Sugar Artist

Predstavljamo Sofiu Raposo, umjetnicu iz Portugala koja stoji iza umjetničkog imena Sophia Fox. Iako je 2006. godine diplomirala iz područja arhitekture, strast prema umjetnosti koju je razvila u najranijim godinama svoga odrastanja, povela ju je u potpuno drugom smjeru i otvorila vrata ka samom vrhu dizajnera torti. 


 

  Kako je izgledao Vaš prvi susret sa dekoracijom poslastica?

 Još kao djevojčica sam voljela pomagati majci u kuhinji, naročito oko božićnih praznika, koji su mi predstavljali omiljeni period u toku godine. Tada bi se uglavnom vrzmala po kuhinji i sve mi je bilo dozvoljeno. Osim u izradi kolačića, mnogo sam uživala da ih ukrašavam i smišljam neke nove ideje.

 

 

S obzirom da ste diplomirali arhitekturu, koji momenat je bio presudan, da odete skroz u nekom drugom smjeru?

Svijet ukrašavanja torti sam otkrila 2012. godine i od tada se potpuno zaljubila u ovaj poziv. Te godine sam poželjela, da napravim posebnu tortu za Dan majki, ukrašenu sa šećernom masom. Kupila sam osnovni alat i upustila se u potpuno nepoznat zanat. To iskustvo me toliko zainteresovalo i guralo me je dalje da istražujem u tom smjeru. Između 2012. i  2013. godine sam radila dva posla, u toku dana posao arhitekte, a ostalo vrijeme, često i noću, izrađivala torte! Nakon dvije godine, umor me je stigao i morala sam se odlučiti između ta dva posla. 

Na svu sreću odlučila sam da slijedim svoje srce, tako da sam 2014. godine, napustila posao arhitekte i otvorila svoj studio za edukaciju " Sophia Fox Cake Art Studio". 


 

 

Na koji način ste nadograđivali svoje znanje, da li ste imali prilike da naknadno završite za poslastičara?

Pošto je ukrašavanje torti ono što najviše volim, više sam se bazirala na pojedinačne obuke, kroz koje sam usvojila neke osnove. Taj način edukovanja mi je bio sasvim dovoljan da ostvarim svoj stil i ideje. Osim toga pomogao mi je da sagledam i taj svijet koji mi je bio takođe jako primamljiv. Zbog toga sam prije nekoliko godina, odlučila prestati prodavati torte i posvetiti se podučavanjima i obukama. 


 

 

Torte koje radite su prosto nevjerovatne, Vaši crteži su toliko živopisni da ih na neki način možemo i povezati sa nekim osjećanjima, kako Vam to uspjeva?

Hvala velika na lijepim riječima. Mislim da čitavo moje školovanje za arhitektu i način na koji su nas učili da ispoljimo svoje ideje kroz nacrte zgrada, zaista mi pomaže da se izrazim i definišem kao dizajner torti. 

 

 

 

Ne možemo se odlučiti koja tehnika Vam više leži, da li crtanje ili modelovanje, koju Vi lično najviše volite?

 Više sam vezana za crtanje i slikanje. Te tehnike me najviše pokreću kao umjetnika i ispunjavaju zadovoljstvom.

 

  U poslednjih godinu dana, na Vašim radovima imamo priliku vidjeti kombinacije sjajnih tekstura i oblika, koliko volite eksperimentisati u tom smjeru?

Obožavam da eksperimentišem! Za mene, inspiracija dolazi iz života i osjećaja. Kroz te djelove se provlači i svijet arhitekture sa svojim detaljima, teksturama i materijalima, sve do umjetničkih skulptura. Upravo ove oblasti me najviše i inspirišu.

 

 

Možete li nam reći nešto više o Vašim online radionicama?

Za online radionice praktikujem Zoom platformu. Svi zainteresovani polaznici uz rezervaciju dobijaju prigodan priručnik šta da pripreme za čas i kako sve mogu pratiti nastavu. Na njima je hoće li prisustvovati Live prezentaciji ili odgledati snimak kada njima bude odgovaralo.  

 

 

 

 Koje ste nagrade do sada imali priliku da osvojite i gdje ste sve izlagali svoje radove?

 Imala sam priliku da učestvujem na raznim nacionalnim i međunarodnim takmičenjima i osvojim nekoliko priznanja za svoje radove. 

Među njima su:

- 1º mjesto u kategoriji - Modelovanje i najbolji izloženi rad na The Competition Cake Alive on Exponor, 2013 - Portugal 

- Zlato u kategoriji "Decorative Exhibition" na Cake International Birmingham, 2013 - UK 

- Srebro u kategoriji "Small Decorative Exhibition" na Cake International Birmingham, 2013 - UK 

- Zlato i 2 mjesto u kategoriji  "Decorative Exhibition" na Cake International Birmingham, 2015 - UK 

- Zlato u kategoriji  "International class" na Cake International Birmingham, 2015 

- Srebro u kategoriji " Small Decorative Exhibition " na Cake International Birmingham, 2015 - UK 

- Zlato u kategoriji  "Decorative Exhibition" naCake International Birmingham, 2016 - UK 

- Srebro u kategoriji  "Small Decorative Exhibition" na Cake International Birmingham, 2016 - UK 

- Srebro u kategoriji  "Masterclass" na Cake International Birmingham, 2017 - UK 

- Zlato u kategoriji  "Winter Wonderland" na Cake International Birmingham, 2018 - UK 

- Zlato u kategoriji  "Painting" na  Cake&Bake, Dusseldorf, 2019 - Germany 

- Zlato i 3. mjesto  u kategoriji "Decorative Exhibition" na Cake International Birmingham, 2019 - UK 

 

  1. godina mi je donijela jednu od najvećih nagrada, koju možemo dobiti kao priznanje za svoj rad -Cake Master Award, takozvanog oskara u kategoriji oslikanih torti – UK

 

  Koji su trenutni trendovi u svijetu dizajniranja torti?

Danas su dominantne torte sa raznim teksturama, kao i oslikane torte u kombinaciji sa 2D i 3D tehnikama modelovanja, origami torte i takozvane “island” torte.

 

Oblast dizajniranja torti je veoma široka, koji pravac Vas trenutno najviše zanima i koji dizajn bi voljeli da radite u skorijoj budućnosti?

 Trenutno sam fokusirana na dio znanja koji sam u jednom trenutku ostavila i krenula u smjeru modelovanja figura, bista od šećerne mase, izrade cvjeća od vafer papira i slikanja. Sada ponovo počinjem da se povezujem sa tim djelom sebe, koji je strpljivo čekao svojih 5 minuta. Nadam se da ćete u budućnosti imati prilike da propratite moje slatke radove, kojima namjeravam da se posvetim a koji su inspirisani mojom prvom ljubavlju - arhitekturom.

 

 

Fotografije: Sofia Raposo

Povezani članci