi ste sa posebnim “guštom” napravili tortu?

     Imam veliku strast prema Hughu Jackmanu i njegovim filmovima. Takođe me jako interesuje  stvaranje 3D ukrasa pa pretpostavljam da bih napravila spratnu tortu i ukrasila bih je svojim omiljenim likovima koje je glumio u svojim filmovima.

 

 

    Planirate li neke obuke u budućnosti?

    Voljela bih započeti obuke za dizajn torti, putem online nastave kako bih mogla doprijeti do bilo koga, bilo gdje u svijetu. Nakon toga, željela bih organizovati neke "normalne" časove jer je za mene ljudska interakcija temeljna u procesu učenja.

 

 

     Najdraži umjetnik iz svijeta dekorativnog poslastičarstva?

     Nemam nekog omiljenog dizajnera torti koji mi je draži od ostalih. Mnogo je umjetnika koji me inspirišu i svaki put sa svakom tortom me tjeraju da se popnem na višu ljestvicu. Mogu navesti nekoliko umjetnika koji su mi veliki izvor inspiracije, a to su Carla Puig, Marta Hidalgo, Emma Jayne i Sugar King ZhonYi. Obožavam njihov rad i njihove manuelne vještine. Zaista vjerujem da su nevjerovatni jer je sve što stvaraju uvijek tako detaljno i uredno!

 

 


Moyamagazin & We love pastry magazin

Fotografije: Romina Novellino

 

 

Povezani članci