Apstraktan i moderan način ukrašavanja poslastica sa vrlo efektnom teksturom

 

 

    Slikanje paletnim nožem prvi su uveli umjetnici poput Cezana i Moneta u periodu impresionizma. Koristili su velike poteze guste boje koji su ostavljali "dojam" objekta i stalno se fokusirali na promjenu svjetla koja je iskazivana različitim nijansama boja. 

 

 

    Ljepota ove vrste slike je u tome što ne mora biti savršena. Nasuprot toga ona treba uhvatiti trenutak, svijetlo i suštinu predmeta, tako da ne mora biti precizna. Iako sada možemo cijeniti djela impresionističkih slikara, u to su vrijeme bili ismijavani. Izraz "impresionist" izvorno je zamišljen kao uvreda od strane umjetničkih kritičara, a neki su otišli toliko daleko da su umjetnike opisali kao ludake… Daleko od onoga kako ih mi danas gledamo! 

    Danas ovaj vid ukrašavanja poslastica, iako u našem regionu tek ulazi na mala vrata, izuzetno je cijenjen i popularan u svijetu. Uz nadu da ćemo i kod nas viđati više ovakvih umjetničkih dijela, za vas smo pripremili par savjeta kako da se upustite u izradu i na čega da obratite pažnju…

    Sve što vam je potrebno za ovu tehniku ukrašavanja su puter krem, paletni noževi i vaš umjetnički smisao.

 Paletni nož

Preporučujemo korišćenje noža za palete sa zakrivljenom ručkom kako biste lakše slikali. On pomaže vašoj ruci da se lakše odigne sa rada i tako osigura da se vaš predhodni nanos puter krema ne razmaže (tačnije da bolje kontrolišemo koliko želimo da se razmaže).

Postoji cijeli niz setova paletnih noževa, koje možete nabaviti u bolje snadbevenim hobi radnjama ili preko interneta. Korisno je nabaviti razne oblike - od najužih do najširih kao i raznih veličina kako bi mogli stvoriti različite izglede. Na primjer, veći zaobljeni paletni nož, dobar je za veće poteze stvaranja cvjetnih efekata, a manji uži noževi su dobri za dodavanje detalja vašem radu.

 

 

 

Puter krem

Slično kao i uljane boje, prilikom slikanja najviše se koristi puter krem koji sam po sebi ima potrebnu dozu masnoće. Većinom se koristi švajcarski puter krem jer se dobro boji, ima glatku teksturu i s lakoćom klizi prilikom nanošenja. Ipak za početnike se savjetuje rad sa američkim puter kremom dok iskusniji u slikanju paletnim nožem, zbog bolje strukture cvijeta dodaju i rastopljenu čokoladu u puter kreme. Svakako u našem odjeljku - Puter krem, možete pronaći recepte za razne puter kreme i odabrati koji vama najviše odgovara. Imajte na umu da je svaki puter krem osetljiv na temperaturu i može postati prilično rijedak ako je previše toplo u prostoriji pa stoga uzmite samo dio koji ćete koristi, dok ostatak držite u frižideru.

 

 

 

 

 

Vaše platno

Poslastica! Bilo da je to torta, mafin…čokolada. Za početak svakako preporučujemo da vježbate na tacni ili nekoj ravnoj podlozi da bi ste mogli bolje upoznati svoje noževe i usavršiti tehniku. Naravno svaku poslasticu, osim čokolada, predhodno treba premazati puter kremom i dobro rashladiti. 

 

 

Završni dodir

Da biste završili svoju poslasticu, možete dodati jestive perlice i mrvice kao i macaronse pa čak i cvjetove od gumpaste kako bi vaša torta zaista djelovala posebno. Slikanje paletnim nožem trebalo bi biti umjetničko i apstraktno pa se slobodno prepustite kreiranju!

 

Tutorijale za ovaj vid ukrašavanja, od sledeće nedelje možete pronaći u našoj rubrici- Mala škola ukrašavanja - Puter krem.

 

 

Moyamagazin

Fotografije: Butter&blossoms

 

 

 

Povezani članci