Kad se spoji mladost i druženje dobijemo sjajne uspomene ali kad tome još dodamo mrvicu humanosti dobijemo nešto mnogo više…

Milica Zlatić iz Užica je svoju ljubav prema poslasticama, deci i onima koja je pomoć najneophodnija, pretočila u jednu predivnu plemenitu priču, koja je nekoliko godina unazad vratila osmeh na lice mnogim mališanima. 

   U toku studiranja je obavljala stručne prakse u mnogim kompanijama. Boravila je na studentskoj razmeni u Bakuu (Azerbejdžan), zahvaljujući vannastavnim aktivnostima u 2013. godini. Nakon toga, kao polaznica NELT edukativnog programa za 2016/2017, dobila je ideju za pokretanje humanitarne akcije “Slatko druženje”.  Od same ideje do realizacije nije potrajalo dugo tako da su iza Milice već četiri akcije koje su pomogle raznim udruženjima. Akciju “Slatko druženje” danas podržava više od 50 prijatelja - poslastičarnica, pekara, medija i drugih, koji su dali svoj doprinos ovoj plemenitoj slatkoj priči. Iako trenutno nema zaposlenje i maksimalno se trudi da se posveti svojoj egzistenciji, ne zaboravlja činjenicu da svaki pojedinac ako želi, može mnogo toga da uradi za svoju zajednicu.

 

 Šta Vas je inspirisalo da pokrenete priču koja uz pomoć slatkiša pomaže deci?

Oduvek sam volela poslastice i rado provodila vreme u kuhinji sa mamom i bakama praveći ih . Dok sam studirala, mama je uvek mesila moj omiljeni kolač i ta studentska torba često je putovala na relaciji Užice – Beograd. Na trećoj godini studija mi se ukazala prilika da volontiram u Kreativnom edukativnom centru MNRO  (dnevni boravak za mlade sa invaliditetom) gde sam često delila  mamine poslastice sa njihovim štićenicima. Nakon toga, tokom učešća u NELT edukativnom programu, dobila sam ideju da proširim akciju pod nazivom “Slatko druženje” i uključim veliki broj ugostitelja iz Beograda, koje sam povezala sa udruženjem.  U toj akciji sam uspela da  spojim ljubav prema poslasticama, deci, ugostiteljstvu i marginalizovanim grupama našeg društva. 

 

Kako je izgledao sami početak i koliko ljudi je od starta podržalo Vašu ideju?

Nakon završenih studija, kao osoba bez posla, nisam imala dovoljno finansijskih sredstava da omogućim posluženje za štićenike Kreativno - edukativnog centra. Kroz razgovor sa njima sam i  zaključila da im u boravku ponekad nedostaje slatki obrok i dugo razmišljala o tome kako da pokrenem slatki dan u udruženju. U oktobru 2016. godine jedan od vlasnika poslastičarnice u ulici Maršala Birjuzova, je omogućio da kolektivno kao udruženje, kad god požele, dođu i besplatno uživaju u sladoledu. Taj njegov gest bio je pokretač za dalje širenje akcije. Od samog starta akciju je podržalo 10 ugostiteljskih objekata u Beogradu.

 

 

 Koje ste projekte uspjeli do sada da realizujete i ko vam je sve izašao u susret?

   Akcija “Slatko druženje” se realizuje u tri smera. Prvi je donacija poslastica za Mnro KEC. Drugi je projekat “Slatko druženje” koje se održava svake godine u trećoj nedelji jula na Svetski dan sladoleda i treći deo akcije koji je sada u toku “Putujući poklon”.

     Prvo slatko druženje, za Svetski dan sladoleda, je bilo organizovano 2016. godine. Akcija koju sam nazvala “Sladoled na dar”,  u startu je dobila podršku od 7 partnera akcije ” Slatko druženje”. Na taj način su se prikupljala sredstva za nastavak realizacije edukativnih radionica za decu od  6 do 12 godina  u okviru programa koji  u Srbiji realizuje “Vega omladinski centar”.

​Partneri ove akcije bili su: Restoran Franš, Zdravo Živo, Tintolino Family, SoSo Sweet, Scream Rolls, Coffee Room Palace i Coffe Room.  Svi navedeni lokali donirali su deo prihoda od prodaje sladoleda

       Sledeće godine, “Slatko druženje” je imalo malo drugačiji cilj, a to je da pomogne svima onima koji nisu u mogućnosti prirodnim načinom da se ostvare kao roditelji. U trećoj nedelji jula, organizovana je humanitarna akcija „Slatko druženje za nove životeˮ. Svi zainteresovani koji su želili da podrže akciju,  mogli su da posete objekte koji učestvuju u humanitarnoj akciji, naruče omiljenu poslasticu i umesto bakšiša pošalju sms poruku bilo koje sadržine na broj  3331. Na taj način su pomogli u prikupljanju preostalog dela sredstava neophodnog za kupovinu ultrazvučnog aparata za novi regionalni Centar za veštačku i vantelesnu oplodnju pri Opštoj bolnici u Užicu.

Akciju su podržali : Bagel Бејгл, Minjina kuhinjica, Poslastičarnica Pelivan, SoSo Sweet, HomeMade Company, Tintolino Family, Crna Ovca, Frans, Creative Cookies, Miss Pops, Hand made KEKS by Hero, Bb kolačići, Zdravo Živo, Skroz Dobra Pekara, Ferdinand knedle, Mandarina Cake Shop, Medenjaci čarobnjaci, Poslastičarnica Slatka strast, Fini Fini, Dušica Đorđević, Slatkoteka, Sapore sladoled.

 

 

  1. i 2019. ”Slatko druženje” je okupila nova misija. Od 09. do 15. jula, organizovana je humanitarna akcija "Slatko druženje za život", koja pomaže deci u procesu lečenja. Posetioci su mogli da zabeleže i podele slike omiljenih poslastica koristeći haštagove #zajednozazivot  #sms8495 i umesto bakšiša pošalju SMS bilo koje sadržine na broj 8495. Na taj način, sav prihod od poslatih poruka namenjen je "Fondu za pomoć pri lečenju dece u zemlji i inostranstvu" koji  je pokrenula Humanitarna organizacija "Zajedno za život".

U realizaciji ove akcije su nam se pridružili: Skroz Dobra Pekara, Bb kolačići, Fini Fini, Kolačić sreće, Minjina kuhinjica, Miss Pops, Scream Rolls, Trudnoća na dar, Fudbalski klub Partizan i mnoštvo prijatelja koji su omogućili da pripremimo event iznenađenja u Smart Office kao i donaciju za štićenike MNRO centra KEC.

Ovogodišnju letnju akciju  smo nazvalii „Slatko druženje za NURDOR“. Svi zainteresovani su bili pozvani da podrže akciju i pomognu u sprovođenju projekta “Nova roditeljska kuća” ‒ kao i za predhodne akcije dovoljno je bilo da posete objekte koji učestvuju i naruče omiljenu poslasticu ili virtuelnim putem učestvuju u akciji putem društvene mreže Instagram. Na taj način su pomogli  u prikupljanju preostalog dela sredstava neophodnog za završetak projeketa.

“Nova roditeljska kuća” je projekat od nacionalnog značaja, koji će omogućiti da svako dete obolelo od maligne bolesti koje se leči u Beogradu, a dolazi iz udaljenih mesta u Srbiji, zajedno sa roditeljem ima obezbeđen potpuno besplatan smeštaj, svakodnevni prevoz na terapije i sveobuhvatnu psiho-socijalnu podršku za sve vreme trajanja lečenja. U Srbiji u proseku godišnje ima 350 novoobolele dece, što znači da skoro svaki dan jedno dete oboli od raka. U Beogradu, kao najvećem dijagnostičkom i terapijskom centru leči se najveći broj dece. Porodice, koje su često u teškom materijalnom stanju nisu u mogućnosti da obezbede adekvatan smeštaj. Zato postoje “Roditeljske kuće” i zato su jedan od najvаžnijih projekata koje NURDOR sprovodi

     Ove godine prvi put organizujem “Slatko druženje” uoči Nove godine, u svom rodnom gradu Užicu. Cilj akcije je da svi zainteresovani pošalju slatke pakete za udruženje MNRO Anđeli u Užicu. Osim slatkiša akciju sam proširila i na kozmetičke i ostale proizvode koji mogu biti sjajan poklon za mlade sa invaliditetom.  Osim firme Modlica i žena iz velike fb grupe Modličarenje, svakodnevno se pridružuju oni koji žele da podrže akciju “Putujući poklon”.

Fotografije: Milica Zlatić

 

Povezani članci