Ljubavnik među začinima

 

       Hajde malo da se igramo. Zamislite da ste ispred velikog okruglog stola, prepunog raznih začina i đakonija. Jeste li zamislili? E sada zamislite kako sedate za taj isti sto, drugi učesnik igre uzima svileni povez i stavlja preko vaših očiju. Vaš zadatak je da iz činijice koja će biti stavljena ispred vas uzmete komadić i probate ga . Izbor kako ćete ga probati je na vama. Znači- možete ga pomirisati, okusiti, dodirnuti.... Sledeće što se od vas očekuje je da pogodite koji je začin u pitanju. A pogađate pet začina, naravno sa povezom na očima. Drugi učesnik menja činijice sa začinima ispred vas. Na kraju, da bi igra bila zanimljivija, svakom začinu koji ste probali dodelite boju...onakvu kakva se stvara u vašem umu i unutrašnjem univerzumu kada začin dotakne neko vaše čulo. Pobednik je onaj ko pogodi najviše začina, a boje koje ste istima dodelili iskoristite recimo da napravite palačinke u tim bojama i da ih nafilujete po želji.

 

 

U ova teška vremena lepo je da možete u mislima da otplovite gde god želite. Misao je najbrže prevozno sredstvo, brže čak i od svetlosti. Zato ja to obilato koristim i najradije putujem u mitologiju. Ovoga puta me moja misao vodi put Stare Grčke. Hermes je bio sin Zevsa i Maje, i bio je Bog trgovine i proricanja, pismonoša bogova i pratilac duša. Još od malih nogu je bio jako pronicljiv i lukav i tu svoju sposobnost je obilato koristio. Hermesov najpoznatiji ljubavnik je bio mladić Krok. Jednom prilikom dok su se zabavljali bacajući disk, Hermes ga je slučajno pogodio i ubio. Žaleći što ga je ubio, njegovo mrtvo telo je pretvorio u prekrasan ljubičasti cvet koji danas poznajemo kao šafran. Prema drugoj mitološkoj priči Krok, koji je bio zgodni smrtnik, se zaljubio u prelepu nimfu Smilaks. U početku je to bila idilična romansa zaljubljenih duša, ali je posle nekog vremena nimfi dosadila njegova pažnja. Pošto Krok nije imao nameru da odustane od prelepe nimfe i nastavio je da je proganja, ona se poslužila svojim moćima i magijom ga pretvorila u šafran.

 

 

   

      Ovaj prelepi cvet magija nikada nije napustila. Naime pored toga što predstvalja najskuplji začin na svetu, ujedno može da bude i fatalan- u pravom smislu te reči. U velikim dozama (naravno sve zavisi od doze istog), može postati toksičan, a na kraju i fatalan. Kao i svaka ljubav......

      Prvi zapisi o upotrebi ove magije nalazimo u Egiptu i Starom Rimu, gde su ga koristili ne samo kao začin, već i kao lek....a i u nekim parfemima ste mogli da ga nađete. Priča se da je i čuvena Kleopatra potpala pod njegove čari i koristila ga je u kozmetičke svrhe.

      Ako niste znali- šafran spada u medicinske biljke i u davnini je korišćen za lečenje depresije, astme,slabog imuniteta... Takođe je čuven za ublažavanje PMS-a tako što je mešan sa mlekom.... I dan danas se koristi u medicinske svrhe i na njemu se sprovode brojna istraživanja, jer postoje neke indicije da ova magična biljka može da uspori razvoj tumora

 

 

     Kao što napisah - šafran je najskuplji začin na svetu. Dobija se od osušenog vrha tučka , cvetići se beru isključivo ručno, a da biste dobili jedan kilogram ovog blaga potrebno je oko 170.000 cvetića.. Godišnje se u svetu proizvede oko 200 tona ovog začina, najveći proizvođač je Iran, a najveći izvoznik je Španija.

     Da bi svoj magični ukus u potpunosti razvio najbolje je da odstoji par meseci. Prijatno je gorak, veoma snažnog mirisa i arome, a s obzirom da je pun karotenoidom hranu boji u zlatnu boju. Neverovatna činjenica je i ta da od jednog grama ovog začina možete da začinite oko stotinak porcija jela. Iskusni znalac i zaljubljenik u kuvanje će vam svakako dati savet da je jelo začinjeno ovim zlatom bolje jesti sutradan, jer tada ukus postaje jači. Na vama je da isprobate gde sve može da vam jelo pretvori u magiju . Najbolje je čuvati ga dobro zatvorenog, na tamnom, suvom i umereno hladnom mestu.

     Za ovog aristokratu među začinima kažu da ima i afrodizijačka svojstva... Hm...mislim da ovo vredi proveriti. Da li se slažete sa mnom?

 

 

 

Piše: Ivona Aladrović

Fotografije: Canva

 

 Povezani članci