Mr Cakez - Zoran Jakuc

 

Jedan od simbola Jugoslavije je bila i Štafeta mladosti koja je nošena kroz cijelu SFR Jugoslaviju i svakog 25. maja dodeljivana  predsjedniku Josipu Brozu Titu. Tito je zvanično rođen 7. maja, ali je 25. maj prihvatio i slavio kao svoj rođendan sa omladinom i narodom.

Štafeta mladosti je polazila svaki put iz drugog mjesta i iz druge republike, ali je uvek masovno dočekivana širom gradova nekadašnje Jugoslavije. Po pravilu, nju su uz prigodnu čestitku sa željama za dug život i dobro zdravlje, Titu uručivali najbolji omladinci i omladinke. Štafeta je bila svake godine drugačije dizajnirana, najčešće od drveta, metala, ali i stakla.

 

 

 

Uzdignutu ruku koja drži štafetu, sjajno je odradio Zoran Jakuc iz Beča. Jedan od događaja koji je pomno pratio svaki Jugosloven predstavljen je sa puno simbolike koja je predstavljala snagu naše zemlje.

Zoran živi sa svojom porodicom u Beču u koji je došao prije šest godina iz Hrvatske sa ostrva Rab. 

Čitav život se bavio raznim vrstama umjetnosti, od slikanja, fotografije pa do poezije. Ljubav prema kuvanju i umjetnički duh, odveli su ga prema izradi umjetničkih torti koje svakodnevno izrađuje u svojoj radionici. 

 

 

 

Fotografije: Zoran Jakuc

 

 

 

 

Povezani članci