Najslađi portal u regionu

 

 

               Portal Slatkopedija je u junu proslavio tri godine postojanja. Koliko je truda i volje bilo potrebno da se održi jedna kvalitetna slatka priča otkrila nam je Kate Bošković, urednica najslađeg portala u regionu.

 

Kako je nastala ideja o slatkom portalu?

Ideja za portal koji će biti posvećen isključivo slasticama i slastičarstvu rodila se jedne večeri početkom 2017. kada sam sjedeći na svojoj verandi i ispijajući čaj, malo razmišljala o slatkim temama. Naime, od malih nogu sam velika ljubiteljica slastica i još od dječje dobi uživam u pripremi slastica, a moja ljubav i zanimanje za slatke teme s godinama je samo rasla. Razmišljajući dakle o slatkim temama početkom te 2017., shvatila sam da u Hrvatskoj u tom trenutku nije postojao niti jedan novinarski portal koji bi bio posvećen isključivo slasticama i slatkim temama, a da svi portali koji se bave hranom i gastronomijom slastičarstvo i slatke teme uglavnom stavljaju u drugi plan. Smatrala sam da imam adekvatno novinarsko obrazovanje te dovoljno veliku volju i želju da neprestano radeći i stječući nova znanja iz najslađeg područja, čitateljima željnim slatkih tema ponudim kvalitetan i zanimljiv sadržaj. Moja osnovna želja i tada i sada je bila da slastičarima, dekoraterima slastica, sladoledarima, čokolatijerima i svima ostalima iz najslađe industrije dam adekvatni medijski prostor i da naš portal postane njihov glas u javnosti.

Ko sve stoji iza kreativnog sadržaja portala Slatkopedija?

Okosnicu našeg portala činimo moja sestra Mirjana Bošković Smrekar koja na portalu radi kao novinarka te ja koja sam urednica portala. Ipak, naš portal sasvim sigurno danas ne bi postojao, barem ne u obliku u kojem danas postoji, da uz sebe nismo imali i nemamo naše drage suradnike, počevši od naše najstarije sestre koja je našem portalu dala ime i prijeko potrebna financijska sredstva za pokretanje, mojih kolegica s fakulteta koje su od prvog dana stale uz nas i svojim tekstovima pridonijele i još uvijek pridonose našem sadržaju, preko brojnih slastičara, blogera i znanstvenika iz područja slastičarstva koji su u nama prepoznali svoj medij i svojim znanjem i iskustvom omogućili rast i razvoj našeg portala pa sve do nekolicine prijatelja čija nam je podrška od početka davala vjetar u leđa, a koji su i danas uz nas te nam pomažu kada god zapnemo. Ne bih imenovala nikog posebno jer ne bih htjela nekoga slučajno izostaviti, ali svatko od njih dao je i još uvijek daje svoj doprinos u pisanju naše slatke priče.

Kojom vizijom se portal vodio od samog početka?

Naš portal smo pokrenuli sa željom da našim slastičarima i drugima iz slatke industrije damo zasluženi medijski prostor. Jako nam je drago što su nas oni prepoznali kao svoj medij i dali nam puno povjerenje u prenošenju njihovih priča, problema, uspjeha i drugih tema. Drago nam je da slastice ne poznaju granice te da smo, osim u Hrvatskoj, dobro prihvaćeni i rado čitani i u susjednim zemljama (Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Slovenija), kao i u svim onim zemljama u kojima živi veliki broj naših iseljenika. Također, ponosni smo što smo dosad ostvarili brojne suradnje sa slastičarima i drugim predstavnicima slatke industrije ne samo iz Hrvatske, nego i iz susjednih zemalja i nadamo se da ćemo tako i nastaviti.

Želimo nastaviti graditi ovu slatku priču i ostati slatko utočište svima – amaterima i profesionalcima, onima kojima su slastice strast, kao i vrhunskim znalcima – tu smo za sve one koji žele s nama otkriti slađu stranu života.

Za koje priče vlada najveće interesovanje?

Doista je široka paleta tema koje zanimaju naše čitatelje, od brojnih savjeta koje s nama nerijetko dijele i najveća slastičarska imena, do intervjua s raznim slastičarima, kao i vijesti o raznim zanimljivim slatkim poslovima koji se nude u najvećim svjetskim slatkim tvornicama… Teme dekoracija, tehnika, novih kuharica, slatke povijesti neke slastice, dostupnih edukacija i poticaja za poslovanje – sve to privlači naše čitatelje i vjerujem da je raznolikost tema i bogatstvo sadržaja koje nudimo razlog zbog kojeg se toliki broj čitatelja svaki dan iznova vraća našem portalu.

Na koje aktivnosti ste posebno ponosni?

U tijeku naše tri godine postojanja sudjelovali smo na brojnim različitim događanjima i projektima i na svaki od tih smo ponosni. Međutim, ono što nas u ovom trenutku čini osobito ponosnim jest činjenica da smo u doba korona krize pokrenuli akciju #recimoimhvala namijenjenu djelatnicama hitnih službi, kojima u suradnji sa slastičarnicama diljem Hrvatske, darujemo svadbenu tortu. Do sada imamo osam mladenki i jednog mladoženju, a naša akcija je namijenjena onima koji se namjeravaju vjenčati do kraja ove godine. 
Također, ponosni smo i na činjenicu da smo nakon dvije i pol godine predanog rada uspjeli pokrenuti i vlastiti webshop u kojemu prodajemo proizvode koje smo sami osmislili.

Sretni smo i što smo tijekom ove tri godine imali priliku medijski podržati razna humanitarna događanja, kao da smo bili vjetar u leđa brojnim pojedincima koji su krenuli u svoj posao, bilo da su otvorili svoju slastičarnicu ili pak da su pokrenuli svoj blog ili izdali kuharicu.

Slatkopedija je prije tri godine krenula s radom s ciljem da svim svojim čitateljima i suradnicima zasladi svakodnevicu. Iako su nas mnogi na početku pokušali obeshrabriti kako jedan takav projekt sasvim sigurno neće opstati, drago nam je da smo im uspjeli dokazati da nisu bili u pravu. Također, drago nam je da se slatke priče stvaraju i u susjedstvu i da ste i vi pokrenuli časopis o dekoriranju slastica jer znamo da je slastičarstvo iznimno široko i zanimljivo i drago nam je da slastičari s naših područja imaju sve više zanimljivih medija posvećenih isključivo slatkim temama dostupnih na našim jezicima. Veselimo se nastavku suradnje između našeg portala i vašeg časopisa i nadamo se da ćemo zajedno ispisati brojne slatke priče na korist i zadovoljstvo svim čitateljima –i profesionalcima i amaterima.

 

Fotografije: Slatkopedija

Povezani članci