Urbani sklop ukusnog, lepog i kreativnog 

     Sve je počelo ne tako davne ‘95 godine, kada je Snežana Smajić osnovala radionicu za izradu kolača i torti u Petrovcu na Mlavi. S obzirom da se radionica nalazi u manjem mestu svoju ponudu su uskladili sa potražnjom, jer nisu smeli da rizikuju i da previše odstupaju od domaćih ukusa torti i kolača. Naša sagovornica Irena Smajić, nam je ispričala kako su uspeli da prošire porodični biznis i uz mnogo kreativnosti naprave prepoznatljiv brend.

 

 

      Na prvi pogled može se primetiti da svoj posao radite sa mnogo ljubavi, pretpostavljamo da ste željno isčekivali dan da ostvarite svoje ideje?

Uvek mi je bila želja da se uključim u posao koji je razvila moja majka. Konačno kada se ukazala prilika i kada smo se Igor i ja priključili, to je zaista postao porodičan posao. Naime nakon pohađanja mnogobrojnih obuka za unapređivanje tehnika u poslastičarstvu  kao i dekorisanja poslastica, implementirala sam svoje znanje da nadogradim već postojeću priču. 

 

 

Kakve ste promene uveli i koliko je to uticalo na posao?

Zadržala sam tradicionalne poslastice, jer smo godinama unazad stekli poverenje mušterija koji računaju na našu ponudu. Pored toga sam obogatila ponudu sa najmodernijim poslasticama po ugledu na svetske poslastičarnice koje su privukle nove kupce, željne nekih novih ukusa. Kao i svaki poslastičar, nisam prestala sa istraživanjem i razvojem tržišta, tako da gledam da uvek ponudim nešto drugačije i inovativnije.

 

 

Osim poslastica svoju ponudu ste obogatili sa još nekim vrlo kreativnim segmentima?

Da, u svoju ponudu smo takođe uvrstili dekoraciju i kreiranje eventa. Time smo upotpunili ovaj urbani sklop ukusnog, lepog i kreativnog. To je bio sasvim logičan korak s obzirom da smo uz mamu odrasli u toplini kreativne atmosfere. Kao mali smo imali tu privilegiju da nam rođendani budu kao bajke, verovatno nas je to i inspirisalo da taj doživljaj prenesemo na male slavljenike. Igor je u tome odigrao glavnu ulogu po pitanju razvijanja svake ideje kao i postavljanja kompletne scenografije mnogobrojnih eventa. 


 

Veća ponuda zahteva i više angažovanja, da li Vam neko pomaže da ispoštujete sve što isplanirate?

Veliku zahvalnost dugujemo prijateljima i saradnicima, koji uvek sa zadovoljstvom učestvuju u realizaciji reklamnih prezentacija, koje se tradicionalno pretvore u kvalitetno druženje i degustaciju proizvoda  u kojima osluškujemo mišljenja i na taj način dobijemo jednu celinu. To nam je najveća nagrada jer upravo sa tim stičemo naklonost i poverenje kupaca.  

Koliko Vam vremena ostaje za neke druge slobodne aktivnosti?

Ovaj posao iziskuje mnogo vremena, odricanja i prisutnosti, a zbog količine kreativnosti koju zahteva možemo ga slobodno uporediti sa umetnošću. Odricanja su velika ali se sve to nadomesti krajnjim izgledom proizvoda i zadovoljstvom kupaca. Slobodnog vremena u suštini nemamo, jer svaki trenutak koristimo kako bi analizirali ideje i osmislili nove projekte. Biću slobodna da kažem da je profesija kojom se porodično bavimo zapravo stil života, a svaka životna filozofija ide ka tome da je život lakši i lepši ako se bavimo poslom koji volimo…


 

 Pored posla ste osmislili i radionice za najmlađe, šta one konkretno mogu omogućiti malenim poslastičarima?

Kreativna radionica za mališane je projekat koji predstavlja sjajan način da deca razviju svoju kreativnost i samopouzdanje kroz druženje sa vršnjacima u veselom i bezbednom okruženju naše kuhinje. Kroz igru i smeh uče o raznim poslasticama, upoznaju se sa širokom paletom namirnica i uživaju u stvaranju maštovitih i šarenolikih kreacija prilagođenih njihovom uzrastu. Zajedničko kuvanje poboljšava društvene veštine mališana i omogućava im, da u stvaralačkoj atmosferi, uče da dele i sarađuju sa drugom decom, kao i da uče o bezbednom načinu korištenja alata i uređaja u kuhinji.
Kreativnost nije nešto se podrazumeva, gde pronalazite inspiraciju za svoje poslastice i projekte?

Svaku priliku koristimo da putujemo, stičemo nova iskustva i razvijamo ideje. Pažljivo osluškujemo naše prijatelje, poznanike i sve ljude koje srećemo, i na taj način širimo vidike. Pandemija je uspela da odloži neke planove ali nismo dozvolili da utiče na naš elan i kreativnost. 

 

 

Fotografije: Smajić Irena


Povezani članci