Što zbog dostupnosti, što zbog pristupačnosti i prilagodljivosti, sos i pire od jabuka su jedan od najzastupljenijih sastojaka u veganskim kuhinjama širom sveta.
 
 
 
     Pored fine arome i sočnosti koju daje kolačima, veoma je efektivna zamena za jaja, što je jedan od inicijalnih problema ne samo u veganskim dezertima, već i u situacijama sa alergijom. Jabuke su, srećom, dostupne čitave godine, što daje veoma lepu mogućnost samostalnog pravljenja sosa, pružajući priliku potpunog prilagođavanja teksture, količine šećera, kao i drugih dodataka za poboljšavanje ukusa.  Kiselije jabuke daju sos koji je izvanredan u slanim jelima, dok one slađe daju sos koji se može jesti kao dezert sam po sebi, zbog prirodnog šećera u jabukama. A ukoliko se koristi samo za kolače, mogu se dodati i šipke vanile tokom kuvanja, celi klinčići, cimet u kori, ružina vodica, pa čak i korica narandže ili limuna.
 
 
 
 
 
      Sosevi od jabuka dostupni su čitave godine i u prodavnicama, često i u kombinacijama sa drugim voćem, poput krušaka, banana ili kajsija. U svakom slučaju se može koristiti na isti način.  Najčešća zamena, koja funkcioniše veoma lepo u keksićima, koricama za tortu i kolačima, jeste četiri ravne kašike sosa od jabuka u zamenu za jedno celo jaje, obično srednje veličine. Važno je naglasiti da tekstura kolača neće biti u potpunosti jednaka kao da je korišćeno jaje, što je i za očekivati, ali bez obzira na razliku, kolač će biti veoma mekan i sočan. Pored kolača, sos od jabuka je izvanredan dodatak obrocima, najčešće doručku ili užini, u kombinaciji sa vegan jogurtom, bobičastim voćem i ovsenim pahuljicama, kao i lep dodatak palačinkama. Mogućnosti su zaista neograničene.
 
 
 
 
 
   Iako mu je najrasprostranjenije korišćenje kao zamena za jaja u veganskim poslasticama, sos od jabuka veoma lepo može zameniti deo masnoće u receptima, najčešće ulja i maslaca, te dati nešto laganiju i zdraviju notu. U tim slučajevima, moguće je direktno zameniti deo masnoće istom količinom sosa od jabuka. A za još vazdušastiju teksturu, može se dodati i prstohvat praška za pecivo više nego što je navedeno u receptu.
 
 
 
 
 
 
     Domaća verzija je uvijek najzdravija, mada ni sosevi koji se mogo naći trgovinama ne zaostaju za njom, posebno ukoliko su bez dodatog šećera. Međutim, veoma je važno znati da bi prilikom kupovine sosa od jabuka trebalo obratiti pažnju na sastav, te da li sadrži visokofruktozni kukuruzni sirup. U takvim situacijama je bolje opredeliti se za pravljenje sosa u sopstvenoj kuhinji, s obzirom da je priprema lagana i relativno brza.
 

 

 

     Zgodno je praviti veće količine odjednom, ali ukoliko su potrebe drugačije, može se praviti i od samo jednog kilograma jabuka. Jednostavno ih naseći na kriške, ukloniti semenke, tvrde delove, kao i sva oštećenja, kako bi sos trajao duže. Naliti malo vode u šerpu, staviti jabuke i kuvati 20 minuta. Ispasirati štapnim mikserom, te nastaviti sa kuvanjem ukoliko se želi gušći sos ili ga prebaciti u tegle da se hladi i to je sve. Ovakav sos ne može dugo stajati u frižideru, zbog jako male količine prirodnog šećera, ali se od samo kilograma jabuka dobije oko 400 grama gotovog sosa, pa je moguće potrošiti ga relativno brzo. 
     
 
 
 
 

Piše: Tina Vesić

Fotografije: Tina Vesić. Canva

 

 

Povezani članci