U subotu 26. juna u okviru humanitarne manifestacije koju je organizovala Tezga za život, Novi Sad je postao domaćin prvog sajma medenjaka u regionu!

 

Zahvaljujući velikoj humanitarki Tatjani Rađenović, koja je i osnivač organizacije Tezga za život, prošli vikend smo imali prilike da uživamo u prelepim kreacijama izloženim na sajmu medenjaka, koji se održao na Petrovaradinskoj tvrđavi. U okviru ove humanitarne manifestacije 16 učesnika je prestavilo svoje radove na temu Vojvodine od kojih je tročlani žiri izabrao tri najlepša.

Izuzetno vruć dan nije sprečio posetioce da se prepuste slatkim pričama jednog autentičnog ravničarskog područja i da doniraju za mališane kojima je pomoć preko potrebna. Prelepi ambijent hotela Leopold je atmosferu učinio još posebnijom, kao i ostali sponzori koji su pomogli da se sajam održi - Minakva, Real Tea, Modlice NS, Cvećara Clivia Petrovaradin, Ukrasite srcem, Keri K.D., Karton produkt, Flower in Box Pančevo i Celofanske kesice i organdin vrećice.

 


 U toku manifestacije je sakupljena lepa svota novca koja će biti prosleđena organizaciji Budi human, za decu koja su već dugo na listi i za koje još niko nije sakupljao novac. To su deca koja nisu smrtno ugrožena a kojima su potrebna dodatna ortopedska pomagala, fizikalne terapije i sve ostalo što im na neki način može olakšati život. Svi preostali darovani medenjaci idu na dalju prodaju dok će se  takmičarski medenjaci prodavati putem aukcije. 

 

 

Žiri u sastavu Nataša Belić, Milana Kolarski i Jovana Somborac imao je baš težak zadatak, praktično je bilo nemoguće među toliko prelepih medenjaka, izabrati samo tri. Kroz bodovanje za autentičnu temu, preciznost izrade, kolorit - harmoniju boja, kompoziciju, broj korišćenih tehnika i ukupnog utiska seta, odabrana su tri rada i jednoglasno proglašen pobednik. 

 

 

-Svi radovi su bili interesantni i ideje su baš bile zanimljive. Počev od lika Đorđa Balaševića, teme sa serijalom Državni posao, šešira sa neverovatno strpljivo i pedantno urađenom teksturom... Ja lično bih nagradila sve takmičarke za uloženi trud i ljubav koju su uložile da bi učestvovale na ovom humanitarnom događaju- kazala je Nataša Belić.  

Druga članica žirija, Milana Kolarski se složila sa Natašom i naglasila da smo kroz njihove radove stekli utisak koliko je u svaki medenjak uloženo truda, rada i vremena. Veoma su joj se svidele ideje učesnika i smatra da su u najboljem mogućem svetlu prikazali sve lepote Vojvodine, od prelepih vojvođanskih kuća, đerma, polja suncokreta.... 

-Posebno mi se dopala ideja jedne učesnice koja je uradila portret našeg najvećeg umetnika zanavek, Đorđa Balaševića! - dodala je ona. 

 Njena koleginica Jovana Somborac je takođe prezadovoljna čitavom organizacijom i radovima. Posebnu emociju je osetila za radove početnika koji su bili izuzetni i pokazali koliki talenat i ljubav leži u budućim majstorima ovog poziva. 

 

Prije nego što predstavimo prva tri mesta, poželili bi organizatorima i žiriju da sledeće godine imaju mnogo više učesnika i da se uskoro ovaj vid manifestacije uvrsti u turističku ponudu grada!

Gordana Vojnović

Prvo mestoGordana Vojnović, kao rođena Beograđanka često je putovala vojvođanskom ravnicom i u divnom sećanju su joj ostale guske, ćurke, patke, kokoške koje šetaju vojvođanskim šorovima. Tu uspomenu je prenenela na jedan od medenjaka dok su drugi krasila prostrana polja suncokreta i usamljene vetrenjače. Vredni paori koji posle dugog i napornog rada na njivi, odmaraju uz zdravu, domaću hranu, bili su inspiracija za treći medenjak.

Upravo emocija ove vojvođanske priče kombinovane sa preciznošću izrade i raznim tehnikama zasluženo je Gordani donela prvo mesto!

 

 

Na izuzetan način ste uspeli da na tri medenjaka - ispričate tri priče jedne prelepe ravnice, njene kulture i običaja. Koliko Vam znači što su te priče sa posebnom emocijom jednako prihvatili i žiri i posetioci sajma?

Izuzetno mi mnogo znači što su baš moja tri medenjaka odnela priznanje za osvojeno prvo mesto. Posebno mi je prijala velika podrška koju sam dobila od strane mojih koleginica kao i od mušterija. Nadam se da će sajam i ovakva takmičenja postati tradicija na kome će se okupljati veliki broj učesnika. Ovakve manifestacije su nam baš potrebne jer podstiču druženje, usavršavanje, humanost i ljubav.

 

Primetili smo razne tehnike koje ste koristili da bi što realističnije prikazali svoju zamisao, možete li nam reći nešto više o tome? Koliko ste vremena potrošili za realizaciju čitave priče?

U izradi medenjaka sam koristila rojal masu, air brush i četkice za izvlačenje detalja. Izrada samih medenjaka je ponekad baš dugotrajan posao a ovako tematski medenjaci sa jako puno malih detalja su zahtevali više sati rada.


 

 

Smiljana Topai

Drugo mesto

 

Smiljana Topai iz Pančeva, kombinovala je izraženije simbole Vojvodine i oduševila posetioce sjajnim koloritom i kompozicijom. Svoje trogodišnje iskustvo rada sa medenjacima, pretočila je u prelepo ispričanu priču koja joj je donela odličan plasman.

Stvarno sam veoma srećna što sam učestvovala i što će medenjaci doprineti da se sakupi što više novca za bolesnu decu - izrazila je svoje zadovoljstvo Smiljana 

 

 

Suncokreti, violina, patka, sat...su ostavili sjajan utisak kod svih posetilaca, možete li nam reći kojim tehnikama su izrađeni?

U toku izrade sam se koristila tehnikama oslikavanja, izlivanja 3d oblika i senčenja dust bojama.  Vojvodina ima puno obeležja tako da nije baš bilo lako sve ukombinovati. Najveći izazov mi je predstavljalo to što sam želela da prikažem puno detalja a bili smo ograničeni na 5 medenjaka. 

 

Osim drugim mestom Vaši medenjaci su nagrađeni i velikom podrškom pratioca na društvenim mrežama, koliko Vam sve to imponuje?

Jako sam srećna što su moji medenjaci izazvali toliko oduševljenje! Veoma mi imponuje što su izabrani među toliko lepih radova i ovakvo priznanje mi daje ogromnu motivaciju za dalji napredak. 

 
Milica Popović

Treće mesto


Milica Popović iz Zrenjanina, u izboru teme se vodila po tome koje su najpoznatije znamenitosti glavnog grada Vojvodine. Izabrala je četiri lokaliteta, koje svako ko dođe u ovaj prelepi grad treba da poseti! 

-Pošto često sa porodicom dolazim u Novi Sad, ove četiri destinacije su postale deo naše porodične priče - ispričala nam je Milica

 

 

Koliko Vam znači, to što su Vam baš te četiri znamenitosti donele zasluženo treće mesto, među ne baš malom konkurencijom? 

 Priznanje mi mnogo znači, pogotovo od tako stručnog žirija, jer sebe još uvek smatram amaterom. S obzirom da se oko godinu dana bavim ovim poslom za mene je ovo veliki uspeh i znak da idem u dobrom smeru!

 

Koliko je trajala izrada medenjaka i koje ste sve tehnike koristili?

 Izrada medenjaka je trajala oko 8h bez sušenja. Od tehnika sam koristila klasično izlivanje tečne glazure za prekrivanje cele površine, zatim gušćom kraljevskom glazurom sam iscrtavala ivice kako bih dobila 3D efekat slike, dok sam sa airbrush-om i bojama za senčenje postigla nijanse neba. Posebnu pažnju sam obratila na kvalitet prehrambrenih boja i četkica, pošto smatram da to izuzetno doprinosi konačnom utisku. 

 


Povezani članci