Kada vreme krene da curi

Oni pravi iskusni znalci će vam reći da ćete najbolje upoznati neku stranu zemlju tako što ćete otići tamo na lice mesta i steći svoju sliku. No da bi utisak bio potpun, njihova preporuka je da ne idete onim utabanim stazama gde svi idu, već da krenete tamo gde puta nema i da tamo ostavite i svoj trag, pored toga što ćete upoznati tu zemlju. Ti isti znalci kažu da se jedna zemlja najbolje upoznaje kroz pet stvari – jezik, umetnost, muziku, ljubav i jelo.

Naravno u zavisnosti šta najviše volite – tome ćete i da stremite.

Ovoga puta smo rešili da pođemo put vrele Španije i da vas provedemo kroz nju isto onako vrelo kakva je i ona sama.

Šta vam prvo pada na pamet kada čujete Španija? Nekome od vas će sigurno prvo pasti na pamet flamenko i korida, drugima će možda pasti Real Madrid i Santjago Bernabeo, trećima Pikaso i Dali, a onim sladokuscima koji veruju da su ljubav i hrana u neraskidivoj vezi – paelja i ćurosi.

Vatrena Španija, okupana suncem i ritmom krije mnoge tajne za koje vam nisu dovoljni samo turistički aranžmani da ih otkrijete, već istraživački duh, veliko srce i otvoren um.

Svaki deo Španije ima neki svoj začin koji je specifičan samo za taj deo, ali slatkiš koji definitivno preovladava na celoj teritoriji ove vreline je – ćuros. Mnogima od nas sa ovih prostora ćuros liči na tulumbe, ali ova poslastica ipak ima neke tajne koje tulumbe nemaju-bar ne u tom obliku.

Kada okrenemo ono Dalijevo vreme i pustimo ga da curi - ono nam nudi različite priče kako je ova poslastica nastala, kao i njeno ime.

Neki tvrde da je ova poslastica na špansko tle stigla direktno iz Kine, dok drugi tvrde kako je ovo izvorna tvorevina Španaca i kako je nastala stotinama godina unazad kada su španski stočari putovali sa svojim stadima daleko od kuće. Na tom svom putovanju su izmislili slatkiš, praveći ga od sastojaka koje su imali pri ruci , a samo ime je dobio po vrsti ovce koji su ti isti stočari čuvali.

Bilo kako bilo, hvala im za ovu ukusnu poslasticu koju sada, zahvaljujući savremenoj tehnologiji možete da nađete u celom svetu.

Međutim, pravi ukus koji će vas zagolicati će vas svakako pogoditi u Španiji!

Photo: Quino Al

Iako su sastojci za ovaj slatkiš prosti i svako ga ima u kući (brašno, ulje, so i voda), pravo je umeće napraviti ga tako da spolja bude hrskav, a mekan unutra. U Španiji ćete ga dobiti za doručak i to serviran uz toplu čokoladu u koju ćete umakati ovu poslasticu. Mnoge specijalizovane radnje koje prodaju ćurose se otvaraju rano ujutru i skoro da je nemoguće oko podneva kupiti više neki komad!

Naravno, to ne znači da ćurose ne možete jesti i u toku dana, ali je doručak taj koji će vam dati onu neophodnu energiju koja će vam u ovoj vatrenoj zemlji itekako biti potrebna! Jer, kako ćete igrati flamenko, trčati ispred bikova ili navijati na fudbalskoj utakmici praznog stomaka? Ma haj`te molim vas!

Sigurni smo da ste svi vi koji ste bili u ovoj zemlji želeli da njen duh donesete sa sobom u svoj dom.

Zato iskoristite sledeći vikend da uz špansku muziku napravite svom voljenom biću ćurose za doručak. Možda nećete uspeti iz prvog puta da pogodite onu magiju koja vam je bila servirana u Španiji, ali ćete svakako popločati put do srca vašeg voljenog bića.

Sve što vam ostaje posle tog doručka na ovim prostorima da te kalorije potrošite kroz flamenko....Oleee!

Piše: Ivona Aladrović

Fotografije: Canva

Povezani članci