Međunarodni projekat slatkih remek djela

 

 

    Treću godinu za redom, učesnici iz čak 33 države svijeta, predstavili su svoja slatka remek djela na temu inspirativnog Steampunk stila. Da li znate šta Steampunk stil predstavlja? Iskreno kada me je domaćica kolaboracije Carla Rodrigues  Pepper Posh pozvala da učestvujem ni ja baš nisam imala najjasniji uvid o tome. Mogu reći da me je vizuelno taj stil očarao kada sam prije par godina ugledala radove na tu temu, i da sam odavno priželjkivala da učestvujem ali da bi osmislila neku svoju priču morala sam da se upustim u malo istraživanje…

          Steampunk je stil koji spaja naučnu fantastiku, fantaziju, horor i anarhizam sa industrijskom revolucijom. Znači razlikuje se dosta od sadašnjeg vida ovih oblasti jer označava radove i dizajn smješten u vrijeme kada je parni pogon bio naročito zastupljen. Stil alternativne istorije koji nije nastavio svoj tehnološki napredak, a mogao je, danas predstavlja vid mašte u kome vam analogni džepni sat može poslužiti kao vremenska mašina dok vam kompas može pomoći u navigaciji kroz svemir. Steampunk se ogleda u modi viktorijanskog stila, kao što su korzeti, frakovi i šeširi, te zaštitne naočare, kompasi.... Česta je upotreba materijala poput bakra, bronze, kože, cigle i tamnog drveta.

        Steampunk stil je inspirisao mnoge od modnih dizajnera, preko uređenja enterijera pa sve do književnika. Upravo ljubav prema ovom stilu je ohrabrio našu domaćicu Carlu iz Portugala da sa suprugom Žoaom Pimentelom, 2017. godine  napravi kolaboraciju na tu temu koja neće imati velika ograničenja u izradi. Čak je i osmislila ohrabrujući slogan “Budite divlji, radite šta god želite, samo to uradite u Steampunk stilu!”  Kolaboracija je naišla na fantastičan odgovor kolega koji su svojom maštovitošću i vještinama od nje napravili jedan od najinteresantnijih međunarodnih slatkih projekata. Dvije godine za redom je ušla u finalni izbor za nagradu za najbolju kolaboraciju i u drugoj postala vlasnik te prestižne titule! Na radost svih talentovanih učesnika iz cjelog svijeta koji su se okupili da bi predstavili šta sve može šećerna umjetnost i zajedno proslavili međunarodni dan Steampunka koji obilježava 14.juna.

         I treća kolaboracija Steampunk-a ostavlja bez teksta i ponovo se pitamo gdje je granica...Perfektno modelirane figure, biste, cvijeće, medenjaci su nas na trenutak odveli u nevjerovatni svijet Žil Verna. Iako je ova godina zbog situacije sa pandemijom predstavljala izazov za većinu da na vrijeme predaju svoje radove, što zbog nedostupnosti materijala ili anksioznosti koja uzrokuje nedostatak kreativnosti, Steampunk kolaboracija je objavljena sa čak 129 umjetničkih djela. Za vas smo odvojili samo dio fotografija dok ostatak možete pogledati na fb stranici  Steam Cakes - Steampunk Collaboration. Uživajte!

Povezani članci